Beyoğlu'ndaki tarihi bina tarih tahrifatıyla satıldı
Beyoğlu'ndaki tarihi binanın ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla sekiz yıl sonra dava açıldı
II. Abdülhamid tarafından İtalyan müzisyenler için İtalyan mimarisi ile inşa ettirilen bina ile ilgili iddialar son derece çarpıcı: İhale günü değiştirildi, SİT özelliği gizlendi, Diğer talipler kaçırıldı.
OSMANLI Padişahı 2. Abdülhamid'in 107 yıl önce, Beyoğlu'na İtalya'dan getirdiği müzisyenler için İtalyan mimarlara yaptırdığı Temel Apartmanı mahkemelik oldu.
Hukukçu ikizler Ali Günay Çifter ve Mustafa Tünay Çifter, yöneticisi oldukları müflis Serhan Nakliyat'ın mülkiyetindeki tarihi binanın sekiz yıl önce yapılan ihalesine fesat karıştırıldığını öne sürüp dava açtılar. Davacı kardeşler beş yıl süren davanın kanun ve içtihatlara aykırı şekilde gerekçesiz reddedildiğini belirterek temyize gitti. Mahkeme, bina üzerindeki tedbirin devamına karar verdi. Dosyada, ihale gününün iflas zabıt defterinde “kalemle oynama yapılarak” ilan edilen tarihten bir hafta önceye kaydırıldığı belirtildi. Bunun da, TİFAŞ adlı şirketin binayı tek başına alması için yapıldığı, SİT özelliği gizlenerek gerçekdışı bilgilerle taliplerin kaçırıldığı da iddia edildi.
Binayla ilgili 1. ihale 17 Temmuz 2001'de yapıldı. TİFAŞ Turizm Sağlık Gıda Müzik Sanat Org. ve Tic. A.Ş. bu tarihte tek başına girdiği ihalede binayı 265 milyar liraya aldı. İhale kesinleşti, bina 2 Ağustos 2004'te TİFAŞ adına tescil edildi. Müflis Serhan Nakliyat'ın yöneticisi Ali Günay Çifter, İstanbul 3. İcra Tetkik Mercii'nde ihalenin usulsüz yapıldığı iddiasıyla fesih davası açtı. Davacı tanıkları iflas zabıt defterindeki ilanda tarihin 24 Temmuz 2001 olmasına rağmen, bu tarihte gittiklerinde ihalenin bir hafta önce yapıldığını öğrendiklerini söyledi. Diğer iddialar şöyle sıralandı:
? Satış gününü iflas zabıt defterinden takip eden talipleri bertaraf etmek için defterin 56. sayfasında tahrifat yapıldı, tarih bir hafta önceye kaydırılarak, TİFAŞ tek başına rakipsiz bırakıldı, yeni tarih, satıştan sonra gazete ilanına uyduruldu.
? Gazete ilanında ve satış sürecinde binanın korunması gereken kültür varlığı (SİT) niteliği gizlendi.
? Kesin imar durumu alınmadan ihale açılarak taliplerde şüphe ve tereddüt yaratıldı.
? İhaleden sonra açılan davada mahkemenin atadığı bilirkişi binanın değerini, satış bedelinin altı misli tespit etti.
İtalyan müzisyenler burada kalmıştı
Bina, 2. Abdülhamid tarafından, İtalya'dan getirdiği müzisyenler için 1892'de İtalyan mimar ve mühendislere, tümüyle bu ülkeden ithal malzemelerle, İtalyan mimarisi tarzında inşa ettirildi. 360 metre-karelik bodrum dahil yedi katlı binada her biri 190 metrekarelik 12 daire var. İstanbul'da ilk defa asansör ve kalorifer kullanılan bina, Jurnal, eski adıyla Gazete Sokak'ta. Bina, bir başka bina yıkılarak inşa edilmiş. İtalyan opera bestecisi Gaetano Donizetti'nin büyük ağabeyi Donizetti Paşa yıkılan binada oturuyordu. Namık Kemal de aynı sokakta 18 yıl yaşamıştı.
Ali DAĞLAR/Hürriyet