Sektörel

Beton ve mıcır fiyatları taahhüt alan firmaları zor durumda bıraktı!

İstanbul Ticaret Odası Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Zeki Kaldırım, beton ve mıcır fiyatlarındaki yükseliş hakkında, "Bu yükseliş taahhüt alan firmaları zor durumda bıraktı. Kurumlara iş yapan firmalar için kolaylıklar sağlanmalı" dedi.


İstanbul Avrupa Yakası'nda faaliyet gösteren taş ocaklarının geçtiğimiz günlerde kapatılmasının ardından yükselen beton ve mıcır fiyatları sektör temsilcilerine zor günler yaşatıyor. Taş ocaklarının standartlan yerine getirip tekrar açılmasına rağmen beton fiyatlarının düşüş göstermediğini kaydeden İstanbul Ticaret Odası Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Zeki Kaldırım, "Bu yükseliş taahhüt alan firmaları zor durumda bıraktı. Kurumlara iş yapan firmalar için kolaylıklar sağlanmalı" dedi. 


KISMİ YÜKSELİŞ 


Beton ve mıcır fiyatlarının artışının lokal olduğunu ifade eden Kaldırım, "istanbul'un Anadolu Yakası'nda ya da Anadolu'nun diğer illerinde herhangi bir sorun yok. Avrupalı müteahhit de buralardan mal alamıyor; çünkü nakliye fiyatları çok yüksek" diye konuştu. 

Özellikle taahhüt karşılığı iş yapan firmaların zor durumda kaldığını vurgulayan Kaldırım, "Bunun için kurumların hukuki bir düzenlemede bulunması gerekiyor" dedi. 



FİYAT KARTELİ OLUŞTU 


Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Aygün Karakaş da, fiyat artışının ardından beton firmaları arasında bir fiyat karteli oluştuğuna değindi. Karakaş şu bilgileri verdi: "Beton fiyatları yüzde 30, mıcır fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Firmalar kendi aralannda anlaşıp belli bir fiyatın altında beton satmıyorlar. Bu durum en çok taahhüt altında olan firnaları etkiledi. Bunun için mutlaka Rekabet Kurumu ve ilgili Bakanlıklar nezdinde bir düzenleme yapılması gerekiyor." istanbul Avrupa Yakası'nda faaliyet gösteren inşaat firmaları, taş ocaklarının kapatılmasından dolayı zor günler yaşıyor. Sektör temsilcileri, kapanan ocaklarla beraber bazı ürünlerde yüzde 100'e varan fiyat artışının oluşturduğu olumsuz havadan kurtulmak için bir düzenleme yapılmasını istiyor. 


İnşaat sektörünün 2013'te Türkiye ekonomisinin lokomotifi görevini üstlendiğini belirten İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, sektörün mağdur olmaması için düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Kalsın, "Özellikle 3. köprü, 3. havalimanı gibi projelerin yanında kentsel dönüşüm ve konut alanlarının açılması aşamasında en çok ihtiyaç duyulan malzeme mıcır ve beton. Bu fiyatlardaki artışlar 2014'te sektörü ciddi anlamda etkileyecek. Beklentimiz, sektör için gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır" dedi. 

Olumsuzluklar sektörü durduramadı İnşaat sektöründe sevindirici gelişmeler de yaşanıyor. Yapı-inşaat, yenibiris.com'dan alınan bilgilere göre, 2013 yılında en çok eleman arayan ve en çok iş başvurusu yapılan sektör oldu. Yüzde 9.18'le en çok eleman arayan sektör olan yapıinşaat, aynı zamanda yüzde 9.04'le de en çok başvuru yapılan sektör olarak dikkat çekti. Yapı-inşaat sektörü böylece 2013'ün en hareketli sektörü olma unvanını kazandı. 



İstanbul Ticaret