Beykoz Paşabahçe fabrikası otel mi olacak?
Türkiye'nin ilk cam fabrikası olan Paşabahçe Cam Fabrikası satışa çıkarıldı. Beykoz Belediye Meclis Üyesi Mimar Halit Kılıç, Beykoz'da endüstriyel miras olan fabrikaların otel projelerine dönüştüğünü söyledi...
İstanbul Beykoz'da boğaz kıyısında bulunan Paşabahçe Cam Fabrikası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. tarafından satışa çıkarıldı. Beykoz'da film platosuna dönüştürülen Deri Kundura Fabrikası ve otel projesi için yıkılan Paşabahçe TEKEL Fabrikasından sonra Türkiye'nin ilk cam fabrikası olan Paşabahçe Cam Fabrikası'nın da tehdit altında olduğunu söyleyen Beykoz CHP Belediye Meclis Üyesi Mimar Halit Kılıç, bir endüstriyel mirasın daha yok olacağını söyledi.
Kılıç, "Beykoz'da fabrikaların kapatılmasına dayanak gösterilen İstanbul Boğazı'nın korunması gereken yeşil alanları son yıllarda birer birer imara açıldı ve açılmaya devam ediyor.
Paşabahçe Cam Fabrikası'nın satılmasıyla imar planlarında turizm tesis alanı olarak işlenen araziye muhtemelen bir otel projesi getirilecek" dedi.
Boğaziçi İmar Planı öngörünüm bölgesinde kalan Paşabahçe Cam Fabrikası gibi pek çok üretim tesisi İstanbul Boğaziçi'nin korunması adı altında 1983 yılında askeri dönemde yapılan planlara bağlı olarak "turizm ve konaklama alanı" olarak planlanmıştı.
'KAMUYA KAPATILACAK'
Kılıç, imar planlarındaki mevcut yapılaşma koşullarının fabrika arazisine bodrum katları hariç 30 bin metrekarelik yapılaşma hakkı tanındığını belirtti.
Beykoz'un kıyı şeridinde bulunan Çubuklu Gaz Depoları arazisinden itibaren, Burunbahçe ağaçlı mesire alanı ve Paşabahçe TEKEL Fabrikası arazisinin yapılaşmaya açıldığını belirten Kılıç, Paşabahçe Cam Fabrikası arazisinin satılmasıyla Beykoz'un kıyı şeridinin turizm projeleri adı altında kamuya tamamen kapatılacağına dikkat çekti.
Kılıç, "Çubuklu Gaz Depolarından, Sultaniye Parkı'na kadar olan yaklaşık 2000 metrelik sahil şeridi kamu yararı adı altında kamunun kullanımına kapatılıyor" dedi.
'SANAYİ MİRASI YOK EDİLİYOR'
Beykoz'da bulunan fabrikaların İstanbul Boğazı'nın bitki örtüsünün ve doğal güzelliklerinin korunması amacıyla kapatılarak, sanayinin Beykoz'un dışına taşındığını belirten Kılıç, "AKP döneminde plan tadilatıyla fabrikaların kapatılmasına gerekçe gösterilen pek çok mesire alanı, ağaçlık alan Türkiye'nin ilk cam fabrikasıydı.
Paşabahçe Cam Fabrikası 1935 yılında Türkiye'de cam sanayiinin kurulması ve geliştirilmesi için kuruldu. Fabrika Osmanlı döneminden bu yana Beykoz'daki cam atölyelerinde sürdürülen bir cam tekniği olan Çeşm-i Bülbül geleneğini sürdürdü. 2002'de ise ekonomik gerekçelerle kapatılarak üretime son verdi. Madem tüm bu yeşil alanlar imara açılacaktı; fabrikalar neden kapatıldı? Deri Kundura Fabrikası'nın tarihi Cumhuriyet dönemi öncesine dayanıyor.
Paşabahçe TEKEL Fabrikası, Paşabahçe Cam Fabrikası, bunlar Cumhuriyet döneminin yıldız fabrikalarıydı. Yerine otel yapılması planlanan Paşabahçe TEKEL Fabrikası'ndan geriye bugün tek bir bina kalmadı. Endüstriyel mirasımız olan bu fabrikalar şimdi boş arazi olarak değerlendiriliyor" dedi.
Paşabahçe Cam Fabrikası'nın arazisinde 36 bin metrekare turizm alanı, 319 metrekare tescilli alan bulunuyor. Açık artırma usulü pazarlık yoluyla satışa çıkarılan fabrika arazisi için 31.01.2014'e kadar ilgililer tekliflerini sunacak.
Birgün