Ekonomi

BES’in cazibesi arttı! Son 10 yılda 17 kat büyüdü!

Türkiye Sigorta Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 19. yılını tamamlayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2012 yılından bu yana fon büyüklüğünü 17 kat, katılımcı sayısını 4,5 kattan fazla artırdı. 5 ve 10 senelik dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha yüksek

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, BES'in uzun vadeli yatırım enstrümanı olarak öne çıktığını belirtti ve "BES’te uzun süre kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 senelik dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha yüksek." ifadelerini kullandı.

TSB'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 19. yılını tamamlayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2012 yılından bu yana fon büyüklüğünü 17 kat, katılımcı sayısını ise 4,5 kattan fazla artırdı.

ORTA VE UZUN VADEDE KAZANDIRIYOR

Başkan Benli, BES’in uzun vadelerde tasarruf ederken kazandıran önemli bir sisteme dönüştüğünü belirtti ve “2003 yılında hayata geçirilen BES, 2012 yılında yaklaşık 21 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmıştı. Son 10 yılda bunu 17 kattan fazla artırmayı başardık.” dedi.

“BES Türkiye’de, dünyada benzeri olmayan teşviklerle geleneksel tasarruf araçlarından ayrışıyor” diyen Benli, her türlü risk profiline uygun fonun bulunduğu bu sistemde kısa vadeli yatırım tercihlerinin ekonomik dalgalanmalardan etkilenebildiğini ancak sistemin doğası gereği, orta ve uzun vadede kazanım sağladığını belirtti. Benli, sistemin uzun vadeli yatırımda vatandaşı koruduğunu ve birikimlerini ciddi anlamda büyüttüğünü ifade ederek, “BES’te uzun süre kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 yıllık dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha yüksek.” açıklamasını yaptı.

TSB’nin ülke ekonomisine katma değer sağlamak, sigorta sektörünü büyütmek, sigortalılar lehine ürünler geliştirmek ve bunların kullanımlarını yaygınlaştırmak için çalıştığını hatırlatan Benli, vatandaşların BES’e teveccühü sayesinde TSB’nin bu amaçlara layıkıyla hizmet edebildiğini vurguladı.

“AVANTAJLI KREDİ KOŞULLARI”

Sistemin 2023 hedeflerini de değinen Benli, BES’in devletin destekleriyle gelişimini kesintisiz sürdürdüğüne işaret etti. Benli, “Düzenleyici otoritemiz SEDDK, BES için gerekli tüm adımları özveriyle atıyor. Devletimiz, politika belgelerinde ve ekonomi paketlerinde mutlaka BES’e yer ayırıyor. Fon tutarındaki ve artan katılımcı sayısındaki istikrarın sürdürülebilmesi için 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda BES’e yer verilmesi önemli bir aşamadır. Burada, finansman ihtiyacı doğan katılımcıların sistemden ayrılmak yerine, avantajlı koşullarla kredi çekebilmelerine yönelik düzenlemeler yapılacağı vurgulandı.” Dedi.

İş Bankası duyurdu! Tam bir sene ücretsiz olacak!

TOKİ arsasına prefabrik ev yapılır mı?

25 soru 25 cevap! TOKİ hakkında tüm merak edilenler!