'Beşli çete' ifadesine hapis geliyor haberi yanlış çıktı! O kanunla kastedilen şirketler bakın kimmiş?
TBMM'ye sunulan Hazine'ye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun görüşmeleri devam ediyor. Kanunda yer alan bir madde kamuoyunda yanlış algıya sebep oldu. İşin doğrusu bakın ne?Teklifte yer alan, "İtibarın korunması MADDE 49/C- (1) 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz
AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan 39 maddelik teklif, 'Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar'da değişiklik öngörüyor. Teklifte yer alan, "İtibarın korunması MADDE 49/C- (1) 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz.
(2) Birinci fıkraya aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiil neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur." kanunun hükümetten en çok inşaat, yap işlet devret projesi alan şirketlerin itibarlarını zedeleyenlere hapis cezası geliyor şeklinde yorunlanmıştı. İşin aslının böyle olmadığı ortay çıktı. Yani haberlerde yap işlet devret projelerinde en çok ihale alan şirketlere "Beşli çete" ifadesini kullanmak suç sayılmayacak!
Söz konusu kanun maddesiyle haber yoluyla şöhretlerinin zedelenmesinin önüne geçilmek istenen esas şirketlerin kamuoyunda "Evim" şirketler olarak bilinen faizsiz, çekiliş ve kura usulüyle vatandaşları bir sisteme dahile eden şirketlerin kastedildiği ortaya çıktı. Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, "Beşli çete diyene hapis gelmiyor" isimli 30 mart tarihinde kaleme aldığı yazıda, söz konusu şirketlerin bankalarla çalışan katılım evim, finans evim gibi isimlerle piyasada faaliyet gösteren şirketler olduğunu ifade etti.
"VERGİ VE EKONOMİ PAKETİ" TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "vergi ve ekonomi paketi"ne ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri başladı. AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, teklifin, vatandaşların lehine birçok düzenlemeyi içerdiğini söyledi. Kamuoyunda "Evim" mağdurları olarak bilinen tasarruf finansman şirketi mağdurlarına değinen Tüfenkci, bu mağduriyetin acilen giderilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamdaki mağdurların çoğunluğunun dar gelirli olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Bu, farklı bir kanun maddesinde de değerlendirilebilir ama aciliyetine binaen bu düzenlemeye koyarak mağduriyetin giderilmesini düşünüyoruz." diye konuştu.
"47 BİN 'EVİM' MAĞDURU VAR"
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi.
Teklifle Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na "İtibarın Korunması" başlıklı maddenin eklenmesine yönelik düzenleme konusunda değişiklik önergesi vereceklerini bildiren Tüfenkci, "İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz." hükmünün tekliften çıkarılacağını belirtti.
Kamuoyunda "Evim" mağdurları olarak bilinen tasarruf finansman şirketi mağdurlarına yönelik düzenlemenin detaylarını anlatan Tüfenkci, bu kapsamda toplam 47 bin mağdurun bulunduğunu ifade etti.
"Mutabakat sağlandığı anda bir ay içinde yeni sözleşme yapmıyorlarsa paraları ödensin." hükmü koyduklarını anlatan Tüfenkci, "Kabul etmiyorlarsa haklarına herhangi bir halel getirmiyoruz, dava haklarının önünü kapatmıyoruz. 'Ben bu sisteme girmeyeceğim, bu sistemden nefret ettim.' derse yeni bir sözleşme yapmayacak, TMSF ile mutabık kaldığı anda bir ay içinde paralarını alıyorlar. Bunu da kabul etmiyor, 'Benim daha da zararım var.' derse o zaman mahkemeye gidebilir." diye konuştu.