Beton zammı, konut fiyatlarını yüzde 5 artıracak!
İzmir inşaat sektörünün temsilcileri, betona yapılan fahiş zammın, konut fiyatlarını yüzde 5 artıracağını dile getirdi. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, ilçeye tüm İzmir'e de hizmet edecek bir hazır beton tesisi kurmayı planladıklarını açıkladı.
İzmir'deki hazır beton firmalarının yaptığı yüzde 35'i bulan zamma tepkiler çığ gibi büyüyor. Torbalılı müteahhitler, yüzde 35'i bulduğu belirtilen zam nedeniyle 15 gün boyunca beton dökmeme kararı alırken zammın vatandaşın cebini de vuracağı ortaya çıktı. Beton zammının konut fiyatlarını da yükseltmesi bekleniyor. Bu arada Torbalı'da başlatılan eyleme öncülük eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçeye tüm İzmir'e de hizmet edecek bir hazır beton tesisi kurmayı planladıklarını açıkladı.
İŞTE İNŞAATÇILARIN TEPKİLERİ
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak
"Açıkçası bu zam oranının yüzde 35'leri bulacağını sanmıyorum. Zam oranı yüzde 25-30 civarında olacak. Ancak, bu yüzde 25-30'luk oran dahi fazla. Beton üretimi yapan firmalarla görüşmeler yapılarak ortak çözüm noktası bulunulabilir. Ancak, bu zam oranı 1-2 ay içinde konut fiyatlarında da yüzde 5'lik bir artışı otomatik olarak getirir. Bu zammın nedenlerini de araştırmak lazım. Asgari ücrete gelen zam ve ardından da beton hammadesi kum ve çakıla gelen yüzde 50'lik zam bu noktaya getirdi. Ayrıca çok sayıda kum ocağının kapanması da bu zammı tetikledi. Ancak, beton üreticilerinin masaya oturup bu zam oranlarını yeniden hesaplamaları ve ortak çözüm noktası bulmaları şart."
İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil
Torbalı'daki 200 meslektaşımızı tepkilerinden dolayı kutluyorum. Demokratik haklarını kullanıyorlar. Bu tepki daha büyümeden bir dizi önlem almak şart. Dünyada demir ve çimento fiatları düşerken bizde hazır beton fiyatlarının artması sektöre büyük darbe vurur. Beton fiyatlarının artması inşaat sektörünü ilgilendiren 400'e yakın iş koluna da darbe vurur. Onlar da fiyatlarını artırma yoluna giderler. Bu da konut fiyatlarını yükseltir. Betonda karlılık oranları çok yüksek, beton üreticilerinin bir kez daha düşünüp fedakarlık yapmaları gerekiyor."
SEVKON İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sevil
"İnşaat sektürünün ana hammaddesi betona yapılan bu zam çok yüksek. Bu durum otomatik olarak konut fiyatlarına yansır. Çünkü, betona yapılan zam yüzlerce iş kolunu da yakından ilgilendirir. Acil olarak ortak çözüm noktası bulup bu zam oranlarının aşağıya çekilmesi lazım."
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve KURYAP İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez
"Hazır beton üreticilerinin illere göre değişen fiyatlardan vazgeçmeleri lazım. Burnumuzun dibindeki Manisa'da bile İzmir'dekinden farklı fiyat uygulanıyor. İzmirli firmaları fahiş fiyatla beton almaya zorluyorlar. Bu durum bir an önce masaya yatırılmalı, bu soruna kesin ve kalıcı çözüm bulunmalı. Dünyada betonun hammadde fiyatları gözle görülür oranda düşerken, bizde nedense korkunç fiyatlarla artışa geçiyor. Buna anlam veremiyoruz."
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır
"Son zamla birlikte İzmir'de inşaat sektörü ve ekonomi ağır darbe yiyecek. 1 metreküp betonun fiyatı İzmir'de diğer illerden yaklaşık 63-64 TL daha pahalıya satın alınıyor. Zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi yok. Betonun fiyatı Konya'da pompa ve KDV dahil metreküp fiyatı 90 TL 86 kuruş. Kayseri'de de 96.76 kuruş. İzmir'de 7 Aralık'tan itibaren ise, 154 TL 78 kuruş para isteniyor. Akaryakıt fiyatları son 12 yılın en dip noktasına gelmişken, dünyada fiyatlar düşerken bizde beton zamlanıyor. Beton firmaları bunu düşünmeli, şapkalarını önüne koymalı ve neden İzmirli firmalara fahiş fiyatla mal veriyoruz demeliler. Son zamla birlikte ev fiyatları kaçınılmaz olarak daha da pahalanacak. Bu da hem müteahhitlere hem de İzmirli hemşehrilerimize yansıyacak."
