Yeni Şirketler

Beylikdüzü'nde E-5'e komşu arsaların fiyatı yükseldi

Nitelikli konut projelerinin peşpeşe açıklandığı Beylikdüzü ve Esenyurt'un E-5 bölümünde arsalar değerleniyor, rezidans ve alışveriş merkezleri peşpeşe yükseliyor

İnşaatçılar, eski fabrika arazilerine bile ilgi gösteriyor, özellikle E-5'e cepheli küçük parsellerin metrekaresine 3 bin doları bulan rakamlar isteniyor. Koç grubu 2 yıl önce Beko'nun 176 dönümlük fabrika arazisini 180 milyon dolar muhammen bedelle satılığa çıkarmıştı. O zaman, metrekare fiyatı 1000 dolara geliyordu.

Beylikdüzü bölgesinde özellikle E-5 kenarındaki arsaların değeri krizde dibe vurduktan sonra, son aylarda yeniden yükselişe geçti. E-5'e birkaçyüz metre uzaklıkta bulunan konut imarlı proje arsalarının metrekaresi, geçen yılın son çeyreğinde 350-400 TL'ye kadar düşmüştü. Son dönemde bu arsaların metrekaresi de, E-5 kenarındaki arsaların metrekaresi de kriz öncesine döndü. E-5'e komşu arsaların metrekaresine 2-3 bin dolara kadar rakamlar isteniyor ancak REMAX Delta ofisinden Gayrimenkul Danışmanı Hakan Konyar, "İstenen rakamlar çok yüksek. Fiyatların genel seviyesini yukarı çekmek için isteyenler olduğunu düşünüyorum" dedi.

Daire fiyatları belli
Bölgedeki konut projelerinde, dairelerin satılabileceği maksimum fiyatların belli olduğunu hatırlatan Hakan Konyar şöyle devam etti: "Bir emsal var. Arsa maliyetlerine bakarak projeler geliştiriliyor. Daire satış fiyatları belli. Arsanın fiyatının yükselmesi, dairenin fiyatını artırmayacak. Dairelerin satılabileceği maksimum fiyatlar belli. O yüzden fiyatı makul arsalar talep görüyor. Beylikdüzü'nün profili zaten belli. Beko Elektronik arsası 2 yıl önce satılığa çıkarılmıştı. 180 milyon dolardan satılığa çıkan arsanın satışından sonradan vazgeçildi. Koç grubunun arsa ile ilgili yeni projeleri olduğunu duyuyoruz. Arsa çok güzel bir arterde. Denize yakın, E-5 kenarı. Üniversitelere yakın. TÜYAP Fuar Merkezi karşısında. İlan edilen turizm alanının yakını."

Kat karşılığı oranları
Bölgede müteahhitlerin yanı sıra özellikle öğrenci yurdu yapmak isteyen girişimciler olduğunu bildiren Hakan Konyar, "Bölge otel için, showroom yapmak için yer arayanlar var. Franchise alan girişimciler, zincir mağazalar, restoran açmak isteyenler, mobilya firmaları, halıcılar showrooma uygun yer arıyor. Müteahhitler genelde kat karşılığı arsa alıyor fakat kat karşılığı oranları da krizde düştü. Yerine göre değişmekle birlikte eskiden yüzde 50 olan kat karşılığı oranları şimdi yüzde 33-35'e kadar düştü" diye konuşuyor.

Beylikdüzü'nde geçen yıl sonlarına doğru E-5'e birkaçyüz metre mesafedeki parsellerde metrekare fiyatları 350-400 TL'ye kadar düşmüştü. Son dönemde açıklanan konut projeleri ve bitme aşamasına gelen dev projelerle birlikte arsaların değeri arttı. Arsa fiyatlarının özellikle son 3-4 ay içinde bu kadar yükseldiği belirtiliyor. Hakan Konyar, "Yeni projeler yüzünden bazı lokasyonlarda büyük parsel kalmadı. Küçükler de fiyat yükseltiyor. 1600 metrekare yere 5 milyon dolar istenebiliyor. Fakat bu fiyatlar yüksek. Bölgede yeni alışveriş merkezi, rezidans ve konut projeleri peşpeşe geldi, dev projeler bitme aşamasına geldi fiyatlar da birden arttı" diyor.
 
 
Yeni binaların hepsi 'manto'lu kuzey cephe de tercih ediliyor

Beylikdüzü'nde yeni projelerin, bir konutla ilgili tüm beklentileri karşılamaya çalıştığını bildiren gayrimenkul danışmanı Hakan Konyar, "Projelerde fitness, sauna, yüzme havuzu denince aidatlar yükseliyor. Biten birkaç projede aidatlar düşük, kapalı otopark da var. Yarı rezidans denilecek projeler bunlar. Kapalı otoparkı var, resepsiyonu var. Aidat ise 100 TL. 100 TL'ye; kapalı otopark, güvenlik, resepsiyon karşılama, günde 2 kez çöp toplama hizmeti ve internet altyapısı veriliyor" dedi. Yeni konut projelerinde yalıtımın zorunlu olduğunu hatırlatan Hakan Konyar, "Mantolama yapıldığı için projelerde kuzey cepheli konutlar da tercih ediliyor. Kuzeydoğu cepheler de revaçta. Eski binalar da yüzlerini değiştirmeye başladı" diye konuştu.
Century 21 Mozaik Ofisi brokeri Can Kurtkal ise merkezi semtlerden gelip Beylikdüzü'nde yer arayanların 20-25 yıllık bir binadaki daireyi almaktansa, depremden sonra yapılan projelere baktığını belirtiyor. Can Kurtkal, "2011 ve 2012'de teslim edilecek bazı projelerde 1+1 dairelerin metrekare fiyatı minimum 1500 TL'den başlıyor. 40-45 metrekarelik daireler olduğu için ucuz görülüyor. Site özelliği taşıyan bir yerde, metrekaresi 1500 TL'den daire bulunabilir. Yeni binada 150 bin TL'ye 2+1'ler bulunabiliyor. Projeye göre fiyatlar değişebilir. 250-300 bin TL'ye de daireler var. Hatta bazı rezidanslarda 400 bin TL'yi geçen fiyatlar görülüyor" dedi. Bölgede bazı projelerin tüketici talebine bakılmaksızın yapıldığını savunan Kurtkal, "Talebe yönelik olsa satılmış olurlardı. Bazıları, 2006 yılındaki talepten cesaret alıp inşaat yaptı. Bunlar 1+1 ve 2+1 talebini görmedi" ifadelerini kullanıyor.
Ali ÖZTÜRK/Hürriyet