Genel

Beton İzmir 2018 Fuarı başladı!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve Kalite Fuar Yapım AŞ tarafından 25-28 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacak olan Beton İzmir 2018 Fuarı başladı.

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve Kalite Fuar Yapım AŞ tarafından 25-28 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacak olan Beton İzmir 2018 Fuarı, 25 Nisan 2018 tarihinde düzenlenen törenle açıldı. Fuarİzmir’de gerçekleştirilen açılış törenine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanı Mehmet Özkan, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı Sayın İsmail Kahraman, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri katılım gösterdi.

Açılış töreninde açıklamalar yapan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat sektörünün en temel kolu olan hazır beton sektörünün 115 milyon metreküp hazır beton üretimiyle dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Son 9 yıldır dünyada üçüncü en büyük hazır beton üreticisi olan Türkiye’nin Avrupa’daki ülkeler arasında ise lider olduğunu belirten Yavuz Işık, “Bu liderlik büyük sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Türkiye Hazır Beton Birliği, ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için 30 yıldır durmadan çalışmaktadır. Kaliteli üretimin sağlanması ve standartların uygulanması denetimle mümkündür. Türkiye’de kaliteli beton üretilmesi için birliğimizin 1995 yılında kurduğu KGS- Kalite Güvence Sisteminin önemi çok büyüktür. Şu anda ülkemizde beton üretiminde tek etkin ve verimli denetimi KGS yapmaktadır. Bu kapsamda KGS, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra, habersiz ürün denetimleri de gerçekleştirmektedir. Bu sayede tesislerin üretim kalitesinde süreklilik sağlanmaktadır.” diye konuştu.

Ekonomik gelişmeleri de masaya yatıran Yavuz Işık konuşmasına şu şekilde devam etti: “TÜİK tarafından bu yıl mart ayının sonunda açıklanan büyüme rakamlarına göre Türkiye, 2017 yılının son çeyreğini yüzde 7,3, yılın genelini ise yüzde 7,4’lük muhteşem bir büyüme oranı ile kapatmıştır. Tüm jeopolitik riskler, küresel dalgalanma ve finansal piyasalardaki oynaklıklara rağmen Türkiye’de reel sektörün ve özelde imalat sanayinin 2017 yılını önemli bir performans ile kapatması sevindiricidir. Bu performansı ile Türkiye, Çin’in büyüme rakamını geçmiştir. Aynı zamanda uzun zamandan sonra Türkiye sanayisinin yüzde 9,2 gibi büyük bir oranda büyümesi de bizleri memnun etmiştir. Bu başarının en önemli mimarlarından biri hiç kuşkusuz inşaat sektörüdür. 2016 yılında, zincirlenmiş hacim endeks bazında %5,4 büyüme gösteren inşaat sektörü bu yıl %8,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesini sırtlamıştır.”

Açılış töreninde açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Özellikle son yıllarda suyu geçiren beton ya da bilinen adı ile geçirimli beton uygulama çalışmalarında büyük ilerleme kaydedilmiştir. Bu konunun önemi ülkemizde yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Sınırlı dayanım özelliklerinden dolayı, bugüne kadar geleneksel betonlar kadar kullanılmamışlardır. Ancak, katkı malzemeleri teknolojisindeki gelişim ve artan çevre bilinciyle birlikte geçirimli betonların adı eskiden olmadığı kadar fazla duyulmaktadır. Özellikle yer altı su kaynaklarını beslemesi ve ısı etkisini azaltmasına beton yüzeyinden uzun sokaklarda toplanarak sel halinde beton yüzeyinden geçen ve alt yapı tesislerinin yetersiz kaldığı yağmur sularının bir bölümü, kaldırımlarda veya bazı yollarda yapılacak geçirimli beton uygulamaları ile toprakla buluşturularak suyun yıkıcı etkisi azaltılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz de; çevreye duyarlı doğal alanlarını koruyan şehirler için çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar bir tanesi de şehirlerimize yağan yağmurların toprakla yeterli oranda buluşabilmesini sağlayabilecek, boşluk oranı %15’in üzerinde olan geçirimli beton konusundadır. Daha çok hava ve su geçirgen olduğu için yer altı sularının beslenmesine yardımcı, yağmur suyu ve ses kontrolü açısından avantaj sağlayan, yağmur suyu tahliye masraflarını azaltabilecek olan geçirimli betonun; Bisiklet Yolları, Yaya Yolları, Kaldırımlar, Açık Spor Tesisleri gibi büyük ve basınç dayanımı düşük alanlarda uygulanabilirliğini arttırmayı hedeflemekteyiz. Hangi özelliklere sahip geçirimli betonun nerelerde nasıl uygulanabileceğinin kriterlerinin oluşturulacağı teknik çalışmalarımız son aşamasına gelmiştir. Bu konudaki çalışmalarımıza katkı sağlayan kuruluşların yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz ve çok kısa bir süre zarfında Resmi Gazete’de yayımlanacak olan Geçirimli Beton Teknik Şartnamesi, taslak olarak, 81 İl Valiliği ile İl ve İlçe Belediye Başkanlıklarına gönderilmiş, değerli geri dönüşler alınmıştır. Ayrıca bu beton türünün yaygınlaşması, uygulamada birliktelik ve uygunluk sağlaması amacı ile Türkiye Hazır Beton Birliği ile müşterek olarak ücretsiz dağıtılmak üzere “Geçirimli Beton Uygulama Kılavuzu” hazırlanmıştır. Çalışmalarımıza katkı sağlayan tüm kuruluşlara şahsım ve bakanlığım adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Törende açıklamalar yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, “Son yıllarda tamamlanan veya devam eden büyük tüneller, köprüler ve benzeri mega projeler çeşitli yönleriyle kamuoyunun gündemine geliyor. Bu stratejik öneme sahip yapılar, en az 100 yıllık bir servis ömrüne sahip olacak biçimde tasarlanır. Sürdürülebilir yapılaşma kapsamında, söz konusu önemli mühendislik yapıları için uzun hizmet ömrü seçimindeki en önemli amaç, zamanla bakım ve onarım masraflarındaki artışın azaltılmasıdır. Bu nedenle, bu tür projelerdeki stratejik hedef, klasik betondaki gibi sadece dayanım olmayıp üstün dayanıklılık (durabilite) koşulunun sağlanmasıdır. Ayrıca, Türkiye Hazır Beton Birliğinin eğitim, sürdürülebilirlik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularında yapmış oldukları çalışmaları da oldukça değerli buluyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası, inşaat sektörünün gelişmesi, doğru ve bilimsel bilgiye dayalı bir hizmet üretimi için kurum ve kuruluşlar arası işbirliğine büyük önem vermektedir. Bu kuruluşlardan biri de Türkiye Hazır Beton Birliğidir.” diye konuştu.