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan
"İzmir'de çimento fiyatlarındaki aşırı yükseklik yıllardır devam ediyor. Bu durum sadece konut projelerini değil, altyapı, okul, hastane gibi kamu alanındaki yatırımları da doğrudan etkiliyor. Hazır beton için çimento sağlayan iki kuruluşun, hammadde girdilerinde fahiş bir artış olmamasına rağmen zam yapmaları, taahhüt işi yapanlarla yap-satçı müteahhitlerin bu farkı fiyatlarına yansıtmalarına neden olacaktır. Lokomotif sektör konumundaki inşaat alanındaki bu maliyet artışı, sosyal yaralara da neden olacaktır. Bu kente yıllardır çimento sağlayan iki şirketin, tekelci mantığıyla bir gecede yaptıkları yüksek artışa karşı, İzmir inşaat sektörü temsilcilerinin seslerini yükseltmesi kaçınılmaz olacaktır. İzmir, Denizli'den, Manisa'dan, Balıkesir'den, diğer büyük illerden daha fazla beton bedeli ödemeye mahkum edilmektedir. Ortak hareket, İzmir'e yönelik bu fiyat adaletsizliğinin kaldırılması için şart. Firmaların zam konusunda geri adım atmaları, onların bu kente olan borcudur."
Yeni Asır / Fatih Şendil
Haber, Haber Ekspres'te şu şekilde yer aldı;
Hazır betona yapılan yüzde 30'luk zammı protesto etmek için Torbalılı müteahhitlerin 15 gün boyunca hazır beton almama şeklindeki eylem planına müteahhitler tarafından destek artarken, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır'dan da destek geldi. 2016 yılının ilk günleriyle birlikte yapılan zamla, İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatı 123 liradan 157 liraya çıktı. Ancak aynı hazır betonun fiyatının Konya'da KDV dahil 97 lira olduğunu belirten İzmirli müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak, konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istiyor.
Torbalılı müteahhitlerin aldığı kararla 15 gün boyunca hazır beton almama eylem planının tüm İzmir geneline yayılmasının söz konusu olabileceğini belirten Müteahhitler Federasyon Başkanı Necip Nasır, 'Arkadaşların kararını destekliyoruz. Bu eylem planı İzmir geneline de yayılabilir. Bu tepkimiz hazır betoncuları mutlaka etkileyecektir. İlgili makamların bu konuyla ilgili araştırmaya gireceğini düşünüyoruz. Alınan karar haklı ve yerindedir. Biz de konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi ilgili kurumlara ve makamlara götüreceğiz ve gerekenin yapılmasını isteyeceğiz. Burada haksız bir rekabet var bu sorunun çözülmesini istiyoruz' diye konuştu.
Yapılan yüzde 30 zammın haklı bir gerekçesi olmadığını vurgulayan Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü: Bir metreküpte 60 lira fark olması, haksız rekabete neden oluyor. Konuyla ilgili Ticaret Odası'yla da görüşeceğiz. Bir metreküpte 60 lira fark, kabul edilebilir değildir. Zammın haklı gerekçesi yok. Zaten pahalıydı. Bizler de İzmir makamlarından gerekenin yapılmasını isteyeceğiz.
'Sektör, durgunluğa girecek'
Hazır betona yapılan yüzde 30 zammın sektörü daha da durgunlaştıracağını söyleyen Beyka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Kaya, 'Bu yüzde 30'luk zammın maliyeti inşaata göre değişmektedir. Çok lüks bir inşaat söz konusuysa bu biraz daha düşecektir ama daha basit bir inşaatta hazır beton payı çok yüksek olacaktır. Aslında bu duruma şöyle bakılması gerekiyor: İnşaat sektörü zaten durgun. İzmir'de arsa paylarının çok yüksek olması, maliyetleri de arttırmaktadır. Bir de bunun üzerine hazır betona yüzde 30 gibi bir zam yapılması sektörü daha da durgunlaştıracaktır. Maliyetlerin yükselmesiyle İzmir ekonomisinde lokomotif sektörlerden olan inşaat sektörü ciddi bir durgunluğa girecektir. Sektördeki durgunluğun giderilmesi için destek verilmesi gerekiyor. Çünkü ülkede hala büyük kesim ev sahibi değil. Bu konuda ne kadar çok destek verilirse, vatandaş da daha uygun fiyatlara ev sahibi olabilir. Yüzde 30 zam yapılmasında etkenin ne olduğu açıklanmadı. Bu konuda yapılacak bir boykota ya da eyleme ben de destek olacağım. Bir anda bu kadar yüksek bir zammın nedeni bilinmezken, bu konuda müteahhitlerin de duyarlı olması gerektiğini ve yapılacak eylem planına destek vermelerini isterim' ifadelerini kullandı.
