Genel

Beykoz, Güngören ve Esenler düğmeye bastı!

Van depremi, İstanbul'da belediyeleri harekete geçirdi. Beykoz Belediye Başkanı Çelikbilek, başkan yardımcıları ve birim müdürleri, olası İstanbul depreminde toplanılacak alanların ve ilk olarak barınma ve temel ihtiyaçların belirlenmesi kararını aldı

 

Van depremi, İstanbul'da belediyeleri harekete geçirdi. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek başkanlığında toplanan başkan yardımcıları ve birim müdürleri, olası İstanbul depreminde toplanılacak alanların ve ilk olarak barınma ve temel ihtiyaçların belirlenmesi kararını aldı.

Beykoz Belediyesi Basın Danışmanı Abdurrahman Cüneyd Fidancı'nın verdiği bilgiye göre, Van depreminin ardından Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek başkanlığında bütün başkan yardımcıları ve müdürlerlerin katılımı ile toplantı yapıldı. İlk olarak Afet Koordinasyon Kurulu'nun tekrar gözden geçirilmesi, toplantıların ve eğitimlerin sürekli yapılması, deprem öncesi bütün binaların tek tek tekrar gözden geçirilmesi, tehlike arz eden binaların, bina sahipleri ile bir araya gelerek çözüm bulunması, gerekli araç, teçhizatlarla ilgili eksikliklerin tamamlanması, Koordinasyon Merkezi'nin gözden geçirilmesi, yurttaşların mutlaka depremle ilgili eğitimlerden geçmesi, okullarda, sivil toplum kuruluşlarında ve kamu kuruluşlarında çalışanlara eğitim verilmesi, olası depremde toplanılacak alanların ve ilk olarak barınma ve temel ihtiyaçların belirlenmesi kararları alındı.

Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman: Kentsel dönüşüme önem veriyoruz

Karaman, "Önce boş alanlarda belirli sayıda yeni konutlar inşa edilecek. Aileler bu binalara taşınarak mağduriyetleri giderilecek. Tozkoparanlıların boşalttığı eski yapılar yıkılacak ve yerine daha modern, kullanışlı konutlar yapılacak. Proje sonucunda bölge yaklaşık 10 bin konutluk bir kente dönüşecek. Bu sayede Güngören'deki sıkıntılı ve çok sıkışık alanlarda Tozkoparan'a kaydırılarak ilçede yeni yeşil alanlar ve meydanlar açılması planlanıyor. Konut sahipleriyle her konuda uzlaştık. Projeyi yeni dönemde Tozkoparan halkının onayı durumunda hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, ilçede yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü, bu amaçla kentsel dönüşüm projelerine önem verdiklerini belirterek, "Proje kademe kademe ilerleyecek. Önce boş alanlarda belirli sayıda yeni konutlar inşa edilecek. Aileler bu binalara taşınarak mağduriyetleri giderilecek" dedi.

Başkan Karaman, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yoğun nüfus yapısına sahip ilçesinin Güngören olduğunu, bu yoğunluğu azaltmak ve binaları depreme dayanıklı hale getirmek için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ifade ederek, "Bu amaç doğrultusunda kentsel dönüşüm konusuna önem veriyoruz. Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin bütün ayakları tamamlandı. Yakın zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda Tozkoparan Mahallesi'nde, 1960'larda gecekondulaşmayı önlemek amacıyla yaklaşık 4 bin konut yapılmıştı" diye konuştu. Zaman içerisinde yıpranan ve olası depreme karşı tehlike arz eden binaların, TOKİ ve İBB'nin desteğiyle yıkılarak bölgede yeni bir kent inşa etmenin hedeflendiğini anlatan Başkan Karaman, projenin kademe kademe ilerleyeceğini söyledi.

Karaman, şunları kaydetti: "Belediyemiz kendi imkanları ölçüsünde okullarımızda yenileme çalışmaları yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da hasarlı okulları yıkıp yerine yenilerini yapıyor. İlçede depreme dayanıksız başta kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kamu binalarının yenileri inşa edildi, bu binalarda hizmet vermeye başladılar. Bu konudaki çalışmalarımız okullarımızda ve kamu binalarımızda devam ediyor. Depreme karşı en önemli çalışmamız kentsel dönüşüm projesidir."

ESENLER'DE 22 BİNANIN RUHSATI YOK

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, deprem konusunda en ciddi hazırlıkları yapan ilçelerden biri olduklarını belirterek, ilçede 17 Ağustos 1999 depreminin ardından ilçiedeki binalarda yaptıkları kontrollerde 5 binanın hasar gördüğünün belirlenerek, bu binaların boşaltılarak güçlendirildiğini kaydetti.

Göksu, ilçedeki toplam 26 bin 527 binadan yalnızca 4 bin 624'ünün ruhsatlı olduğunu anımsatarak kentsel dönüşüm projelerine büyük önem verdiklerini ve Turgutreis, Oruçreis, Dörtyol ve Çiftehavuzlar Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çalışmalarına başlandığını vurguladı.

Göksu, belediye olarak öncelikle; deprem önleminin ilk uygulayıcıları durumundaki inşaat usta ve kalfaları, çeşitli üniversitelerden hocaların denetiminde "Sağlam bina yaparken nelere dikkat edilmeli" konusunda eğittiklerini söyledi, ilçede 21 kişiden oluşan bir arama kurtarma ekibi kurulduğunu belirten Göksu şöyle devam etti: "ESKUT (Esenler Kurtarma Teşkilatı) aylarca arama-kurtarma uzmanları nezaretinde eğitim almışlardır. Şu anda Afet Yönetim Merkezi 24 saat hizmettedir."

Hedef 2 yılda 5 bin konut

1999 depreminden sonra özellikle kentsel dönüşüm projelerine hız verdiklerini belirten Göksu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile birlikte bugüne kadar toplam 3 bin 250 konutu dönüştürmüştür. Turgut Reis Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi, Çiftehavuzlar ve Oruç Reis Mahallesi'ndeki dönüşümlerin ise TOKİ tarafından 3 bin 655 daire tamamen yenilendi. Dörtyol Meydanı'nda da kentsel dönüşüm çalışmaları için start verildi. KİPTAŞ tarafından yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına Dörtyol'da da çok kısa bir süre içinde başlanacaktır" diye konuştu. Göksu, "Yeni dairene taşın, eski anahtarı getir" şeklinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleriyle hedefin 2 yılda 5 bin konut olduğunu keydetti.

Cengiz Yıldırım - Özlem Güvemli / CUMHURİYET