Beton İzmir 2018 Fuarı, İnşaat ve Hazır Beton Sektörlerini İzmir’de Buluşturuyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından bu yana Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için çalışmalarına devam ediyor. THBB bu doğrultuda, sektörün gelişmesini ve firmalar arası bilgi alışverişini sağlamak, sektörün vizyonunu ve yol haritasını belirlemek için inşaat ve beton sektörlerine yönelik önemli buluşmalar gerçekleştiriyor. 1995 tarihinden bu yana 2 uluslararası kongre ve fuar, 5 ulusal kongre ve 9 ulusal fuar düzenleyen THBB, 2018 yılında 10. Beton Fuarı’nı İzmir’de düzenliyor.

THBB ve Kalite Fuar Yapım AŞ tarafından 25-28 Nisan 2018 tarihlerinde yapılacak olan “Beton İzmir 2018 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı” inşaat ve onun en temel kolu olan hazır beton sektörüyle ilgili birçok firmayı İzmir’de buluşturdu. Bu yıl onuncusu yapılacak olan Fuar’da hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörleri ile ilgili son teknolojik ürünler, araç, makine, ekipman, hizmet ve donanımlar sergileniyor. Fuar hazır beton sektörüyle ilgili her kesimin buluştuğu ortak bir platform haline gelecek. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de Fuar’da katılımcılar son teknoloji ürünlerini ziyaretçilere sunuyor. Fuar’da hazır beton ve çimento ekipmanlarının yanı sıra beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi beton ve agrega üreticilerine ve inşaat yapımcılarına sunuluyor. Fuar, ekonominin lokomotifi inşaat ve onun en temel kolu hazır beton ile ilgili sektörlerden birçok firmayı aynı çatı altında buluşturuyor. 120 markanın yer alacağı Fuar’ın 7 bin ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO), Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İstanbul Sanayi Odası (İSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği (YDDMD) tarafından desteklenen Beton İzmir 2018 Fuar’ını önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan çok sayıda profesyonel katılımcı ziyaret ediyor.

THBB’nin Teknik ve Ekonomi Seminerleri İlgi Odağı Olacak

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından Beton İzmir 2018 Fuarı’nda önceki yıllarda olduğu gibi THBB Seminerleri düzenleniyor. Fuarın ilk iki günü olan 25-26 Nisan 2018 tarihlerinde yapılacak THBB Seminerlerinde, Geçirimli Beton, Beton ve Sürdürülebilirlik, Mega Projelerde Beton başlığı altında Çanakkale Köprüsü Beton Uygulamaları ve Yusufeli Barajı ve HES Projesinin Karakteristik Özellikleri ile Baraj Gövdesi Kütle Betonu Tasarımı, Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yollar, Sürdürülebilir Beton üretimi için Geri Dönüşüm Suyu Tamamen Kullanılması, Sıvı Azot ile Beton Soğutma Teknolojisi  seminerleri başta olmak üzere sektörün gelişimine katkı sağlayacak konularda sunumlar yapılıyor. Fuarda, THBB Seminerleri kapsamında ekonomi semineri de düzenleniyor. Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ekonomisi, inşaat ve hazır beton sektörü başta olmak üzere ekonomi konularında bir konuşma gerçekleştirecek. “Betonstar”ın Ana Sponsorluğunda yapılacak olan THBB Seminerlerini, hazır beton firmalarının ve tesislerinin yetkilileri ile yan sanayi firmalarının temsilcilerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar, yapı denetim kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve araştırmacılar yakından izleyecek.