30 / 04 / 2024

Betonarme ve prefabrik evlerin farkları nelerdir?

Betonarme ve prefabrik evlerin farkları nelerdir?

Asrın felaketi şeklinde bilinen deprem sonrasında sık sık gündeme gelen prefabrik evler, modern konut ihtiyaçlarına da çözüm sunuyor. Peki betonarme ve prefabrik evlerin farkları nelerdir?



Asrın felaketi şeklinde bilinen Kahramanmaraş depremleri sonrasında sık sık gündeme gelen prefabrik evler ile betonarme evlerin farkları pek çok kişi tarafından da merak ediliyor. 

Prefabrik evler fabrikada önceden üretilip daha sonra montajı yapılan konutlar olarak belirtilirken, betonarme evler de geleneksel inşa yöntemleriyle oluşturulan, ağırlıklı olarak beton kullanılan konutlar olarak belirtiliyor.

Prefabrik evler genel olarak hafif çelik ve betopan malzemelerden üretilirken, betonarme evlerin yapımında ise ağırlıklı olarak beton kullanılır.

Prefabrik evlerin montajı daha hızlı bir şekilde gerçekleşirken, betonarme evlerin inşa süreci ise daha uzundur ve genel olarak da daha maliyetlidir.

Betonarme evler genel olarak daha dayanıklı ve iyi ısı yalıtımına sahipken, prefabrik evlerde ise ısı ve ses yalıtımı daha dikkatli biçimde yapılır. Prefabrik yapılar çevre dostu malzemelerden üretildiği için yeşil binalar kapsamına da girerken geleceğin inşaat sektöründe önemli bir yer tutuyor.

Betonarme ve prefabrik evlerin farkları nelerdir?

Betonarme evler ise yapıların taşıyıcı sistemlerinin betonarme olarak yapıldığı konutlar olarak biliniyor. Betonarme evler, genellikle yüksek katlı binalarda kullanılan bir yapı tipi şeklinde belirtilirken bu tür evler, çelikten yapılan prefabrik evlere göre daha uzun sürede inşa edilir ve genellikle de çok daha yüksek maliyetlidir.

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen prefabrik evler hastane, ofis gibi yapılar için tercih edilirken, çelik yapılar ise hafif olmaları ve montaj sürelerinin kısa olması nedeniyle tercih ediliyor.


İZOLASYON FARLARI

Paylaşılan detaylara göre dayanıklılık ve izolasyon farkları da prefabrik yapı seçerken dikkate alınması gereken önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Geleneksel betonarme evlere göre prefabrik evlerin dayanıklılığı ve izolasyon özellikleri farklılık gösteriyor. Özellikle çelik evler, dayanıklı ve uzun ömürlü olmalarıyla öne çıkarken, prefabrik yapılar, yalıtım malzemelerinin kullanımı sayesinde daha iyi bir izolasyon sağlayabiliyor. 2024 yılına ait prefabrik ev modelleri arasında da dayanıklılık ve izolasyon özellikleri göz önünde bulundurularak tasarım yapılıyor.

 

Aykut Kaya: Kira bedelleri 1 yılda yüzde 109 arttı! 

İki ilde 27 arsa satılacak! Yatırımcılar dikkat!

Murat Kurum, 'İBB yönetimi metro hatlarını yapamadı' dedi! Ekrem İmamoğlu'ndan 'matematik göndermesi' geldi!


Geri Dön