Sektörel

Beyaz eşyada indirim satışları artırdı!

Şubat’ta yürürlüğe giren beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri, beyaz eşya ve mobilyada satışları yüzde 30 artırdı.

Şubat’ta yürürlüğe giren beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri, satışları yüzde 30 artırdı. Bu indirimlerin 3 ay daha uzatılması gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, ‘Maliyet yükseldi’ yalanına da inanılmaması çağrısı yaptı. Hükümetin mobilyada KDV'yi yüzde 18'den 8'e indirmesi, beyaz eşyada ise ÖTV'yi sıfırlaması ile birlikte oluşan fiyat indirimi beklentisi, yine fırsatçılara takıldı. Merkez Bankası'nın enflasyonun yüzde 1.02 arttığı Mart ayına ilişkin Enflasyon Raporu'nda, "Vergi indirimine rağmen, mobilya ve beyaz eşya fiyatlarında artışlar gözlendi" tespiti de fırsatçılığı belgeledi. Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, "Mobilyada KDV indirimi var, bunun fiyatlara yüzde 10 indirim olarak yansıması gerekiyor. 'Maliyet yükseldi' gibi sözlere aldanmayın" diye konuştu.


"İNDİRİM UZATILSIN"


Güleç, "Mobilyada maliyeti artıracak herhangi bir gelişme yaşanmadı. Zam yapanları teşhir edelim" dedi.

Yıllardır bu KDV indirimini beklediklerini ifade eden İzmir Mobilyacılar Odası başkanı Hasan Özkoparan da, "Her sektörde olduğu gibi mobilyada da, vergi oranları yükseldikçe kayıt dışı artıyor. Mobilya, kimya, ağaç, orman, ev tekstili, makine ve lojistik gibi birçok sektörü etkiliyor. Mobilyada yaşanacak bir hareketlilik bu sektörlere de olumlu yansıdı. Bu sektör ülkemizde ve İzmir'de çok büyük istihdama sahip. Şubat ayının başında başlayan mobilyada KDV indirimi bu ay sonu itibariyle sona erecek. Ancak biz KDV indiriminin sürekli olmasını veya uzatılmasını istiyoruz. En azından durgun geçen kış sezonunu da hareketlendirecek şekilde yıl sonuna kadar uzatılması iyi olur. Kurumsal mobilya firmaları fiyatlarını %10 aşağı çekerken kurumsallaşmamış firmalar için kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Ayrıca firmaların elindeki stokların eritilmesi de büyük oranda sağlandı. Stokların büyük bir kısmı bitmiştir diye tahmin ediyorum. Bu da devletin ve vatandaşın kasasına akçe olarak yansıdı" açıklamasını yaptı.


"PİYASA OTURDU"


İzmir Ticaret Odası Meclis ve Ev Aletleri ve Züccaciye Meslek Grubu üyesi Metin Aztekin ise, " Uygulamanın başında dövizin yüksek olması girdi maliyetlerinin fazlalığı nedeniyle fiyatlarda indirim çok fark edilmemişti. Piyasa oturmaya başladı. Şu anda beyaz eşya batışlarında yüzde 30'luk bir artış var" diye konuştu.


Yeni Asır