Ekonomi

Beton ve çimentoya bugün itibariyle yüzde 20 zam geldi! Fiyatlar tavan yaptı...

İnşaat sektörünün en önemli alt kolu olan inşaat malzemelerinde artış hız kesmeden devam ediyor. Son zamanlarda çimento ve beton fiyatlarında görülmemiş rekor seviyeler görülüyor. Bugün edinilen bilgiye göre çimento ve betona yüzde 20 zam geldi...Çimento, beton ve demir fiyatları başta petrol fiyatları olmak üzere döviz kurlarının etkisi ile oldukça yükseldi

İnşaat sektörünün temel üretim malzemeleri arasında yer alan demir, çimento ve beton gibi ürünlerin fiyatlarında tarihi rekorlar görülmeye başlandı. Çimento, beton ve demir fiyatları başta petrol fiyatları olmak üzere döviz kurlarının etkisi ile oldukça yükseldi. Son zamanlarda görülmemiş en yüksek rakamlara ulaşan çimento ve betondaki yükselişler konut sektörünü olumsuz etkiliyor.

Beton ve çimentoya bugün yüzde 20 zam geldi ve fiyatlar tavan yaptı. Gelen bu fahiş zamlar inşaat sektörünü durdurma noktasına getirdi. Binlerce müteahhit gelen zamlardan dolayı ev teslimatlarında gecikmeler yaşamakta. İnşaat sektörü inşaat maliyetlerindaki artışın devam etmesi halinde vatandaşların konut ihtiyaçlarını gidermekte zorluk çekeceğe benziyor. Zamlar karşısında konut fiyatları yükselirken, inşaatçılar da ev maliyetinin artmasından dolayı zamanında ve hızlı bir teslimat gerçekleştirmekte zorlukların yaşanması bekleniyor. Fiyatların çok yükselmesi önümüzdeki dönemde konut satışlarını aşağı yönde baskılamaya devam edebilir. Artık birinci el konut satın almak ulaşılabilir olma seviyesinin üzerinde yer alıyor.

İnşaat sektörünü yavaşlatan, zaman zaman durma noktasına getiren inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar en çok çimento ve betonda görülüyor. Edinilen son dakika bilgisine göre betron ve çimento fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldı. Peki beton fiyatları ne kadar oldu? Beton fiyatları 2022 ne kadar? Çimento fiyatları kaç lira? Çimento fiyatları 2022 ne kadar? İşte 2022 çimento ve beton fiyatları...
 

ÇİMENTO FİYATI 2022!

Çimento,  beyaz ve gri çimento olarak iki şekilde satışa sunuluyor. Beyaz çimento kullanım alanı dar olup dış cephede kullanılıyor. Gri çimento ise şapta, duvarda ve kaba sıvada kullanılırken en yaygın kullanımı olan çimentodur. 32,5 olarak satılan gri çimentolar genellikle şantiyelere satılıyor. Yüzde 20 zam ile birlikte İstanbul dökme çimento fiyatları nakliye dahil 1.000TL+KDV olurken, Anadolu da ki çimento fiyatları ise nakliye dahil 1.000TL+KDV oldu.  32,5 olarak satılan gri çimentolar genellikle şantiyelere satılıyor ve bir torbası dün 65 TL+KDV  iken gelen zamla birlikte 70 TL+KDV oldu.  52,5 'lik bir beyaz çimentonun dün 1 paketi 90,00+KDV'den satılırken zamdan sonra  95+KDV oldu.

BETON FİYATI 2022!

Beton fiyatları da çimento fiyatları ile paralel olarak artış gösteriyor. İstanbul'da şu anda 1m3 C30 beton fiyatları pompa dahil 900TL+KDV iken, Anadolu da ki çimento fiyatları nakliye dahil 1.000TL+KDV'dir.

Çimento fiyatlarına bugün gelen zamla birlikte torbaya 12 lira yansırken, tonuna ise 200 lira yansıdı. Beton ve çimentoya hemen hemen her ay zam yapılmakta olup, bu rakamların çimento ve betonda bu zamana kadar görülmemiş rakamlar olarak tarihe geçtiği söyleniyor.

İnsaat malzemelerindeki fiyat artışın resmi istatistiklerin çok ötesinde  olduğunu söyleyen Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci şunları aktardı:

FİYATLAR RESMİ VERİLERİN ÇOK ÖTESİNDE

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci insaat malzemelerindeki fiyat artışı ile ilgili şu noktalara dikkat çekti: ''İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı resmi istatistiklerin çok ötesinde. Özellikle çimento ve beton kartelinin lokomotifliğinde inşaat malzemelerindeki fiyat artışının önüne geçilemiyor. Boynuz, kulağı geçer misali diğer malzeme üreticileri çimento ve beton üreticilerine rahmet okutuyor. Bu başıboşluğa 'Dur' diyen yok. Müdahale etmesi gereken yetkililer sadece seyrediyor. Allah'ın toprağını neredeyse altın fiyatına satan çimento şirketleri borsada tarihi kazançlar açıklıyor. Türkiye'de çimento ve beton karteli kırılmadığı sürece konut imalatçıları nefes alamaz. '' 

Şerife Şişoğlu/Emlakkulisi.com

Petrol düştü, zam durdu! Demir fiyatları bugün ne kadar?

Çimento ve beton tarihi rekorunu kırdı! Müteahhitler şaşkın! İşte Mart 2022 fiyat listesi!

Demir zamları inşaat sektörünü vurdu! Ev fiyatlarının düşmesini beklemek hayal...