Bilecik Osmaneli'deki 150 konağın restorasyonu 2022'de bitecek!
Bilecik Osmaneli'ndeki tarihi konakların restorasyonla turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde de devam etti. Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, tescilli 150 konağın restorasyonunu 2022 yılında tamamlamayı planladıklarını dile getirdi.
Bilecik Osmaneli'ndeki tarihi konakların restorasyonla turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde de devam etti.
Osmaneli Belediyesi, ilçede yer alan tescilli konakların restorasyonuna, birkaç yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) destekleriyle başlandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; kerpiç, taş ve ahşap kullanılarak yapılan ve restorasyonları tamamlanan konaklar, okul, otel, gençlik merkezi ve iş yeri olarak hizmet sunuyor.
Projeler için oluşturulan 15 kişilik restorasyon ekibi, Kovid-19 tedbirleri kapsamında çalışmalarını devam ettiriyor.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti.
350 bin metrekarelik sit alanında yaklaşık 500 tarihi konağın olduğunu dile getiren Şahin, "İlçemizde yer alan konakların 150'si tescillidir. Belediye olarak bugüne kadar 75 konağın restorasyonunu tamamladık. Kovid-19 sürecinde konaklarımızın her birinin ayrı yerlerde olmasını da fırsat bilerek restorasyonlara ağırlık verdik. Bu süreçte başladığımız 15 konağın restorasyonunu bitirmek üzereyiz" diye konuştu.
Şahin, ekibin fedakarca çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Kovid-19 sürecini, kendilerini geliştirmek ve restorasyon çalışmalarını daha iyi seviyelere çekebilmek için verimli kullanmaya çalıştıklarına dikkat çeken Şahin, şunları kaydetti:
"Restorasyonu tamamlanan konaklarımızı hemen hizmete alıp değerlendiriyoruz. Kadın girişimcilere bir konak teslim ettik, gençlik merkezi olarak da bir konağımızı hazırlıyoruz. Her bir konağa kimlik vermek suretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok yakın bir zamanda burayı tüm dünyaya tanıtmış olacağız. Roma, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan bu konaklarımızı elimizden geldiğince restore etmeye çalışıyoruz. Belediye bünyesindeki tecrübeli restorasyon ekibimizle maliyetleri düşürerek çalışmalara devam ediyoruz. Kültürel varlıklarımız olan bu konaklar çok güzel bir değere gelmiş oldu. Marmara Bölgesi'nin orta noktasında yer alan Osmaneli'nin turizmde çok farklı bir değere ulaşması için çabalıyoruz."
Şahin, tescilli 150 konağın restorasyonunu 2022 yılında tamamlamayı hedeflediklerini de belirtti.
Tekirdağ Süleymanpaşa Büyük Meydan Projesi için yıkım başladı!
Şanlıurfa'daki tarihi Birecik Konağı restore edildi!