20 / 05 / 2024

Beyoğlu'nun yeni parlayan yıldızı: Şişhane!

Beyoğlu'nun yeni parlayan yıldızı: Şişhane!

Tarihi Rum apartmanları veya İtalyan mimarisinin yansıtan binalar, dantel gibi işlenmiş duvarlar, yıllanmış dükkanlar, avizeciler... Şişhane'yi anlatmaya yeter mi



 Beyoğlu'nun parlayan yıldızı neresi diye sorsanız cevap aynı olacaktır; Şişhane! Sakinliği, kaliteyi ve eğlenceyi içinde barındırıyor.

Tarihi Rum apartmanları veya İtalyan mimarisinin yansıtan binalar, dantel gibi işlenmiş duvarlar, yıllanmış dükkanlar, avizeciler... Şişhane'yi anlatmaya yeter mi Yetmez, ama aklımıza getirir. Ne olduysa son iki yılda oldu, Şişhane eski ışıltılı günlerine döndü. Bir zamanların güzel Şişhane'si son dönemde yeniden gündemde. Bu hareketliliğin kaynağında açılan birkaç yeni mekanın payı büyük tabii. Eski apartmanların bir bir yenilenmesi ise asıl hareketliliği başlattı. Emlak fiyatları tavan yaptı. Birçok yatırımcı gözünü bu bölgeye dikti.

Artık avizecilerin sıralandığı bir yer değil. Önemli bir yaşam merkezi haline geldi. Halic'e inen yokuşu ardımızda bırakıp Şişhane Meydanı'ndan başlıyoruz gezimize. Beyoğlu Belediyesi'nin görkemli sarı binası karşılıyor bizi ilk. İtalyan asıllı mimar Barborini'nin eseri olan belediye binası Meşrutiyet Caddesi'nin kapsını açıyor bizlere Semtin bugünkü enerjisinde DOT tiyatro topluluğunuzda küçük bir etkisi olduğunu söylemeliyiz. Buradaki Bilsar binasında sahnelenen tiyatro oyunları birçok istanbulluyu semt ile tanıştırdı. Bir zamanlar girilmesi korkulan sokaklarda sanatseverler vardı artık. DOT'un sahne aldığı binada şimdi Billstore mağazası var, mutlaka zaman ayırmanız gereken bir adres. Şık ve lüks bir konaklama üssü olan Tünel Residence burada yaşamanın kolaylıkları hakkında ipucu veriyor. Ünlü şarkıcı Rafet El Roman'ın da buranın sakini olduğunu hatırlatalım.
Tünel Residence'ın giriş katında bulunan Big Chefs istanbul'a Ankara'dan transfer olan önemli bir restoran. Başında yeme içme hususunda bir mucit olarak gösterebileceğimiz Gamze Cizreli bulunuyor.  Ankara  müşterisinin zor beğenen halleri, onun yeme içme konusunda titiz bir işletmeci olmasını sağlamış. "Ben köşelerin uğuruna inanırım" diyor. Şişhane şubesinden bahsederken. Buranın uğurlu bir yer olduğunu mekanın iki yıldır çizdiği grafikten belli oluyor.

Geçen kışın en çok konuşulan adres Public semtin çekim merkeziydi. Ne olduysa oldu sürpriz bir şekilde bu yıl kapılarını kapadı. Tümünü olmasa da kitlesinin büyük bir kısmına Miss Pizza ev sahipliği yapıyor şimdilerde. Adından da anlaşılacağı gibi burası bir pizza cenneti, ilk şubeyi Cihangir'de açmışlardı. Mekanı Selen Akinal, Elif Tokatlıoğlu ve Esra Tokatlıoğlu işletiyor. Zaman zaman keyifli partilerde oluyor.

Tünel'e çıkar merdivenler!

