30 / 04 / 2024

Biden, beklenen imzayı attı, hükümetin kapanması önlendi!

Biden, beklenen imzayı attı, hükümetin kapanması önlendi!

ABD Başkanı Joe Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını imzaladı. Biden, “Milyonlarca çalışkan Amerikalıya gereksiz acı verecek gereksiz bir krizi önlemiş olduk” ifadesini kullandı.



ABD Başkanı Joe Biden, 2023 mali yılının bitimine 1 saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalayarak, hükümetin kapanmasının önüne geçti.

Tasarı, Cumhuriyetçilerin hakimiyetindeki Temsilciler Meclisi'nde 91'e karşı 335 oyla kabul edilirken, Demokratların çoğunlukta olduğu Senato'dan da 9 hayır oyuna karşı 88 evet oyuyla onaylanmıştı.

İlgili tasarıyla, 17 Kasım'a kadar federal kurumlara ödenek sağlanırken, Kongre'de 2024 mali yılı bütçesi üzerinde anlaşmaya varılması için zaman kazanılmış oldu.

“EN BAŞTA BU DURUMA DÜŞMEMELİYDİK”

Bloomberght.com’daki habere göre ABD Başkanı Biden, tasarının Kongre'den geçmesinin ardından yazılı açıklama yaparak, bugün Temsilciler Meclisi ve Senato'daki iki partili çoğunluğun milyonlarca çalışkan Amerikalıya gereksiz acı verecek gereksiz bir krizin önlenmesi için hükümetin açık tutulması yönünde oy kullandığına işaret etti.

Onaylanan tasarının muvazzaf askerlere ödeme yapılmaya devam edilmesini, yolcuların havaalanındaki gecikmelerden kurtulmasını, milyonlarca kadın ve çocuğun hayati önem taşıyan beslenme yardımına erişmeye devam etmesini ve çok daha fazlasını güvence altına aldığını belirten Biden, bunun ABD'liler için güzel bir haber olduğunu ifade etti.

Biden, en baştan bu duruma düşülmemesi gerektiğini belirterek, "Birkaç ay önce, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve ben, böyle üretilmiş krizlerden kaçınmak için bir bütçe anlaşması yaptık. Haftalarca aşırı Cumhuriyetçiler, milyonlarca Amerikalı için yıkıcı olacak ciddi kesintiler talep ederek bu anlaşmadan çekilmek için uğraştı ama başarısız oldular" şeklinde konuştu.

Biden, beklenen imzayı attı, hükümetin kapanması önlendi!

McCarthy ile Kongre'nin büyük çoğunluğunun Ukrayna'ya olan desteklerinde kararlı olsa da varılan anlaşmada bu desteğin devamına dönük yeni bir finansman olmadığına dikkat çeken Biden, Amerika'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin kesilmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini açıkladı.

Biden, McCarthy'nin Ukrayna halkına olan bağlılığına devam edeceğini ve bu kritik anda Ukrayna'ya yardım etmek için gereken desteği vereceğini umduğunu belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da yazılı açıklamasında, hükümetin pervasız ve gereksiz kapanmasını önlemek için harekete geçmesi nedeniyle Kongre'yi alkışladığını ifade etti.

Ülkenin son 2,5 yılda kayda değer bir ekonomik ilerleme gösterdiğini belirten Yellen, "Ekonomik ilerlemeyi tehlikeli siyasi saldırganlıkla tehlikeye atmak yerine desteklemek için çalışmak zorundayız" değerlendirmesini yaptı.


 


 


 


Geri Dön