'Sektörü daha da olumsuz etkileyecek'
Dünyada emtia fiyatları düşerken, İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan astronomik zammın anlaşılabilir gibi olmadığını belirten Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı, sözlerini şöyle sürdürdü: Alüminyum, demir ve petrol fiyatlarının son yılların en düşük seviyesine gerilediği dönemde, yüksek zamlar doğru bir yaklaşım değil. Zamlar, sektör kadar ev almak isteyen İzmirlileri de doğrudan etkileyecek. Çimento üreticilerinin daha mantıklı fiyatlarla piyasada daha doğru bir rol üstlenmeleri gerekiyor. İzmir'de çimento fiyatları diğer illerin çok üstünde.
'Ortak tavır almalıyız'
İzmir'de çimento firmalarının tekelleşmesi ve firmaların kar marjlarını daha da arttırmak amacıyla yüzde 30 zam yaptıklarını söyleyen Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin, 'Zamlar, akla hayale sığmayacak oranda. İzmir'de çimento zaten Anadolu'dan yüzde 20 daha pahalıyken, üstüne bir de bu kadar zam yapmak insanların cebinden haksız kazanç sağlamaktır. Bu zamlar, hem sektörü hem işsizliği hem de müşteriyi olumsuz etkiler. Bu firmaların ortalığın boş olmadığını bilmeleri gerekiyor. Haksız kazanç elde edenlere karşı birlik olup, zamların geri çekilmesini sağlamalıyız. Bu keyfiyete karşı birlik olup, ortak bir tavır geliştirmeliyiz' dedi.
Sektörde tekelleşme var
İzmir'de çimento sektörünün tekellerin elinde bulunduğuna ve bu tekelleşmenin mutlaka kırılması gerektiğine dikkat çeken Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız ise şöyle konuştu: Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde fahiş zamlara maruz kalmıştık. İzmir'de ciddi bir tekelleşme var. Çimento üreten firmalar, beton mikserini de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralım diye de düşünüyoruz.
Torbalılı müteahhitlerin kararı nedir?
Torbalı'da ticaret odası üyesi 200 müteahhit hazır betona yüzde 30 zammı protesto kararı aldı. Zaten Türkiye'nin en pahalı betonunun İzmir'de satıldığını belirten müteahhitler, Torbalı Ticaret Odası'nda (TTO) yaptıkları toplantı sonunda oybirliğiyle aldıkları karar ile 15 gün hazır beton almama şeklindeki eylem planını hayata geçiriyor.
Haber Ekspres
Haber Dünya'da şu şekilde yer aldı;
İzmir’de bu yılbaşından itibaren hazır betona yapılan yüzde 30 civarındaki zam, inşaat firmalarının büyük tepkisini çekti. Torbalı Ticaret Odası (TTO) ve Müteahhitler Federasyonu konuyu Rekabet Kurumu’na taşıma kararı aldı. Gelen zamlarla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp hazır beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL’den 157 TL’ye çıktı.
Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde biraraya gelen 200 müteahhit oy birliği ile iki karar alındı. İlk olarak Rekabet Kurumu'na başvurulacak, ardından da 15-30 Ocak tarihleri arasında Torbalı'daki hiçbir firma beton alımı yapmayacak. Torbalı Ticaret Odası, müteahhitlerle birlikte hazırladığı eylem planını bu hafta hayata geçirecek.
Betona yapılan yüzde 30'luk zammın hiçbir makul gerekçesi olmadığını kaydeden TTO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, "Beton firmaları kendi arasında bir kartel oluşturmuş. Oturdukları yerden zam yapıyorlar. 4-5 firma bir araya gelecek ve 'hadi zam yapalım' diyecek. Burası muz cumhuriyeti değil ve kimse keyfi hareket edemez. Üyemizin hakkını 3-5 kişiye yedirmeyiz. Gerekirse İzmir'i ayağa kaldıracağız ve bu zammın geri çekilmesini sağlayacağız" dedi.
