Yeni Şirketler

Bıktıran yargılama, arazi işgalcilerine yaradı

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarıyla, Hazine arazisini işgal etmiş 340 bin kişiye, Takdir Komisyonlarınca belirlenecek tutarları 18 ayda ödeme imkanı getiriliyor.



Hazine işgalcileri, yasa yürürlüğe girdikten sonraki iki ay içinde yazılı başvuruyla işgal ettikleri arazi için ödeyecekleri parayı bir kez daha tespit ettirecek.


UZLAŞMA TUTANAĞI: İşgalci, dava açmışsa davasından vazgeçmesi koşuluyla, İdareyle uzlaşlam tutanağı imzalayacak. Ecrimisil borcu, tutanağın imzalandığı tarihi izleyen aydan başlamak üzere, 18 ayda 18 eşit taksitte ödenecek. Düzenleme Meclis'te tartışmalara yol açtı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP'lilerin "işgali meşru hale getiriyorsunuz" itirazları üzerine, Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı'ya söz verdi. Arlı, 1 Temmuz 2007'den geçerli olmak üzere bir yönetmelik çıkardıklarını, ecrimisil borcu olanlara yeniden değerlendirme hakkı verildiğini belirtti.


25 KURULUŞ YETKİLİ: Yeni tasarıyla da 2007 öncesindeki işgalcilere uzlaşma olanağı getirildiğini anlatan Arlı, Hazine'nin elinde 2 milyon 600 bin adet taşınmaz olduğunu, bu taşınmazların çok değişiki sorunları olduğunu söyledi. Arlı "Hazine malları için 25 adet kuruluş yetkili. Davalar 3-5 yıl sürüyor. Sözleşmeye bağlanmış olacak. Bununla hem düzenli gelir elde ediliyor hem de Hazine malları İdarenin hüküm ve tasarruf altına alınıyor" dedi. Unakıtan, parmaklarıyla para işareti yaparak, "Biraz da gelir kazandırsak fena mı olur" diyerek, tasarıyı savundu.


ÇİĞDEM TOKER/HÜRRİYET