21 / 05 / 2024

Beylikdüzü, İstanbul'un en hızlı gelişen bölgesi oldu

Beylikdüzü, İstanbul'un en hızlı gelişen bölgesi oldu

Beylikdüzü, bugün İstanbul'un depo konut alanı haline geldi



1990'lı yıllarda önce kooperatiflere tahsis edilen alanlarda yükselen daha sonra özel sektörün yaptığı projelerin takip etmesiyle en hızlı gelişen bölgelerinden biri olan Beylikdüzü, bugün İstanbul'un depo konut alanı haline geldi. Avcılar'ın batısında, Büyükçekmece'nin doğusunda konumlanan İstanbul'un en genç bölgelerinden biri olan Beylikdüzü son 10 yıldır özellikle depremden çok etkilenen bölgelerden sıklıkla göç alıyor. Hatta sadece İstanbul değil İzmit, Yalova gibi şehirlerden de konut alımı bulunuyor. Biz de bu haftaki 'Bölge' dosyalarına Beylikdüzü'nden başladık.

METREKARE fiyat bazında en cazip bölgeler arasında yer alan İstanbul'un genç ilçelerinden Beylikdüzü, yapılaşma açısından da genç bir merkez olma özelliği taşıyor. 1990'lı yılarda kooperatiflere tahsis edilen alanlarda yükselen blokları, özel sektörün yaptığı projelerin takip etmesiyle bölge, İstanbul'un depo konut alanı haline geldi. Beylikdüzü, planlama ve altyapı çalışmaları tamamlanmış bir bölge olarak da dikkat çekiyor. Bu da Beylikdüzü'nün düzenli gelişmesine olanak sağlıyor. Bölge genelinde yer alan yeni projelerde doktorlar, hukukçular, eğitim mensupları, bankacılarla birlikte, orta ve üst gelir grubunda yer alan kişiler rağbet gösteriyor.

Şehir içinde şehir konsepti
Beylikdüzü günlük yaşamın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ortak bir noktada bulunduğu gibi, büyük sanayii şirketleri de yaşayanlara istihdam olanakları sağlıyor. İlçe genelindeki otoyollar, sanayi kuruluşları, konut projeleri ve son dönemde bir hayli fazlalaşan alışveriş merkezleri ile şehir içinde şehir konsepti oluştu. Dolayısıyla birçok insan çok uzun zamandır İstanbul'un diğer bölgelerine gitme ihtiyacı hissetmiyor. Bunun sebebi ise artık bulundukları yerlerde eğlenceden alışverişe tüm ihtiyaçlarının karşılanabilir olması.

İzmitlinin de tercihi
1999 depreminin ardından yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç duyulmasıyla gözde bölgelerden birisi haline gelen Beylikdüzü, sitelerin en yaygın olduğu ilçe konumunda. RE/MAX Zirve Ofisi'nden Proje Müdürü Aytaç Balkan, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: "Avcılar'ın batısında, Büyükçekmece'nin doğusunda konumlanmış olduğu için İstanbul'da özellikle depremden çok etkilenen bölgelerden sıklıkla göç alıyor. Hatta sadece İstanbul değil İzmit, Yalova gibi şehirlerden de konut alımı bulunuyor." İnsanların genellikle yaşamak için Beylikdüzü'nü tercih etmelerini ise Balkan şöyle yorumluyor: "Beylikdüzü'ndeki yapıların büyük çoğunluğu yeni projelerin oluşturması, yaşanan deprem sonucu oluşan eski yapılara güvensizlik, bölge genelinde yeni yapılan büyük projelerin özellikle bu konuda çok hassas ve kontrollü inşa edilmeleri ve deprem açısından güvenli bölge olması, yeşil alanların yoğun olması ve havasının da temiz olması, insanlar için en önemli tercih nedenleri..."

