22 / 12 / 2024

Beylikdüzü'ne metro gelecek!

Beylikdüzü'ne metro gelecek!

CHP tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı'na aday gösterilen Ekrem İmamoğlu projelerini anlattı. Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü'ne metro müjdesi verdi.



CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu sahaya indi, kampanyasını başlattı. Beylikdüzü'ne metro getireceğini ifade eden İmamoğlu, metrobüsle ilgili bir sürprizinin olduğunu, İstanbulluları yeni bir kavramla tanıştıracağını da sözlerine ekledi. 

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu İstanbul'a dair projelerini ilk kez Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan’a anlattı. İşte  Esra Boğazlıyan'ın röportajı...

Hayırlı olsun… Adaylığınızın açıklamasıyla beraber sahaya indiniz, kampanyayı başlattınız…

Aslında sahadan hiç ayrılmadık, alışkınız ve var olan sürecin devamı olarak da kabul edebiliriz. Kampanyamızın tanıtımlarını yapıyoruz, kampanya sürecini tanımlıyoruz, kampanya mekanlarımızı oluşturduk. Hepsi hazır halde. Ekipler bir araya geldi, çok donanımlı insanlar. İnanılmaz bir geri dönüş alıyorum yani dünyanın farklı noktalarından ve İstanbul’un farklı kesimlerinden; Türkiye’nin farklı noktalarına varıncaya kadar katkı sunmak, fikrini ortaya koymak isteyen insanlardan. Tüm bu fikirler bir kotada topluyoruz, arkadaşlar analiz yapıyor çok verimli kavramlarla insanların bir araya gelmesini sağlayacağız, aslında her şey çok iyi gidiyor diyebilirim.

1-) Seçim kampanyanızın ana hattı ne olacak, hangi sac ayakları üstüne kurulacak?

Kampanyanın birkaç gündemi vardır, bir tanesi kampanyanın sistemini oturtursunuz fiziki anlamda ve katılımcılık anlamında. Sonra bir de kampanyanın saha kısmı vardır burada nasıl davranacağınız ve nasıl yol alacağınız çok önemlidir.

2-) Kazanırsanız ajandanızın ilk sırasında ne var? Hangi sorunu çözmek?

Kolaycı bazı uygulamalarla insanların ferahlayabileceği, ulaşımı gelir kapısı gibi görmeyen bir anlayışla yaklaşacağım bu soruna. Öncelik yatırımlar. Metro hedefinde çok gerideyiz. 2019 sonunda 470 kilometre metro hedefi vardı, 170 kilometre şu anda.

"İLK İŞİM BEYLİKDÜZÜ'NE METRO"

3-) Beylikdüzü’ne metro getirecek misiniz?

Kesinlikle…  Birinci sıra işim. Bu niye geciktirilir? Niye yapılmaz?

4-) Peki ya metrobüsle ilgili proje var mı?

O konuda sürpriz bir açıklamam olacak. Başka bir kavramı İstanbullularla buluşturacağım. Bu arada aktarmalarla ilgili sorunlar geliyor bana. Aktarma farklarıyla problem yaşayan çok sayıda İstanbullu var. Bunu ele alacağım. Bu rehabilite edilemez mi?

5-) Taksi-UBER sorununa nasıl bakıyorsunuz? Taksilerde de bir standarta erişilememesi gibi bir problem var. Hala İstanbul’da 20 bin taksi tek merkezden yönetilemiyor mesela. Bu arada da UBER gibi yasadışı bir oluşumdan kaynaklanan sıkıntılar var...

Bu işin bir meslek standardı yok mudur? Meslek erbablarıyla masaya oturulup konuşulmaz mı? Bakın bu işi bir standarta oturtmazsanız bu tür uluslararası tehditler, uygulamalar var denmez mi? Lokomotifi kimdir bu kentin? Büyükşehir Belediyesidir. Bu işin sokakta çatışmaya dönüşmesi hoş mu? Ya da taksi esnafının düştüğü durum, ekmek kaygısı hoş mu? Şu anda servis şoförleriyle konuşuyorum onların sorunları var plaka tahdidi konusunda. Taksici esnafıyla görüşüyorum. Hepsiyle görüşeceğiz. Gelin beraber düşünelim, geleceği konuşalım diyeceğim.

6-) Kentsel dönüşümde yol haritanız nasıl olacak?

Şu anda devam eden gibi bir kentsel dönüşüm yok. Herkesin yaşadığı yerde hayatını sürdürme imkanını sağlamak ilk hedefimiz. Mesela Fikirtepe örneği var. Öyle bir kentsel dönüşüm kavramı üretildi ki vatandaş evini mi aldı, yoksa orada büyük bir rant mı yaratıldı. Kentsel dönüşüm rant odaklı yürüyor. Yerinde dönüşüm esas olacak.

7-) Kentsel dönüşümde hangi ilçeyi, semti öncelikli ele alacaksınız? Fikirtepe’yi çözebilecek misiniz mesela?

İstanbul’un her yerini bütüncül ele alacağım. Fikirtepe’nin derhal çözülmesi lazım. Tabii çözeceğim ama hasarlı biçimiyle çözülecek tabi. Bu saatten sonra kentsel dönüşümün benim anlattığım mantığa uyar yanı yok. Ama mağdurlar var. Bundan sonraki kentsel dönüşümde mantıklı çözümler oluşturup olaya bütüncül bakacağız. İstanbul’da 1 milyon 600 bine yakın konut stoğu var. Bu konut stoğunu geleceğe nasıl hazırlayacaksınız? İstanbul’a bütüncül bakmazsanız İstanbul’un nereye gideceğini göremezsiniz. Bugün 20 milyon, yarın kaç milyon olacak?

8-) Dikey mimariye karşı hassasiyetiniz var mı?

Elbette var. Bu kadar dikey mimariyi kim ister ki? Hangi kültürümüze uygun ki? Ama bu şu anlama gelmesin. İstanbul’da gökdelen olmayacak değil. Olabilir, belli bölgelerde, farklı kavramlarla, çağdaş mimarilerle olabilir. Ama bir estetiği, anlayışı olmalı, kenti boğmamalı, ona göre ulaşım imkanları sağlanmalı.

Ekrem İmamoğlu kimdir?


Geri Dön