Beykoz'da 362 konutun yer aldığı arazide dönüşüm yapılacak!
Beykoz’da 362 konutun yer aldığı arazi kentsel dönüşüm alanı ilan edilirken semt sakinleri tedirgin. Mahalleli dönüşüm başlamadan önce tapu sorununun çözülmesini talep ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nden geçen kararla ‘kentsel dönüşüm ve gelişim alanı’ ilan edilen Beykoz’un Çiğdem Mahallesi’nde tedirginlik hakim. İBB meclisinin 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre aldığı kentsel dönüşüm kararı Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırsa, mahallede Büyükşehir Belediyesi ve Maliye mülkiyetindeki toplam 111 bin metrekarelik arazide yer alan 362 konutluk alanda dönüşüm başlayacak. Çiğdem Mahallesi’nde 208 nolu ada, 2005 yılında onaylanan Beykoz’un geri görünüm ve etkilenme bölgesi için hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planına göre konut, sağlık tesisi, belediye hizmet alanı, ilköğretim tesis alanı ve kültürel tesis alanı olarak planlanmıştı. 1/1000’lik uygulama imar planları ise bulunmuyordu. Ancak Beykoz Belediyesi tarafından yapılan ve şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay bekleyen imar planına göre, mahallelinin evlerinin yer aldığı arazi büyük ölçüde 4 katlı konut alanı olarak planlandı.
İŞÇİ MAHALLESİ DÖNÜŞÜYOR
Çiğdem Mahallesi’nin sakinleri araziye, 1940’lı yılların sonlarında yerleştiklerini anlatıyor. Pek çoğu Beykoz’da kapatılan Şişecam, Deri kundura, Paşabahçe TEKEL fabrikalarında çalışmış. Fabrikaların kapatılarak bu arazilerin otele dönüştürülmesi süreciyle mahallelerinde kentsel dönüşümün de gündeme geldiğini söylüyorlar. 25 yıl çalıştığı Şişe Cam Fabrikası’ndan emekli olan Fazlı Özdemir, “1963 yılından beri bu mahallede yaşıyorum. Talebimiz yıllardır oturduğumuz bu mahallede, bize tapularımızın verilmesi. Ancak kentsel dönüşüm uygulanırsa bizi burada tutmak istemeyecekler” diyor.
TAPU SATIŞI DIŞINDA TUTULDU
Çiğdem Mahallesi’nin bir bölümüne tapu dağıtmak adına Beykoz Belediyesi ihaleye çıkmıştı. İhaleye katılanlar borç yükü altına girerken, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen 208 adada Osmanlı Sarayı’nda kayıkçıbaşı olarak çalışan Recep Ağa’nın torunlar,ı arazide hak iddia ettiği için ‘tapu ihalesi’ yapılamadı. Mahalle muhtarı Murat Erdal, davanın varisler aleyhine sonuçlanması ardından kentsel dönüşümün gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi: “Mahallede toplamda 13 bin kişi yaşıyor. 208 adanın tamamı kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendi. Hiçbir araştırma yapılmadan bu alanın kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesi ve arazinin tapusuz olması bizim sıkıntımız. Bu mahallede yıllardır yaşayanlar bu süreçte mağdur edilmemeli.”
Birgün-Olgu KUNDAKÇI