Her türlü konut var
Beylikdüzü'nün merkez özeliğini etrafındaki sanayi alanları, Atatürk Havalimanı'na yakınlığı, yapılması planlanan Silivri Havaalanı ve Ambarlı Limanı'na da bağlayan Balkan, "Lüks villa projelerinden, sosyal olanaklara sahip nitelikli ucuz konut projelerine kadar, farklı gelir gruplarına hitap eden projelerin bulunduğu Beylikdüzü yeni ev sahibi olmak isteyenlere fırsatlar sunuyor. Birçok merkezde ulaşılması imkansız ya da bütçeyi aşan tip veya ölçüdeki konutlara bölge genelinde çok daha uygun ve değişik seçenekler ile sunulması da bölgenin cazibesini artırıyor" dedi.

2.el piyasası durağan
Bölge genelinde yer alan birçok projede çok farklı seçeneklerin yer alması, yapımcı firmaların ve bankaların hemen hemen her bütçeye sundukları ödeme seçenekleri ile bölge genelinde 2.el konutlarda durağanlık olduğunun altını çizen Balkan, bunun da kişi ya da kurumların 2.el gayrimenkulleri daha ucuza satmasına sebep olduğuna ve bu pazarın da apayrı bir alıcı/satıcı grubunun olduğuna dikkat çekti.
 
Metrobüsle ulaşım avantaja dönüşecek
RE/MAX Ultra Ofis Broker'ı Necmettin Olcay, Beylikdüzü'nün orta gelir grubuna hitap eden bir bölge olduğunun altını çizerek, genellikle Avcılar ve çevresinde yaşayan insanların Beylikdüzü'nü tercih ettiklerini belirtti. Son dönemde nüfusunun 500 bine ulaştığını ve sitelerdeki geniş yeşil alanların bulunması sebebiyle tercih edildiğini kaydeden Olcay, "Beylikdüzü'nün son yılların cazibe merkezlerinden biri olmasının sebebi, şehrin gürültüsünden uzak ve yerleşimin düzenli olması. Ayrıca birçok alışveriş merkezi ve hastanenin bulunmasından dolayı insanlar bu lokasyonu tercih ediyorlar" dedi. Beylikdüzü'nde yaşamanın tek dezavantajının ulaşım sıkıntısı olduğunu belirten Olcay, Avcılar'a kadar gelen metrobüs hattının Beylikdüzü'ne kadar uzatıldığı zaman bu dezavantajın avantaja dönüşeceğini kaydetti.
 
Villa da var ucuz konutta
BEYLİKDÜZÜ, Yakuplu, Gürpınar ve E-5 çevresinde dairelerin metrekare fiyat aralığının 900 ila 2.000 TL arasında değiştiğini söyleyen Olcay, villaların ortalama metrekare fiyatlarının 1.500 ile 3.000 TL arasında olduğunu belirtti. Olcay, yine bu çevredeki kira fiyatlarının 500 TL ile 1.500 TL arasında değişiklik gösterdiğini söyledi. E-5'e yakınlık durumuna göre arsa fiyatlarının değiştiğini söyleyen Olcay, Yakuplu'da arsa metrekaresinin 500 TL ile 1.000 TL, Gürpınar'da 500 TL ile 2.000 TL olduğunu, ancak Beylikdüzü ve E-5 çevresinde bu rakamın 3.000-4.000 TL seviyelerine çıktığını söylüyor.
 
Konutların metrekare fiyatları
E-5: 900 TL/1.700TL
Yakuplu: 1.000TL/2.000TL
Gürpınar: 8.00TL/1.500TL
Villaların metrekare fiyatları
1.500 TL/3.000 TL
Kira fiyat aralığı
1+1'ler 500TL/750TL
2+1'ler 650TL 850 TL
3+1'ler 750TL 1.200 TL
4+1'ler 900 TL 1.500 TL
Arsaların metrekare fiyatları
Yakuplu: 500 TL/1.000 TL
Gürpınar: 500 TL/2.000 TL
E-5: 3.000 TL/ 4.000 TL
Seda Tabak / Hürriyet


Geri Dön