Beyaz Eşya

Beyaz eşyada iç talep yükseldi, ihracat geriledi!

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'ne (TÜRKBESD) göre yılın ilk altı ayında yurt içi satışlar artarken, ihracat azaldı. Başkan Gökhan Sığın, üretimlerinin 33 milyon adet, ihracatlarının 26 milyon adet olduğunu ifade etti. Yılın ilk yarısında 6 ana üründeki yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında yükseldi

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), tarafından düzenlenen basın toplantısında sektörün 2023’ün ilk 6 ayında aldığı sonuçlar masaya yatırıldı.

Yılın ilk yarısında 6 ana üründeki yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında yükseldi. İhracat ise bu dönemde yüzde 13 oranında azaldı.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, üretimlerinin 33 milyon adet, ihracatlarının 26 milyon adet olduğunu belirterek, “60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdamla ulusal ekonomimize katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bu yıl üretim rakamlarımız yüzde 2 oranında geriledi” ifadesini kullandı.

DIŞARIDAKİ DARALMA İHRACATI ETKİLEDİ

TÜRKBESD üyesi firmaların yılın ilk 6 ayında ihracat ve yurt içi satışlardan oluşan toplam satışlarının yüzde 6 oranında düştüğünü belirten Sığın,şunları söyledi: “Dış piyasalardaki daralma ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Oluşan bu düşüş haziran sonuna kadar iç satışlarla dengelenmeye çalışıldı. Üretim ve istihdam yapımızı bugüne dek bu sayede koruduk. İç piyasadaki bu olumlu seyrin devam etmesi sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. İç piyasada oluşan dinamizmi riske atabilecek; kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyonlarının artırılması veya vergi düzenlemelerinin getirilmesinin, üretim ve istihdam yapımızı bozmasından korkuyoruz. Türkiye beyaz eşya sektörü pandemi dönemi dahil olmak üzere yaşanan tüm iç ve dış şoklarda istihdam ve üretim kapasitesine sahip çıkmış ve gücünü yeni yatırımlarla artırmaya çalışmıştır.”

 

YASSI ÇELİK İÇİN VERGİ ÇAĞRISI

Dunya.com’daki habere göre TÜRKBESD Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yavuz, beyaz eşya sektörünün maliyetlerinin önemli bir kısmını yassı çeliğin oluşturduğunu belirterek, küresel gelişmeler kaynaklı arz ve talep dengesizliklerinin yassı çelik ürünlerinde fiyat artışlarına neden olabildiğini söyledi.

Yavuz, “Fiyat dalgalanmaları ve teslim sürelerindeki belirsizliğe rağmen üretimde sürdürülebilirliği sağlamak zorundayız. Beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizin farklı kaynaklardan yüksek koruma oranları ile ithalat yapması lazım.  Bu durumun, enflasyon riskine neden olabildiğini ve uluslararası rekabetçiliğimiz açısından tehdit oluşturduğu görüşündeyiz. İhracatın olumsuz seyrettiği bu dönemde yassı çelik özelindeki politikalar güncellenmeli, temel girdilerden biri olan çelik üzerindeki gümrük vergileri kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.