Beşiktaş deprem risk haritası! Beşiktaş depreme dayanıklı mı? Beşiktaş’ta deprem riski var mı?
İstanbul depremi, yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden sonra gündemde yer almaktadır. Peki Beşiktaş depreme dayanıklı mı? İşte detaylar!İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, hangi ilçelerin depreme karşı dayanıklı olduğu hangilerinin dayanıksız olduğunu merak ediyor
Ülkemizde meydana gelen depremlerden sonra İstanbullu vatandaşlar beklenen Marmara depremine karşı tedbirler almaya başladı. İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, hangi ilçelerin depreme karşı dayanıklı olduğu hangilerinin dayanıksız olduğunu merak ediyor. Beşiktaş’ta yaşayan vatandaşlar bu bölgenin ne kadar güvenli olduğunu araştırıyor. İşte, Beşiktaş deprem risk raporuna dair ayrıntılar…
BEŞİKTAŞ İLÇE BİLGİLERİ ŞUNLARDIR!
Beşiktaş, İstanbul iline bağlı ve 8,4 km uzunluğundadır. Sahili olduğu İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında bulunan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleri ile komşudur. 18.01 kilometre yüz ölçümüne sahiptir. İlçede 23 mahalle bulunmaktadır. İl merkezine uzaklığı da yaklaşık 11 kilometredir. TÜİK 2019 verileri ışığında ilçenin nüfusu, 182.649’dur.
BEŞİKTAŞ YAPIM YILINA GÖRE BİNA DAĞILIM SAYILARI!
Yapım yılı 1980 yılı öncesinde bina sayısı 7.272, yapım yılı 1980 ile 2000 arası 5. 195 ve yapım yılı 2000 sonrası 3.570 bina bulunmaktadır.
BEŞİKTAŞ ZEMİNİ NASIL? BEŞİKTAŞ DEPREME KARŞI GÜVENLİ Mİ?
İBB tarafından hazırlanan rapora göre, yerel zemin koşulları Vs30 olarak adlandırılan parametreye göre hesaplandı. Vs30 parametresi 180m/s’den küçükse de zayıf zeminleri, 760 ya da 800m/s den büyük ise de kaya ortamları yansıtır.
7.5 büyüklüğünde olabilecek deprem senaryosunda, Beşiktaş’taki binaların ortalama olarak yüzde 72’sinin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama yüzde 20’sinin hafif, yüzde 6,5’inin orta, yüzde 1’inin ağır ve yüzde 0,5’inin de çok ağır hasar görmesi bekleniyor. Beşiktaş’ta, analiz edilen toplam bina sayısı 16.037’dir. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Diğer yandan, orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde, Beşiktaş’taki binaların ortalama yüzde 8’inin yani yaklaşık 1.304 bina, orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor. Yaklaşık 14.733 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması bekleniyor.