Beykoz Mecidiye Kasrı hizmete açıldı!
Beykoz Mecidiye Kasrı, restore edilip müze olarak hizmete açıldı. TBMM Milli Saraylar'a bağlı müze düzenlenen törenle açıldı.
TBMM Milli Saraylar'a bağlı Beykoz Mecidiye Kasrı, dün düzenlenen törenle müze olarak ziyarete açıldı. Açılış programına Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ile Milli Saraylar'dan çok sayıda yetkili ve davetliler katıldı. Törende konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, anıtların, abidelerin devletlerin, ülkelerin, milletlerin tapuları olduğunu ve bu eserlerin maliyeti ne olursa olsun yaşatılması gerektiğini söyledi. Tarihi varlıkların farklı kurumlara verilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Kahraman, "Yanlış yapılmış. Okula verilmiş, hastaneye verilmiş, kimsesiz bırakılmış. Bunlar yanlış şeyler. Fransa'da mahalli idareler ve belediyelerin brüt gelirlerinin yüzde 20'si kültüre aittir. Bizde de aynı durum olmalı" dedi.
'KÖKLERİMİZ ÜÇ KITADA'
Kahraman, Paris'teki Versay Sarayı'nı örnek göstererek, eserin muhteşem bir bina olduğunu ancak içinde tuvalet bulunmadığını dile getirerek, "Osmanlı'nın eserlerinde de hep bir büyüklük, yükseklik görürsünüz. Çünkü Osmanlı alçağı sevmez, ruhu da yüksektir" değerlendirmesinde bulundu. Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Köksüz ağaç olur mu? Biz saksıda mıyız? Bizim üç kıtaya yayılmış köklerimiz yok mu? Biz ihtişamlı devletiz, ulu çınarız. Bu idrakın içinde olmalıyız, kendimize güvenmeliyiz. İcap ettiğinde masaya vurmalıyız, 'one minute' demeliyiz. Dik durmalıyız, bükülmemeliyiz. Bütün dünyanın ümidiyiz. İnanç dünyasının. Bu ümidi söndürmemeliyiz." Kahraman, TBMM'de gerçekleştirilen tadilata ilişkin de şu bilgileri verdi: "Yeniden inşa etmiyoruz, eski binaya dokunmadan, ihtiyaca yetmiyor Meclis binası. Efendim, koridorlar, kulisler beş yıldızlı oluyormuş. Ya ne beş yıldızı, temizleniyor, aydınlanıyor, ışıklanıyor. Ve basın bana sordu, 'Kulisleri beş yıldız yapacakmışsınız, doğru mu?' 'Ne münasebet, yedi yıldızlı yapacağız' dedim. Nedir bu küçüklük kompleksi?"
BİR DÜNYA ŞEHRİYİZ
Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı TBMM 'nin ayırdığı cömert bütçeyle bunun yapılabildiğini belirtti. Ortaylı, "Fonksiyon değiştirmeden İstanbul'un böyle bir saraya ihtiyacı var. Biz artık büyük bir dünya şehriyiz" ifadelerini kullandı.
Sabah