Genel

Beypiliç, 50 milyon dolara tesislerini yeniledi!

Beypiliç, dini kurallara riayet edenlerin endişelerini gidermek için makinelerin tamamını yenileyerek kesimlerini İslami kurallara göre yapmaya başladı

Firma, dini kurallara riayet edenlerin endişelerini gidermek için makinelerin tamamını yenileyerek kesimlerini İslami kurallara göre yapmaya başladı. Kesimlerdeki yeniliklerle ilgili Zaman'a açıklamalarda bulunan Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, 'İslami kurallara göre ne yapılması gerekiyorsa hepsini yerine getiriyoruz.' dedi. Şirket, helal kesim için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan İslam Kalkınma Örgütü'ne (İKÖ) kadar birçok dini kurumdan danışmanlık almış.

Makineyle kesmek yerine elle kesildiği zaman her hayvana besmele çekilmesi gerektiğini anlatan Koca, "Bunu yapamadığımız için tüm cihazları çalıştırırken besleme çekiliyor. Bunun yanı sıra molalarda, durmalarda, kalkmalarda besleme çekiliyor." şeklinde konuştu. Yeni kesimhanelerinin yaklaşık 2 aydır devrede olduğunu, otomasyon sistemlerinin montajının da önümüzdeki kasım ayının sonuna doğru biteceğini belirten Dr. Koca, yeni makine grupları alındığını, bunlar için geçen sene ve bu sene yapılan yatırım miktarlarının toplam 50 milyon dolar olduğu bilgisini verdi. Dr. Koca'ya göre, dünyadaki makine teknolojisi de buna uygun olarak değiştiriliyor. Dr. Sait Koca, kesim yapan makinenin adının 'İslami kesim yapan makine' olduğunu, böyle ticarete sunulduğunu aktardı. Dr. Koca, İslami kurallara göre istenen damarların kesilmesinin diğer makinelerde olmadığını belirterek, "Yeni makine, bunu sağlıyor. Bizdeki makineler o tür makineler." diye konuştu.

Türkiye tavuk üretiminin yüzde 11'ini karşıladıklarını anlatan Beypiliç Genel Müdürü, üretim tesislerini yenileyerek Avrupa ve Türkiye'nin en büyük tesisini kurduklarını ve el değmeden modern makinelerle kesim yaptıklarını söyledi.

Yumurtaya 100 milyon dolar yatıracak

Sofralık yumurta sektörüne gireceklerini söyleyen Koca, bu konuda çalışmalara başladıklarını belirtti. Müracaatların yapıldığını ve çok ciddi yatırım planları olduğuna dikkat çeken Koca, "Hedefimiz önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde Türkiye pazarının yüzde 10'ununa sahip olmak. O apayrı ve ciddi bir yatırım olarak gerçekleşecek. 100 milyon dolara yakın bir yatırımla yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacağız." dedi. Sait Koca, Tarım Bakanlığı'ndan yumurta üretim izni almak için uzun süre uğraştıklarını anlattı. Gecikmenin sebebini 'bürokratik işlemler' olarak gösteren Koca, bundan sonraki yatırımları ve projeleri bürokratik işlemleri göz önüne alarak yapacaklarını ifade etti. Öncelikli hedeflerinin iç piyasa olduğuna işaret eden Koca, Türk tavukçuluğundaki ihracatın yüzde 10'una sahip olduklarını söyledi.
ZAMAN/Cahit KILIÇ - Mevlüt KARABULUT