Meşrutiyet Caddesi'ne girmeden önce köşeyi tutmuş olan Galata Antique Hotel'i görüyoruz. 1881 yılında inşa edilen otel binası semtin karakteristik yapılarından. Üst katındaki Rooftop Terrace'ı mutlaka keşfetmelisiniz. Otelin yanından Şişhane'ye merdivenler çıkıyor. Burada salaş denilebilecek mütevazi ama samimi kafeler bulunuyor. Merdiven Cafe bunlardan birisi. Meşrutiyet Caddesi'nin en keyifli ve ilginç dükkanlarından birisi Kapri Sanat Evi! Burası üç kuşaklık biravizeci dükkanı. Dede, baba ve torun avize ustası... Antranik Boğosyan'ın oğlu Kapriel bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak için hala çalışıyor.

Pera Thai semtin en eskilerinden. Thai mutfağı konusunda uzman bir adres. Bu mutfağa yabancıysanız ve ilk tadacaksınız curry çeşitlerini ve karidesli pad thai'yi denemenizi öneririz. Pera Thai'nin kapı komşusu ise sağlam bir İtalyan; Da Vittoria. Özellikle akşam saatleri çok keyifli geçiyor. Hali vakti yerinde olan bohem insanlar burada yemek yemeyi seviyor.

Deniz Palas enerjisi

İKSV'nin yeni binası da Şişhane'de. Deniz Palas isimli tarihi apartman baştan aşağı yenilendi. Yüzyıl başında mimar Yorgo Kulutros tarafından inşa edilen bina 7 kattan oluşuyor. Bina içinde yer alan Salon İKSV isimli performans alanında birçok güzel konser gerçekleşti bugüne kadar. Adeta bölgenin çehresini değiştiren Deniz Palas binasının en önemli kozlarından bir diğeri de av etleriyle meşhur X Restaurant. Burada Halic'e nazır muhteşem bir yemek yiyebilirsiniz.

Şehrin simgesi bir ibadethane

Şişhane'yi Kuledibi'ne bağlayan yol üzerinde bulunan Neve Şalom Sinagogu, Musevi cemaatinin önemli ibadethanelerinden birisi. Cemaatin önemli cenaze ve düğün törenlerine ev sahipliği yapan sinagog 25 Mart 1951 yılında yapılan görkemli bir tören ile hizmete girdi. Birçok kesim tarafından İstanbul'un en heybetli ve güzel sinagogu olarak tanımlanmakta.

İlham veren bir ruh!

Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar'ın tasarım markası Autoban bu hatta renk katan en önemli adreslerden. Özellikle mağazayı mutlaka gezmelisiniz. Semtin duygusuyla inanılmaz derecede örtüşen tasarımlar satışa çıkarılmış. Yolumuz The Pera Palace'a doğru giderken karşımıza Bird çıkıyor. Bu aralar herkesin konuştuğu gazeteci, oyuncu birçok kişinin akşam buluşmaları için seçtiği bir adres. Daha önce 8 İstanbul'u işleten Aliye Turagay'm çevresi mekanın bu denli kısa sürede popüler olmasında büyük etken. Mekanı tasarımı oldukça hoş. Özellikle upuzun mermer barı! Söz tasarıma gelmişken burada Tulip City Otel'den de bahsetmeliyiz. Buraya yolunuz düşmüşse mutlaka gözünüze çarpmıştır. Lobisi bir sanat galerisi gibi. İnsanın gözünü alan çarpıcı renkler hemen fark ediliyor. Kaan Çetinkaya tarafından işletilen otele müze muamelesi yapan çok turist var. Şişhane'nin kapısını ise The Pera Palace ve Eelence isimli mekanla kapatıyoruz. The Pera Palace ile ilgili kapsamlı bilgiyi bu dosyadan sonra okuyabilirsiniz. Özgür Araş'a ait olan Eelence ise Şişhane ve Aşmalı Mescit'in rüzgarından nasiplenmeye çalışacak. Gece kulübü formatında hizmet veriyor.
Ağaoğlu Mylife/Deniz Tasam


Geri Dön