23 / 12 / 2024

Beyoğlu'nda tedbirsiz inşaat nedeniyle binalarda çatlaklar oluştu!

Beyoğlu'nda tedbirsiz inşaat nedeniyle binalarda çatlaklar oluştu!

Beyoğlu Sütlüce Mahallesi'nde yapılan inşaat sırasında yaşanan toprak kayması nedeniyle, bitişikteki binada çatlaklar meydana geldi. Kayma nedeniyle bazı dairelerin kolonlarında da çatlaklar oluştu.



Beyoğlu'nda, bir inşaat alanında yapılan temel kazma çalışması sırasında yaşanan toprak kayması nedeniyle, bitişikteki binada çatlaklar meydana geldi. Polis ve itfaiye ekipleri, tedbir amacıyla bina sakinlerini tahliye etti.


Sütlüce Mahallesi, Salaş Sokak üzerindeki inşaat alanında, gündüz saatlerinde dozerle yapılan temel kazma çalışması sırasında küçük çaplı toprak kayması meydana geldi. Sokak sakinlerinin iddiasına göre, dozer operatörünü uyarmalarına rağmen, çalışmalar gün boyunca devam etti.


GECE YİNE TOPRAK KAYMASI…

Temel kazma çalışmalarının sona ermesinden birkaç saat sonra, saat 21.30 sıralarında daha büyük bir toprak kayması yaşandı. Kayma nedeniyle, inşaat alanının bitişiğindeki 5 katlı binanın ikinci katındaki dairenin balkonu kısmen çökerken, bazı dairelerin kolonlarında da çatlama meydana geldi. Apartmanın çökmesinden korkan bazı vatandaşlar can havliyle kendilerini dışarı attı.


Bina sakinlerinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldıktan sonra, tedbir amacıyla apartman sakinlerini tahliye etti. 


Apartman sakinlerinden Gülizar Güney, “Ben bugün sabahtan beri uyardım. Hiçbir şekilde beni dikkate almadılar. 10 gündür bir demir taktırmak için uğraştık. Çocuklarımız orada oynarken biz sürekli korku içindeydik. Böyle olmaz ki… Bizim canımız tehlikede. İlla ki ölmemiz mi gerekiyor Ben müteahhitle bizzat görüştüm. Bize 'Bir şey olmaz abla, halledeceğiz abla' dedi. Kepçeyle konuşuyorum, o da sürekli 'Bir şey olmaz' dedi. Kendimi dışarı nasıl attığımı bilmiyorum. Tadilatımı daha yeni yaptırmıştım. Böyle bir duyarsızlık olamaz. Benim küçük çocuğum var. Nereye gideceğim, nerede kalacağım, bilmiyorum diye konuştu. 


Apartman, oturanların tahliye edilmesinin ardından zabıta ekipleri tarafından mühürlendi.


Sözcü




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul'da inşaatların temel kazı ve hafriyat çalışmaları sırasında yaşanan tehlikenin boyutu giderek büyüyor


Kentsel dönüşümle birlikte hız kazanan inşaat çalışmaları sırasında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması vatandaşın can ve mal kaybını tehdit ediyor. Son dönemde vinçler, beton mikserleri ve iş makineleri kaynaklı kazalarda artış korkutuyor.


Bütün bu risklerin yanında temel kazıları da komşu binalarda yaşayan ailelerin kâbusu haline gelmiş durumda. Öyle ki son 8 yılda inşaat hafriyatı yapılırken komşu taşınmazların zarar gördüğü medyaya yansıyan 19 olay yaşandı.5 gün önce de Bahçelievler’de büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Bir inşaatın temel kazı çalışması sırasında zarar verdiği iddia edilen bina tahliyeden bir saat sonra çöktü.


5 KATLI BİNADA ÇATLAKLAR

Önceki gün de Beyoğlu’nda Sütlüce Mahallesi Salaş Sokak’ta bulunan inşaat alanında hafriyat çalışması yürütülürken toprak kayması yaşandı. İnşaatın bitişiğinde bulunan 5 katlı binanın bazı dairelerinde çalışmalar nedeniyle çatlaklar oluştu.Gürültüler üzerine apartman sakinleri panik yaşadı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve zabıta ekipleri, tedbir amacıyla apartman sakinlerini tahliye etti.


‘NEREDE KALACAĞIM?’

İşten geldiğinde toprak kaymasını farkettiğini belirten bina sakinlerinden İsmail Güneş, “Gündüz de bir kayma olmuş. Dikkate almaları lazım’’ dedi. Bir başka bina sakini Gülizar Güney de, “Sabahtan beri uyardım ama hiçbir şekilde uyarıları dikkate almadılar. Çocuklar orada oynarken korku içindeyiz. İlla birinin ölmesi mi gerekiyor? Evimde büyük hasar var. Ben tadilatını yeni yaptırdım. Küçük çocuğum var nerede kalacağım ben?” diye konuştu.


‘KUYU TEMEL, KAZIK VEYA DİYAFRAM DUVAR’

İstanbul İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Nusret Suna yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hafriyat çalışmaları, inşaat halindeki binanın yanındaki binaların kot seviyesinin altında ise önlem almak lazım. Bu önlemler kuyu temel yöntemi, inşaat kazıkları veya diyafram duvar gibi metotlardır. Bu önlemler göz ardı ediliyor. İstanbul’un çeşitli yerlerindeki bina çökmelerine bakılırsa denetimlerin gerektiği kadar sıkı olmadığını anlayabiliyoruz. Hafriyat çıkarma sırasında gerekli eleman ve denetimler yapılıyor olsaydı bunlar başımıza gelmezdi. Müteahhit firma, kontrol eden firma ve yerel belediyeler denetimleri arttırmalı. Boş arazide bina yapmak kolay ama şehir içindeki bitişik nizamlı ve yol geçen yerlerde önlemler daha iyi alınmalıdır.” 


Habertürk


Geri Dön