Beykoz'da 2b arsası olan 2 bin 300 kişinin tapularına kavuşmasına az kaldı!
Taraf Gazetesi'nin haberine göre; Beykoz Belediyesi’nin İstanbul Belediyesi’nden devraldığı arazilerin ilçe sakinlerine satış işlemlerinde ihale aşamasına gelindi. 2 bin 300 Beykozlunun tapusuna kavuşacağı çalışmada sona yaklaşıldı...
Hak sahibi vatandaşların 16 Kasım 2013 tarihine kadar yaptıkları başvurular sonucunda oluşturulan İhale Komisyonu, Beykoz Belediyesi’nde ihale çalışmalarına devam ediyor. İhale işlemi sonrasında hak sahiplerine satış işlemleri başlayacak. İBB’den devralınan arazilerden ağırlıklı olarak Çubuklu, Paşabahçe, Gümüşsuyu, Ortaçeşme, Çiğdem sakinleri yararlanırken, 2/B çalışmaları neticelendiğinde ilçenin kökleşen imar sorunu çözülmüş olacak. İBB’den Beykoz Belediyesi’ne takas yoluyla devredilen 197 adet parselin hak sahiplerine satış işlemlerinin yoğun gayretler neticesine başladığını belirten Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “4.5 yıldır sürdürdüğümüz mülkiyet çalışmalarının sonuçlarını almaya başladık. İlçe sakinlerimize söz verdiğimiz tapulu ve huzurlu yaşam artık başlıyor. Vatandaşlarımızın mutluluğunu görmek bizlerin çalışma azmini perçinliyor. Geleceğin çağdaş kentini Beykozlularla birlikte kuracağız. Hepimize hayırlı olsun” dedi.
İstanbul’un en çok 2/B arazisine sahip ilçesi Beykoz’da, belediye, ilgili bakanlıklar ve hükümet tarafından üzerinde çalışılan 6292 sayılı 2B yasasıyla imarlı ve tapulu yaşamın kapıları açıldı, ilçedeki mülkiyet sorunu yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Orman vasfını yitiren arazileri kapsayan 2/B yasasının 2012 yılında yürürlüğe girmesinin ardından ilçede bulunan 25 bin hak sahibinin büyük bir kısmı, kanundan yararlanmak için başvuru yaptı.
HAK KAYBI OLMAYACAK
Rayiç bedel fiyatlarının ilçe sakinlerinin alım gücüne göre yüksek olması üzerine özel proje alanı uygulamasına yönelen Beykoz Belediyesi, hak sahiplerinin arsalarını daha kolay alabilmesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Proje alanı uygulamasıyla, hiç kimsenin hak kaybına uğramadan tapularını alması sağlanmaya çalışılıyor. Bu sayede ilçe sakinleri tapularının yanı sıra tapulu ve imarlı parsellerine de kavuşacak.
İLK TAPU GÜMÜŞSUYU’NA
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in bakanlık nezdinde yaptığı görüşmeler neticesinde ilk olarak 9 mahalle proje alanı olarak ilan edildi ve bu mahallelerin emlak değeri üzerinden belediye adına devrine başlandı. İlk 9 mahalle olan Gümüşsuyu, İncirköy, Soğuksu, Yenimahalle, Çengeldere, Fatih, Çiftlik, Yavuzselim ve Baklacı Mahalleleri’nin Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından arazide tespit çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar planlanan hızda giderse 1 Nisan 2014’e kadar bu mahallelerde oturan hak sahipleri tapularına kavuşacak.
YÜZDE 40’A VARAN İNDİRİM
“Proje Alanı” içerisinde kalan ve 2/B kapsamında hak sahipliği tescillenmiş olan tüm ilçe sakinleri tapulu ve imarlı parsellerini Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün belirlediği rayiç fiyatlardan % 40’a kadar daha ucuz alabilecekler.
Proje alanı sayısı 25’e çıkıyor
BEYKOZ Belediyesi başlangıçta 9 olarak belirlediği 2B proje alanı sayısını daha çok ilçe sakininin yaralanması ve imarlı parsellere kavuşması amacıyla 25’e çıkarma kararı aldı. 10 köy ve 6 mahalle olarak yeni belirlenen bu bölgelerde satış fiyatını kendi belirleyecek olan Beykoz Belediyesi, vatandaşa yine büyük bir imkân sağlayarak satışları %50’ye varan indirimle yapacak. 2/B’nin ilçe için bir devrim olduğunu söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek; “İlçenin en büyük sorunu olan 2/B sorununu çözmek, ilçeyi ilgili bakanlık ve hükümet nezdinde doğru anlatmak için büyük gayret gösterdik. 2/B ilçe için devrim niteliğinde bir karardır. Beykoz’da yer alan 19 bin 100 parsel hak sahibinin olacak. Bu kararla ilçenin nesilden nesile miras kalan mülkiyet problemi son buluyor. Beykoz 2014’e girerken mülkiyet sorununu %95 çözmüş olacak. 2/B ve tapu satışlarından elde edilen gelir belediyenin kasasına gireceği için gelirimiz de artacak. Bu gelir ilçenin kentsel dönüşümünde kullanılacak.” dedi.
Proje alanı nedir?
2/B alanlarını ve proje bütünlüğünü sağlamak amacıyla, gerektiğinde bu alanların dışında kalan yerleri de kapsayan ve sınırları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı veya ilgili büyükşehir ya da diğer belediyelerce belirlenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan gecekondu veya kentsel dönüşüm projesi uygulanacak alanlardır.
Yıldıray Gökkaya-Dinçer Bilginer/Taraf Gazetesi