Beylerbeyi Hamamı 6 milyon 700 bin TL'ye satılık!
1778 yılında inşa edilen Beylerbeyi Hamamı, çevresindeki üç yapıyla birlikte 6 milyon 700 bin liraya satışa çıkarıldı.
Geçen yılın ortalarında izale-i şuyu (bir mülk üzerindeki ortaklığı bitirme) davasının sonuçlanmasıyla satılığa çıkarılan hamamın işletmecisi bir kadın, Türkan Bal. Tarihi hamamın işletmesini son 10 yıldır kayınbiraderiyle dönüşümlü olarak sürdüren Türkan Bal, hamamın en büyük hissedarı.
Hamam aile mirası
Türkan Hanım'ın hamamdaki görevi ise yaklaşık 32 yıl önce başlıyor. Hamamın kadınlar bölümünde kasaya geçerek yavaş yavaş işe ısınıyor. 10 yıl önce eşini kaybedince de tek başına işin başına geçiyor. Türkan Bal, o günleri şöyle anlatıyor:
"Oğlum 9 yaşındaydı. Babam başta olmak üzere herkesten yardım istemeye başladım; ama baktım olmuyor. İnat ettim bu hamamı işlettim. Yeri geldi erkek tarafında da durdum. Ama sonunda öğrendim bu işi."
Bu süreçte, hem eniştesi hem de Ağa Hamamı'nın işletmecisi olan İstanbul Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz, Türkan Bal'ı cesaretlendiren birkaç kişiden biri olmuş. Yılmaz, "Bu senin ekmeğin. Erkekler çıplak gezmiyor. Kim seni ayıplar" demiş. O günlerdeki sıkıntılarını hala unutmadığını söyleyen Türkan Bal, belki de kendisi için en korkutucu süreç olan "erkek hamamı" işletmeciliği sürecinde bile hiç sıkıntı çekmemiş. "
Ali Yılmaz baldızı Türkan Bal hakkında "Tek başına başardı. Güzel de yaptı. Öyle kolay değil bu işler, erkeğin yapamadığı işi yaptı. Helal olsun ona" diyor.
Özel müşterileri var
Kendisi için büyük öneme sahip hamamı satışının nedenini ise "Artık maliyeti karşılayamıyoruz. 8 ortak için gelir getiren bir işletme olmaktan çıktı. Bu yüzden artık bırakmak istiyorum" diye açıklayan Bal, satıştan elde edeceği gelirle başka bir yerde restoran işletmeyi düşündüğünü söylüyor.
Boğazda gayrimenkul çok değerli
Beylerbeyi Hamamı'nın satışından sorumlu emlakçı Ulvi Özcan'a göre de hamamın değeri yüksek. Boğaziçi hattının SİT alanı olduğunu söyleyen Özcan, yapılaşmaya izin olmadığını bu nedenle mevcut gayrimenkullerin çok değerlendiğini anlatıyor. "Bina hamam olarak kullanılmayabilir. Hamamın dışında cadde üzerindeki kagir ve ahşap evler de restore ediliyor. Bu mülkler, bankalara ve showroom'lara kiraya verilebilir" diyor.
- Referans -