Sektörel

Beyoğlu projeleri MİPİM 2017’nin gözdesi oldu!

Beyoğlu, 35 yatırımcı ve 47 proje ile MİPİM 2017 Gayrimenkul Fuarı’na damgasını vurdu.

Beyoğlu’nda yatırım yapan sektör temsilcileriyle birlikte MİPİM 2017 Gayrimenkul Fuarı için Fransa’ya giden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Büyük bir gururla söyleyebilirim ki 1 trilyon dolar değerindeki yabancı fonlar projelerimizle yakından ilgileniyor” dedi.

 

Dünyanın en önemli gayrimenkul organizasyonlarından olan MIPIM 2017, 90 ülkenin katılımıyla kapılarını açtı. Fuarda Türkiye’den 100 proje tanıtıldı. Toplam 1800 metrekarelik alanda tanıtım yapan 223 firmayı temsilen 520 profesyonel katılımcı gelirken, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan fuara katılan Beyoğlu Yatırımcılar Grubu (BIG), 35 yatırımcı ve 47 proje ile fuara damgasını vurdu. Fuarda, Türkiye’nin en büyük projeleri arasında gösterilen Beyoğlu’nun vitrin projeleri Galataport, Haliçport, Taksim 360, Okmeydanı, Piyalepaşa İstanbul ve Örnektepe, 1 trilyon dolarlık portföyü olan yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı.

 

YABANCI FONLAR PROJELERİMİZLE YAKINDAN İLGİLENİYOR

Cannes’da düzenlenen MIPIM 2017’ye ilişkin değerlendirme yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “İşimiz Beyoğlu, gücümüz Yatırımcılarımız diyerek bu sene MIPIM’e Beyoğlu Yatırımcılar Grubu (BIG) ile katılma kararı aldık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız olumsuzluklar üzerine ‘Zaman birlik beraberlik zamanıdır, kenetlenme zamanıdır’ dedik ve bu sene MIPIM’de Beyoğlu’nun yeni yüzüne kavuşmasında çok büyük emekleri olan kıymetli yatırımcılarımızla geldik. Büyük bir gururla söyleyebilirim ki 1 trilyon dolar değerindeki yabancı fonlar projelerimizle yakından ilgileniyor” dedi.

               

BEYOĞLU’NDAN 47 PROJE YER ALDI

Beyoğlu’nun yatırım için biçilmiş kaftan olduğunu belirten Demircan, “Yabancı yatırımcıların önüne toplam büyüklüğü 20 milyar dolar olan 47 ayrı proje portföyünü koymak istiyoruz. Bu 47 projenin 6 tanesi tamamen Türkiye’nin prestij projelerinden oluşuyor ve 10 milyar dolar büyüklüğü var. Yabancıların öncelikle doğrudan gayrimenkul portföyüne yatırım yapmalarını arzuluyoruz. Ayrıca son dönemde Türkiye’de geliştirilen gayrimenkul sertifikası işi var. Orta vadede buraya da yabancıların yatırım yapacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BEYOĞLU’NUN VİTRİN PROJELERİ MIPIM 2017’YE DAMGA VURDU

Galataport Projesi 4500 kişiye istihdam sağlayacak

Yatırım bedeli 4,5 milyar TL olan Galataport’un toplam inşaat alanı 375.000 metrekare olurken; projenin toplam kiralanabilir alanları perakende ve yeme-içme alanı olarak 47.000 metrekare, ofis alanı olarak ise 43.000 metrekaredir. 20.000 metrekare Kruvaziyer terminali olan proje tamamlandığında 200 mağaza ve restoranın hizmet vermesi planlanıyor. Projenin yıllık yabancı ziyaretçi hedefi 7 milyon, yıllık Kruvaziyer yolcu hedefi ise 3 milyon olarak öngörülüyor. İstihdam alanında da büyük potansiyel taşıyan Galataport, proje süresince 5000, işletme döneminde ise 4500 kişiye istihdam sağlayacak.

