Sektörel

Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri başladı!

Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından düzenlenen “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konu başlıklı seminer dün başladı.

Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konu başlıklı seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar ve mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına, betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarının anlatılması hedefleniyor.


24 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde yapılan “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” Semineri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Kaya’nın açılış konuşmasıyla başladı. Seminer kapsamında, THBB Genel Sekreter Yardımcısı Aslı Özbora Tarhan, “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”; İTÜ İnşaat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir “Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler” ve “Özel Betonlar”; THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar ise “Betonda Kalite Denetimleri” konulu birer sunum gerçekleştirdi.


Türkiye’de ve dünyada hazır beton sektöründeki son gelişmeleri aktaran Aslı Özbora Tarhan; “Türkiye yılda 109 milyon metreküp hazır beton üretimi ile Avrupa’da 1., dünyada ise 3. sırada yer almaktadır. Türkiye’de üretilen beton, seneler içerisinde sadece miktar olarak değil aynı zamanda dayanım sınıfları açısından da önemli ölçüde yükselmiştir. Hazır beton dayanım sınıfları açısından Avrupa ortalamasının üstüne çıkan Türkiye, C25 ve üstü dayanım sınıfındaki beton kullanım oranında yüzde 89 ile listenin en üstlerinde yer almaktadır.” dedi.


Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, “Günümüzde beton alıcısı, betonun sadece basınç dayanımını ve işlenebilirliğini değil daha kapsamlı teknik özelliklerini bildirerek hazır beton talebinde bulunabilir” dedi.


Betonun üretim aşamasından şantiyelerde kullanımına kadar kalite denetimlerinin nasıl yapılacağı konusunda bilgiler veren Selçuk Uçar, kentsel dönüşüm mevzuatıyla gündeme gelen mevcut yapılardaki beton kalitesinin ölçümü konularına değindi. Konuşmasında Kalite Güvence Sisteminin önemine vurgu yapan Selçuk Uçar, “Beton kalitesindeki en önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Bu nedenle beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır” dedi.


THBB 2017 yılı programı dâhilinde başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Kayseri, Eskişehir, Antalya, Muğla, Denizli, Tekirdağ, Samsun, Tokat, Malatya ve Trabzon illerinde de seminerler gerçekleştirecek.