Ekonomi

Beyaz eşyada büyük indirim hamlesi vatandaşı şoke etti! Fiyatlar kaç lira olacak?

Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya üreticileri ürünlerini e-ticaret sitelerinde satılmasını engellemek için girişim başlattı. Markalar daha fazla rekabet adına aşırı fiyat kıran e-ticaret siteleri yerine ürünleri kendi platformları üzerinden satma kararı aldı. Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya firmaları mallarını e-ticaret sitelerinde satmama karı aldı

Beyaz eşya fiyatlarında sağladıkları indirimleriyle dikkat çeken e-ticaret siteleriyle üretici firmalar satış konusunda anlaşmazlığa düştü. Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya firmaları mallarını e-ticaret sitelerinde satmama karı aldı. Alınan karar tüketicinin aleyhine olunca devreye Rekabet Kurumu girdi. 

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kurutma makinesi ile TV üreticisi bazı firmalar ürünlerini e-ticaret platformlarından çekmek için bastırırken Rekabet Kurumu daha önce beyaz eşya sektörü için aldığı BSH kararına atıfta bulunarak, "Rekabeti ihlal edici durumlarda objektif kriterler keyfiyete göre belirlenemez" uyarısında bulundu.  Bundan evvel Kurul, 16.12.2021 tarih ve 21-61/859-423 sayılı kararı (“Karar“) ile BSH Ev Aletleri ve Sanayi Ticaret A.Ş.’nin menfi tespit ve muafiyet başvurusunu sonuçlandırdığını duyurmuştu. 

TEKELLEŞME GİRİŞİMİNE "DUR" DENİLDİ

Türkiye'nin önde gelen bir beyaz eşya üreticisinin, e-ticaret sektöründe hakim konumda olan yalnızca 5 e-ticaret firması ile çalışacağını satış noktalarına duyurması hem vatandaşta hem de diğer e-ticaret platformlarında şok etkisi yarattı.

Rekabet Kurumu, piyasaları speküle ettiği ortaya çıkan 5 zincir marketin sanaldaki benzeri olmaya doğru giden yapıya "dur" dedi ve kararın enflasyonla mücadele döneminde rekabeti ortadan kaldıracağı gerekçeleriyle kabul edilemez olduğu belirtildi. Bu firmaların satıştan çekilmesi halinde buzdolabının fiyatının 7'den 10 bin liraya çıkacağı, her üründe yüzde 50'lere varan artışlar yaşanabileceği tespit edildi.