Sektörel

Beyoğlu'nda gizli yapılaşma

Talimhane'de, Anıtlar Kurulu'nun verdiği kat izinlerini iki misli aşarak onlu katlara kadar yükselen inşaatların durumu, Milliyet'in dört yıl arayla gökyüzünden çektiği fotoğraflarla gözler önüne seriliyor.

İstanbul'un en prestijli ilçesi Beyoğlu'nun Talimhane bölgesindeki hızlı yapılaşmanın neden olduğu siluet değişikliği, Milliyet'in dört yıl arayla gökyüzünden çektiği fotoğraflarla gözler önüne serildi. Sit alanı ilan edilen bölgede yıkılan binaların yerini 10'lu katlara ulaşan oteller alıyor. Binaların çoğunluğu da ruhsata aykırı kaçak kat ilaveleriyle yükseliyor.
Turizm alanı ilan edilen Talimhane'deki üç otelde süren kaçak yapılaşma, Milliyet'in haberleriyle gündeme gelmiş, harekete geçen Beyoğlu Belediyesi de kaçak katların yıkılması sürecini başlatmıştı. Anıtlar Kurulu'nun verdiği kat izinlerini iki misli aşarak onlu katlara kadar yükselen inşaatların çevresindeki durum Milliyet Gökyüzü muhabiri Murat Öztürk'ün objektifine böyle yansıdı.
Öztürk'ün 2004 yılında gökyüzünden fotoğrafladığı bölgeye aradan geçen dört yılda eklenen birçok yüksek bina, bölgenin geçtiğimiz şubat ayında çekilen fotoğrafında da açıkça görülüyor. Otel olarak hizmet veren bu binalardan Aydede Caddesi'ndeki Riva Otel'deki kaçak katlar sökülüyor. Lamartin Caddesi 16 ve 22 numaralı parsellerde Koruma Kurulu'nun beş kat için izin vermesine rağmen 10 ve 11 kata ulaşan otel inşaatlarında da kaçak katların kesimleri yapılıyor. 

Kiminin 2, kiminin 4 katı kaçak
Fotoğrafa sonradan giren Abdülhakhamit Caddesi'ndeki Green Park Otel binasında da durum, daha önce gündeme getirdiğimiz binalarla aynı. Burada hizmet veren otelin de Beyoğlu Belediyesi'nin verdiği bilgiye göre kaçak iki katı var. Dokuz kat için ruhsat alınan bina 11 kat olarak inşa edilmiş.
Ruhsat projesine aykırılıklar tespit edilen binayla ilgili iki kez yapı tatil tutanağı düzenlediklerini belirten belediye yetkilileri, encümen tarafından İmar Kanunu uyarınca yıkım ve para cezası kararı alınan inşaatla ilgili "mühür fekki" işlemi yapıldığını ve konunun da yargıya intikal ettirildiğini kaydediyor. Mal sahibinin de Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve karar iptali için dava açtığı öğrenildi.
Aynı bölgede 2004 yılından sonra yükselen ve kaçak katı bulunan bir diğer bina da Topçu Caddesi'ndeki Grand Öztanık Otel. İzni 6.5 kat olan bina 11 kat yapıldı. Belediye yetkilileri, bu bina için de yıkım kararı alındığını söyledi. Bu otele 50 metre mesafedeki bir diğer otel olan Lares Park Otel, 2004 yılından önce de var ancak bu binanın da 1.5 katı kaçak.

Şantiye gibi

Şantiye görünümüne bürünen Beyoğlu Talimhane'deki otel inşaatları bir yandan sürerken, Beyoğlu Belediyesi de Milliyet'in daha önce gündeme getirdiği projeye aykırı olarak yapılan binalardaki kaçak bazı katların söküm ve kesim işlemini sürdürüyor. Gökyüzüne doğru hızla yükselen bölgeyle ilgili yetkililer, Anıtlar Kurulu'nun verdiği iznin üzerinde imar edilen binaların nihai neticesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda devam eden bölge plan çalışmalarının sona ermesinin beklendiğini belirtiyor.

Kültür meselesi
Bölgedeki inşaat projelerini görüşen 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, "Oradaki binaların birçoğu eski eser değildir. Orası sit alanı olduğu ve hâlâ koruma amaçlı imar planı olmadığı için projeler bize geliyor. Ben kaçak kat yaptıkları halde bu turizm işletmelerinin nasıl işletme ruhsatı aldıklarını anlayamıyorum" dedi. Tapan, kaçak kat yapmamanın da kültür meselesi olduğunu söyledi.

Kaçak katlar iskândan sonra
Kaçak katları olan otellerin ruhsat ve iskân belgelerini projeye uygun haldeyken aldıklarını ifade eden belediye yetkilileri de, "Otel sahipleri imarını iskânını aldıktan sonra kat çıkmaya başlıyor" savunmasını yaparken, tüm bu otellerin turizm işletme belgeli ve 4 yıldızlı olduğu öğrenildi.

(Milliyet)