21 / 05 / 2024

Beyazıt Devlet Kütüphanesi restore ediliyor!

Beyazıt Devlet Kütüphanesi restore ediliyor!

Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan ve 125. yılını kutlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesi restorasyona alındı



Geçtiğimiz günlerde 125. yılını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı özel bir törenle kutlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, yenileniyor. Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

İl Özel İdaresi tarafından başlatılan restorasyon, Beyazıt Cami, Küllük Kahvesi ve Sahaflar göz önüne alınarak, meydan kullanım alanı yeniden düzenlenecek. Tarihi yapı içinde gerçekleşecek fonksiyonlar ile kütüphane kent dokusuna katılacak ve iyileştirme projesi meydana yansıtılacak.

SALONLAR DÜZENLENECEK

Daha önce imarethane kısmı restore edilen kütüphanede, kitap sergileme üniteleri okuma salonu ve sergileme holleri olarak düzenlenecek. Mekanlarda duvarlar serbest bırakılarak, nadir kitaplar şeffaf iklimlendirilmiş ve güvenlik sistemli birimler içinde korunacak. Kütüphanede kullanılacak kitapların korunma koşullarını ve iklimlendirme kontrolünü sağlamak için avlu kısmında şeffaf ve hafif koruma amaçlı bir çatı  örtüsü geliştirilecek.

1980'lerde inşa edilen ve yemekhane olarak kullanılan bina ise yıkılcak. Ek depolama fonksiyonları ana bina içine kaydırılacak. Böylelikle avlu serbest bırakılacak ve peyzaj içinde avlu, okuma avlusu olarak yeniden düzenlenecek.
HaberTürk


Geri Dön