Genel

Beyoğlu'nun en etkileyici 5 apartmanı!

4 bin 500 yıllık tarihinde sokaklarından kimler geçti, köşebaşlarında hangi aşıklar buluştu, tam olarak bilemeyiz. Ama şu bir gerçek ki, Beyoğlu sadece cansız binalarıyla bile bizleri etkileyebiliyor. Semtin en yaşlı ama popüler, en cool ve seçkin 5 binas

NARMANLI HAN KURTARILABiLECEK Mi
1831 yılında inşa edilen ve 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği olarak hizmet veren Narmanlı Han, 1914e kadar Rus Hapishanesi olarak kullanılmış. Daha sonra Narmanlı Ailesi tarafından satın alınan binanın odaları, aile tarafından apartman dairesi ve işyeri olarak kiraya verilmiş. Burada 1945-1951 yılları arasında Ahmet Hamdi Tanpınar başta olmak üzere, Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi birçok yazar ve sanatçının yaşadığı biliniyor. 1990ların başından bu yana Narmalı Hanın otele dönüştürülmesi için projeler yapılsa da, 11 mal sahibi arasında anlaşmaya henüz ulaşılamadığı iddia ediliyor. 2011 Şubat ayı başında restorasyon için keşif çalışmaları başlaması, tarihi mekanın kurtarılması için umut verici bir gelişme.

DOĞAN APARTMANIÜNLÜLER RAĞBET EDiYOR
1890larda İtalyan mimari anlayışıyla inşa edilen Doğan Apartmanı, İstiklal Caddesinin Tünel bitimine paralel uzanan Serdar-ı Ekrem Sokakta bulunuyor. Bina, U şeklindeki yapısı, sarı boyalı heybetli cephesiyle çevre yapılar arasında hemen göze çarpıyor. Eşkiya, Muhsin Bey, Delicesine, Rumuz Goncagül, Bugünün Saraylısı gibi birçok film, reklam ve klip çekimine ev sahipliği yapan apartmanda, çift dairesi bulunan Okan Bayülgenin yanı sıra Sezen Aksu ve Şener Şenin de birer dairesinin olduğu biliniyor. Doğan Apartmanından daire alan isimler arasına son olarak Habertürk yazarı Umur Talu ve Milliyet spor yazarı ve NTV SPOR yorumcusu Mehmet Demirkol da katıldı. Binada İngiltere Konsolosluğunun davetler için kullanılan bir rezidansı da var. Apartmandaki 51 dairenin büyüklüğü 90-300 metrekare arasında değişiyor. 

MISIR APARTMANI SANATIN YENi ADRESi
Mısır Hidivi Abbas Halim Paşanın isteği üzerine 1905 yılında kışlık konak olarak yaptırılan Mısır Apartmanı, İstiklal Caddesiyle Acara Sokağının kesiştiği noktada yer alıyor. Apartman, 100 yılı aşkın süre içinde birçok ünlü isme ev sahipliği yaptı. İstiklal Marşı`nın şairi Mehmet Akif Ersoy, ünlü şair Mithat Cemal Kuntay, Atatürk`ün dişçisi Sami Günzberg, modacı Canan Yaka ve siyasetçi Hüsamettin Cindorukun Mısır Apartmanını tercih ettiği biliniyor. Art nouveau tarzında, birinci ulusal mimarlık döneminin izlerini taşıyan binada bugün restoran, tiyatro, galeri ve lokaller yer alıyor. Fototrek, Galerist, Galeri Nev, Ura ve Casa DellArte, Dot Tiyatrosunun yanı sıra 360istanbul isimli restorana da ev sahipliği yapan apartman, sanatseverlerin ve ünlü isimlerin gözde yerlerinden.

KAMONDO APARTMANI BÖLGENiN EN ESKi BiNASI
17nci yüzyılda İstanbula yerleşen Kamondo Ailesinin Galata semtinde inşa ettirdiği Kamondo Apartmanı, bölgenin en eski binası. Ana hissedarı Beyoğlu A.Ş. aracılığıyla Kazak şirketi Capital Partners`a satılan ünlü bina, bugün lüks bir ikametgaha çevrildi. Bankalar Caddesindeki Kamondo Merdivenlerini inşa ettiren ailenin adını taşıyan apartmanda; Abidin Dino, Arif Dino, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Melih Cevdet Anday gibi pek çok ünlü isim yaşadı. Osmanlıda gayrimenkul edinme izni alan ilk yabancı uyruklu kişi olan Abraham Kamondo, kardeşi İshak ile birlikte İshak Kamondo ve Şürekası isimli bankayı kurarak, Kırım Savaşında Osmanlı devletini finanse etti. Dersaadet Tramvay şirketinin de ortakları arasında yer alan Kamondolar, İstanbulda ilk belediyenin oluşumunda rol aldı. Aile, daha sonra Parise yerleşti.

BOTTER APARTMANI
H L RESTORE EDiLMEDiTünelde İsveç Büyükelçiliğinin hemen yanında yükselen Botter Apartmanı II. Abdülhamit tarafından, sarayın resmi terzisi Hollandalı Jean Botter için yaptırılmış. Bina, 1890da İtalyan mimar Raimondo dAronco tarafından art nouveau stilinde inşa edilmiş. Yedi katlı apartmanın ilk iki katı modaevi, diğer katlarıysa Botter Ailesinin yaşam alanları olarak planlanmış. Ülkenin ilk modaevi olarak bilinen bu yapı, İstanbulun en güzel apartmanlarından biri.

Savaş yorgunu İstanbulun modaya ilgisinin azalmasıyla Parise giden Botter, apartmanı Osmanlı vezirlerinden Nedim Paşanın oğlu Mahmut Nedim Beye satmış. Nedim Bey ve ailesinin ölümünden sonra apartmanın sahipsiz kalması üzerine hazine el koymuş. Mahmut Nedim Beyin eşi Zeynep Ovyarın yeğeni Tuli Kamhi ve Emine Selbeş, hukuk mücadelesi vererek apartmanı devralmış. Restorasyon projesini mimar Han Tümertekinin yaptığı bina, İstiklal Caddesinde restore edilmeyen tek apartman durumunda.
Milliyet Cadde/SENEM AYDIN