Beyoğlu'nda dükkanlar boşalıyor, konutlar doluyor!
Emlakjet.com'un Eylül ayı verilerine göre, Beyoğlu'nda konut bazında satılık arama oranı yüzde 17, kiralık arama oranı ise yüzde 7 artış gösterdi
“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet!” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık dairelere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com'un Eylül ayı verileri, İstanbul Beyoğlu'nda hem satılık hem de kiralık konut aramasında artışa işaret ediyor. En çok konut araması yapılan ilçe olarak da öne çıkan ve raylı sistemler, deniz yolu, metro, metrobüs ile erişilebilirliği kolaylaşan Beyoğlu, her daim İstanbul'un kalbi olmaya devam ediyor. Emlakjet.com verilerine göre, İstanbul'da Eylül ayında satılık daire arama oranları düşmeyen ilçeler Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu ve Çatalca olarak sıralanırken kiralık tarafında düşüşten etkilenmeyen ilçeler ise Silivri, Pendik ve Beyoğlu olarak gözlemleniyor.
TÜİK'in Eylül ayı konut satış verilerini değerlendiren Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter konuyla ilgili şunları söylüyor: “TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 17,8 artarak 108.918 oldu. Ağustos ayında bu rakam 114.751'di. Ağustos ayında darbe girişimi sonrasında oluşan koşulların olumsuz etkileri azalırken, piyasaların açılma ayı olarak kabul ettiğimiz Eylül'de ise bu kez uzun bayram tatilinin etkisini gördük. Ayrıca Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürerek ülkeyi ‘yatırım yapılabilir' ülke konumundan çıkarması gibi ekonomik bir gelişme ve Suriye ile Irak'taki jeopolitik gelişmeler, beklentileri kısmen olumsuz etkiledi. Tüm bunlara rağmen ağustos ayına göre düşüşün çok az olmasını, bir önceki yıla göre de gerçekleşen yüzde 17,8'lik yükselişi olumlu bir persfektifle değerlendirebiliriz. Eylül ayında konut kredisi faiz oranları, 60 ayda en düşük aylık yüzde 0,90'a, 120 ayda ise 0,95'e geriledi. Faiz oranlarının yüzde 1'in altına gerileme trendinin ekimde de sürdüğünü gördük. TCMB'nin aldığı kararlarla Moody's'in bankalar üzerinde yarattığı maliyeti hafiflettiği görülüyor. Öte yandan BDDK verilerine göre, 23 Eylül-14 Ekim tarihleri arasındaki 3 haftalık dönemde konut kredilerine gelen talep üç haftada 3 milyar lira artarak 156 milyar liraya ulaştı. Yani son üç ayda gerçekleşen 6 milyar liralık konut kredisi kullanımı artışının yarısı son iki haftada yaşandı. Tüm bu gelişmeler bize, sektörün yılı birkaç puanlık düşüşle de olsa geçen yıla yakın bir sonuç elde etme yolunda gayret ettiğini gösteriyor. Sektör, kampanya atağıyla Ağustos'ta yakaladığı olumlu havayı sürdürmeyi hedefliyor.”
“Turizm ve ulaşım, Trabzon, Ordu ve Giresun'un yıldızını parlattı.”
Doğu Karadeniz'de başta Trabzon olmak üzere Ordu ve Giresun'da emlak hareketliliği olduğunu vurgulayan Kunter, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yılın ilk dokuz ayında Doğu Karadeniz'de en çok satış yapılan kentler arasında yer alan üç şehir, 9.366 adet ile Trabzon, 6.422 adet ile Ordu, 4002 adet ile Giresun olarak gözlemlendi. Eylül ayında internet üzerinden satılık daire aramalarını değerlendirdiğimizde, bu oranın Trabzon'da Ocak-Eylül döneminde yüzde 21 arttığını, özellikle Haziran'dan itibaren Eylül'e kadar olan süreçte 56 bin olan arama rakamının 63 bine kadar giderek yükselen bir trend içinde olduğunu gördük. Ordu ve Giresun'da da benzer bir artış söz konusu. Ordu'da satılık daire araması oranı ağustos ve eylül aylarında haziran ve temmuza göre yüzde 14 yükselirken, bu rakam Giresun'da yüzde 27 oldu. Ayrıca yine Giresun'da ocak-eylül arasında yüzde 45'lik satılık daire araması artışı da dikkat çekici.“
Turizm adası, sahil şeridi yatırımları hız verdi
TÜİK verilerine göre Trabzon, Eylül'de 67 adet konut satışıyla Türkiye'de yabancılara en çok konut satılan 5. şehir oldu. Şehirde 2 milyar liralık yatırımla turizm adası kurulacak olmasının şehirdeki bu potansiyeli önümüzdeki dört yıl içinde daha da artırmasını beklediklerini kaydeden Kunter, “2 adet 5 yıldızlı otel, lüks konutlar, yapay deniz, tema parkı, marina, spor, eğlence ve alışveriş merkezlerinin yer alacağı ada projesinin yanında kentte sahil şeridindeki ticari yatırımlar da hızla büyüyor. Doğu Karadeniz'de başta Trabzon olmak üzere süren hareketlilik Ordu ve Giresun'a da sıçradı. Bunda Türkiye'nin deniz üzerinde inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılmasının yerli ve yabancı yatırımcıyı olumlu etkilemesinin etken olduğunu görüyoruz. Böylece Arap yatırımcılar daha önce Trabzon'a gelebiliyorken şimdi Ordu ve Giresun'a da gelmeye başladı. Tüm bu bölgede 200.000 TL'ye satılan daireler şu an 400.000 TL'ye alıcı bulabiliyor. 2017 yılında tamamlanacak olan Karadeniz – Akdeniz otoyolu projesi kapsamında açılacak tünel ve viyadük bağlantı yolları, havaalanı, otoyol projesi, üniversite gibi yatırımların da talebi artırdığını söyleyebiliriz.” dedi.