04 / 05 / 2024

Beyazıt Devlet Kütüphanesi restore ediliyor

Beyazıt Devlet Kütüphanesi restore ediliyor

Geçtiğimiz günlerde 125. yılını  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı  özel bir törenle kutlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesinde, restorasyon çalışmaları başladı



İl Özel İdaresi tarafından başlatılan restorasyon ile Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde cami, Küllük kahvesi ve sahaflar kısımları göz önüne alınarak, meydanın kullanım alanı yeniden düzenlenecek. 

Tarihi yapı içinde gerçekleşecek fonksiyonlar ile kütüphane kent dokusuna katılacak ve iyileştirme projesi meydana yansıtılacak. Daha önce yine İl Özel İdaresi tarafından İmarethane kısmı restore edilen kütüphanede, kitap sergileme üniteleri okuma salonu ve sergileme holleri olarak düzenlenecek. 

Mekânlarda duvarlar serbest bırakılarak, nadir kitaplar şeffaf iklimlendirilmiş ve güvenlik sistemli birimler içinde korunacak. İç avlunun binanın diğer bölümleriyle olan bağlantı ve geçişleri kapatılamayacağından, kütüphanede kullanılacak kitapların korunma koşullarını ve iklimlendirme kontrolünü sağlamak için avlu kısmında örtü çelik+mebran sistemle çözülen şeffaf ve hafif koruma amaçlı bir çatı örtüsü geliştirilecek.

1980'lerde inşa edilen ve yemekhane olarak kullanılan bina ise yıkılarak, ek depolama fonksiyonları ana bina içine kaydırılacak. Böylelikle avlu serbest bırakılacak ve peyzaj içinde avlu, okuma avlusu olarak yeniden düzenlenecek.

Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin 125. yılı geçtiğimiz günlerde özel bir törenle kutlanmış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı programda Beyazıt Devlet Kütüphanesine katkılarından dolayı Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sabri Kaya, İzzetin Öztosun ve Ayhan Babuşcu'ya plaket verilmişti. 

 


Geri Dön