 

Tarlabaşı / Taksim 360’ın yatırım bedeli 500 milyon dolar

Türkiye’nin kamu-özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilen ilk ve en büyük kentsel yenileme projesi olan Tarlabaşı / Taksim 360’ın yatırım bedeli 500 Milyon Dolar olup, proje 18. Uluslararası Gayrimenkul ödüllerinde Avrupa’nın ‘’En İyi Kentsel Yenileme Projesi’’ unvanını almıştır. Projede iç mekanlarda alışveriş merkezleri, konutlar, butik otel ve pansiyonlar yer almakla birlikte alan genelinde fonksiyonlar % 52 konut alanı, % 12 ticaret, % 17 turizm ve % 14 ofis alanından oluşuyor. Tüm konutlar için yeraltı otoparkları ve sosyal faaliyetin yoğunlaşacağı yaya alanları yaratılıyor. 2007 yılında başlayan projede 20 bin metrekarelik alan üzerindeki 9 adada, rezidans, ofis, konut ve ticari üniteler dahil olmak üzere 952 ünite bulunuyor.

 

Haliçport’un yatırım bedeli 850 milyon TL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Beyoğlu İlçesi Camii Kebir Mahallesi'nde yapılması planlanan Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi 3 otel, 2 yat limanı ve iskelelerden oluşuyor. 850 milyon TL yatırımla hayata geçirilen Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesinde her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı, 150 DTW kapasiteli 1 adet şehir hatları iskelesi (yolcu transfer amaçlı) her biri 150 DTW kapasiteli 2 adet gemi yanaşma- yolcu transfer iskelesi ve 5 yıldızlı uluslararası otel zincirleri tarafından işletilecek nitelikte toplam oda kapasitesi 700 olan; 100 odalı Hotel 1400 odalı Hotel 2 ve 200 odalı Hotel 3 isimli 3 adet 5 yıldızlı oteller yapılacak.

 

Piyalepaşa İstanbul, özel sektör eliyle yapılan en büyük proje

Türkiye’nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk ve en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Piyalepaşa İstanbul, 82 dönüm arazi üzerinde inşa ediliyor. Piyalepaşa Gayrimenkul tarafından 800 milyon dolar yatımla hayata geçirilen proje; konut, rezidans, ofis, otel ve alışveriş sokağından oluşan karma kullanım projesi olarak tasarlandı. Piyalepaşa İstanbul’da, 55 m²’den 207 m²’ye, stüdyodan 4+1’e kadar değişen farklı büyüklük ve tipte 760 konut ve 190 adet rezidans bulunuyor.

 

Sütlüce - Örnektepe Projesi, Türkiye’ye örnek olacak

Örnektepe Projesi, Beyoğlu Belediyesi ve TOKİ’nin işbirliği yaparak gerçekleştirecekleri bir pilot proje niteliğindedir. Projenin kısa zamanda tamamlanarak hayata geçmesi ve ileride gerçekleşecek yeni yapılaşmaya örnek teşkil etmesi hedefleniyor. Örnektepe’nin riskli alan ilan edilmesiyle birlikte 2,5 hektar büyüklüğünde olan alana etaplar halinde uygulamalar yapılacaktır. 1. etapta  70.424 m² inşaat (otoparklar, teknik hacimler, sığınaklar dahil) yapılması planlanmaktadır. Söz konusu inşaat alanının 34.284 m²’sinin iskan edilmesi öngörülmektedir. Bu alanın 25.491 m²’si hak sahiplerine dağıtılacak olup geri kalan kısmı yatırımcıya ait olacaktır.

 

Okmeydanı, Türkiye’nin en büyük projesi olacak


Okmeydanı’nın, 13.06.2016 tarih 8949 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesi ile bölgede çalışmalar başlatılmıştır. Riskli alan ilan edilen bölge 123,5 hektar büyüklüğünde olup yaklaşık 4.250.000 m² inşaat (otoparklar, teknik hacimler, sığınaklar dahil) yapılması planlanmaktadır. Söz konusu inşaat alanının 2.850.000 m²’sinin iskan edilmesi öngörülmektedir. Bu alanın 1.750.000 m²’si hak sahiplerine dağıtılacak olup geri kalan kısmı yatırımcıya ait olacaktır.