Ortada haksız bir rekabet olduğu görüşünü savunan Olgun, "Torbalı'nın ve İzmir'in çarkını inşaat sektörü döndürüyor. İlçemizde yılda 5 bin konut üretiliyor. Torbalı'daki firmalar her yıl yeni bir belde kuruyor. Rekabet Kurumu'na gerekli başvuruları yapacağız. Bir diğer yaptırımımız da, beton alımını durdurmak olacak" dedi.
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır ise 13 müteahhitler derneği adına yaptığı açıklamada İzmir’in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirterek, son zamlarla birlikte kentte inşaat sektörü ve ekonominin ağır darbe yiyeceğini söyledi. Zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi olmadığını savunarak geri çekilmesi çağrısında bulunan Nasır, “İzmirliler betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyatla satın alıyordu. Son zamlarla birlikte aradaki fark yüzde 40’lara çıktı. İzmir ekonomisi zaten sıkışmış ve durgun bir vaziyette. İnşaat sektörü arsa üretememekten kaynaklı tıkanmış durumda. Bu gelen zamla birlikte İzmir inşaat piyasası daha büyük bir darboğaza girecek. Bu da zaten bir türlü gelişemeyen İzmir ekonomisini olumsuz yönde etkileyecek. Türkiye’de işsizlik yüzde 13, İzmir’de yüzde 17, Konya’da yüzde 0 iken, bu zam sadece inşaat sektörüne değil, tüm İzmir’e vurulmuş büyük bir darbe. Bir an önce bu haksız zammın geri çekilmesi gerekiyor" diye konuştu.
MÜFED’in açıklamasına şu isimler katıldı;
İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman, Karşıyaka Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel, Bornova Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Ali Karaman, Konak Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Çiğli Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Baltalarlı, Bayraklı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Musa Akgün, Seferhisar Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı İsmail Bazan, Balçova Narlıdere üzelbahçe Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Alkan, Gaziemir Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hikmet Kar. Buca Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Seyfullah Demir, Torbalı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Özgün Ünver, Çeşme Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Murat Yıldır, Menderes Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Yılmaz.
Dünya
Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Yeni yılla birlikte hazır beton fiyatlarına gelen yüzde 35'lik zamma karşı beton dökmeme kararı alan Torbalılı müteahhitler, hedefine ulaşmaya başladı. Zamla birlikte 123 TL'den 157 TL'ye çıkarılan hazır beton fiyatı, yaptırımlar sonrasında 140 TL'ye düştü. Taahhüdü olan firmalar hazır betonu 123 TL'den almaya devam edecek. Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, "Burada bir kartelcilik söz konusu. İzmir çukurunda nasıl olsa ses çıkarmaz, nasıl olsa kimse itiraz etmiyor düşüncesiyle bir inisiyatif geliştirmişler. Ama onların şımarıklıklarını bitireceğiz" diye konuştu.
Sektöre büyük darbe
İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Yüzde 35'lik zam, özellikle İzmir'deki inşaat sektörünün lokomotifi konumundaki Torbalı'da büyük tepki toplamıştı. Zamla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL'den 157 TL'ye çıktı. Bu zamlarla birlikte, Türkiye'nin en pahalı betonu İzmir'de satılmaya başladı. Türkiye ortalamasına göre betonun 60 TL daha pahalı olduğu İzmir'de artırılan hazır beton fiyatı, sektöre vurulan en büyük darbe oldu. Yapılan fahiş zam nedeniyle Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun önderliğinde bir araya gelen 200 müteahhit beton dökmeme kararı aldı. 15 Ocak'tan bu yana betonun dökülmediği Torbalı'ya İzmir'in dört bir yanındaki müteahhitlerden de destek geldi. Destekler devam ederken Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, çıktığı her platformda tepkisini dile getirmeye devam etti.
Şımarıklık vurgusu
Kararın sonuna kadar arkasında olduklarını ifade eden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, "Torbalı olarak bir inisiyatif geliştirdik. Çimentocuların kendi başına aldıkları kararlara karşı çıktık. Bugün geldiğimiz noktada hem çimentocular 71 milyon TL ceza yedi hem de beton firmaları geri adım atmak zorunda kaldı. Torbalı'da şu an beton dökülmüyor. Gösterdiğimiz tepkiden sonra beton firmaları yavaş yavaş geri adım atmaya başladı. Eylemimiz halen devam ediyor. Torbalı'da beton döktürmemeye devam edeceğiz. Bunların bu şımarıklıklarını bitirinceye kadar bu eylemlerimiz devam edecek. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, biz üzüm yemek istiyoruz. İnanıyoruz ki beton santralleri bu bölgeye zam yapamayacaklar" diye konuştu.