28 / 04 / 2024

BES’ten maaş nasıl alınır? Toplu para mı, maaş mı daha avantajlı!

BES’ten maaş nasıl alınır? Toplu para mı, maaş mı daha avantajlı!

Bireysel Emeklilik Sistemi BES’e olan ilgi son yıllarda hızla artıyor. BES’ten emekliliği yaklaşanlar ise BES’ten emekli maaşı nasıl alınır, yatırılan parayı toplu mu yoksa maaş olarak almak mı daha iyi sorularının cevabını araştırıyor. O soruların cevabı BES Uzmanı Zeynep Candan Aktaş’tan geldi.



Bireysel Emeklilik Sistemi BES son dönemde güvenli bir yatırım limanı olarak da daha çok tercih edilir oldu. Milyonlarca kişi parasını BES’te değerlendirirken en çok merak edilen sorulardan biri de BES’e yatırılan paranın toplu mu yoksa, maaş olarak almanın mı daha kazançlı olduğu.

BES uzmanı ve analist Zeynep Candan Aktaş https://twitter.com/zeycandak X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gelen sorulara bakıldığında BES'te emeklilerin ve emekli olmaya yaklaşanların sayısının artmaya başladığı belirterek,  “BES'ten Nasıl Maaş Alınır?” konusuyla ilgili yazdığı yazıyı paylaştı. Yazıda birikimin topluca ya da maaş olarak alınması durumunda neler olduğunu anlattı. Maaş olarak almak isteyenler için tüm detayları aktardı. İşte Aktaş’ın o paylaşımı ve yazısı…

BES’TEN MAAŞ NASIL ALINIR?

Bilindiği gibi BES’te 10 yılı ve 56 yaşını tamamlayanlar emeklilik hakkını kullanabiliyor. Mevzuatta, sistemden emekli maaşı almanın iki yolu bulunuyor. Bunlardan birincisi; birikimin halen sistemin içinde kalmaya devam ettiği ‘programlı geri ödeme’ seçeneği. Diğeri ise aslında bir tür hayat sigortası olan ve birikimin bireysel emeklilik sisteminin dışına aktarıldığı ‘yıllık gelir sigortası’ seçeneği. Bu iki seçenekten yıllık gelir sigortasında yüksek enflasyon nedeniyle ürün sunulamıyor. Geriye belli bir program dahilinde maaş alma seçeneği kalıyor. Bu seçenek dahilinde maaş almak isteyen katılımcıların birikimleri hiçbir kesinti uygulanmadan emeklilik gelir planına aktarılıyor.  Gelin, bu hafta bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkı kazananların sistemden emekli maaşı alabilmesinin yol ve yöntemlerini inceleyelim.

EMEKLİLİK GELİR PLANI NEDİR?

Emeklilik hakkı kazanıldığında katılımcılar birikimlerinin tamamını nakit olarak çekme hakkına sahip. Birikiminin tamamını nakit olarak alıp çıkan katılımcıların sistemle herhangi bir bağı kalmıyor. Diğer yandan isteyen katılımcılar birikimlerini emeklilik gelir planına aktararak; aylık, 3 aylık, 6 aylık, yıllık maaşlar şeklinde de geri ödeme alabiliyor. Bu durumda katılımcılar sistem içinde kalıyor ve birikimler tercih edilen fonlar aracılığıyla para ve sermaye piyasalarında değerlenmeye devam ediyor.

EMEKLİLİK GELİR PLANI ÖZELLİKLERİ NELER?

- Emeklilik gelir planına geçildiğinde katkı payı ödenemiyor ve devlet katkısı alınamıyor.

-Emeklilik gelir planı kapsamında ödenecek asgari maaş tutarı aylık brüt asgari ücretin yüzde 25’inden az olamazken, başlangıçtaki maaş ödeme süresi de 3 yıldan az olamıyor. Öyleyse emeklilik gelir planı için belli bir birikim tutarı gerekiyor, denilebilir. Alınacak maaş tutarı brüt asgari ücretin %25’inden az olmayacaksa ve en az 3 yıl maaş ödemek gerekiyorsa katılımcıların emeklilik gelir planına geçebilmek için 2023 rakamlarıyla en az 120,726 lira birikiminin olması gerekiyor.

-Emeklilik gelir planı kapsamındaki katılımcılar istediği zaman birikimlerinin tamamını veya bir kısmını geri alabiliyor. Katılımcıya ödenen birikimlerden sadece yüzde 5 stopaj kesintisi yapılabiliyor.

-Emeklilik gelir planlarında giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi uygulanmıyor.

-Emeklilik gelir planına geçen katılımcılar fon dağılım değişikliği, aktarım, haciz ve rehinden muafiyet gibi haklarını kullanmaya devam ediyor. Ancak BEFAS’tan fon seçemiyor.

-Emeklilik gelir planı sadece sözleşme yıldönümlerinde değiştirilebiliyor. Ancak maaş ödeme periyodları ve maaş tutarı yılda iki kez değiştirilebiliyor.

-Emeklilik gelir planındaki katılımcılar dilediği zaman maaş almaya ara verebiliyor. Bu durumda hak kazanılan maaş, birikimlerin üstüne eklenerek fonlarda değerlendirilmeye devam ediyor. Katılımcı dilediği zaman tekrar maaş almayı tercih edebiliyor.

-Emeklilik gelir planına geçen katılımcının vefatı halinde, birikimleri belirlenen lehdar veya yasal varislere yüzde 5 stopaj kesintisi sonrası nakit olarak ödeniyor. Lehdar veya varislere maaş ödemesi yapılmıyor.

EMEKLİLİK GELİR PLANINDA SEÇENEKLER

Emeklilik gelir planında ne kadar süre veya ne miktarda maaş alınacağına katılımcı kendisi karar veriyor. Katılımcılara iki seçenek sunuluyor:

1-Belli bir miktarda maaş almak: Katılımcılar yılda 2 kez belirlenen maaş tutarını değiştirebiliyor. Maaş ödemesine başlangıçta en az 3 yıl olmak üzere, sistemdeki birikimler tükenene kadar devam ediliyor. Aksine bir talep yoksa maaşta her yıl, TÜFE oranı kadar artış yapılıyor.

 2-Belli bir süre maaş almak: Katılımcı üç yıldan az olmamak üzere kaç yıl maaş almak istediğine kendisi karar veriyor. Katılımcının birikimi tercih edilen süreye bölünüyor. Örneğin, 10 yıl boyunca aylık maaş almak isteyen katılımcının birikimi 120 aya bölünüyor. Her sözleşme yıldönümünde katılımcının birikimi ödeme yapılacak ay sayısına bölünerek, o yıl ödenecek maaş belirleniyor.  Ödenecek maaş tutarı brüt asgari ücretin %25’inin altına düşerse, süre kısaltılıyor.

Bakan Işıkhan açıkladı! BAĞKUR 7200 ne zaman yasalaşacak?

Borsada yılbaşından bu yana hangi sektör ne kadar kazandırdı?

Emeklilerin hesabına anında 15 bin TL yatıyor! Türkiye Finans emekli promosyon 2024 kaç TL?

 


Geri Dön