Genel

Bilge Özdemir:Kentsel dönüşüm algısı değişmeli!

Emlakchi Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Özdemir İstanbul"da kentsel dönüşüm dendiğinde vatandaşın gecekondu ve niteliksiz konutların yerine lüks konutların inşa edilmesini algıladığını belirtti

İstanbul"da kentsel dönüşüm dendiğinde vatandaşın gecekondu ve niteliksiz konutların yerine lüks konutların inşa edilmesini algıladığını belirten Emlakchi Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Özdemir, bu anlayışta lüks konutlarla rantın eş değer görüldüğünü kaydediyor.
Bu anlayışın değiştirilerek kentsel dönüşümün çok daha geniş bir anlamı olduğunun anlatılması gerektiğini ifade eden Özdemir, œDönüşüm sadece konutları kapsamaz. Sanayi, ticaret, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon ve her türlü sosyal donatı alanlarını oluşturmak da kentsel dönüşümün alanına girer. Kentin eskiyen kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almakta kentsel dönüşümün ilgi alanına girer diye konuşuyor.

İstanbul"da dönüşüm iki bölgeli yapılabilir
İstanbul"da kentsel dönüşümün iki farklı uygulama alanı bulunduğunu vurgulayan Özdemir, kenti tarihi yarımada ile modern ve çağdaş mimariye uygun olan kısım diğer bölgeler diye ikiye ayırıyor.

Kentsel dönüşümün en sorunlu ve sosyal yönü ağır basan operasyonun eski İstanbul sınırları içinde olacağını belirten Özdemir, œBu kısımlarda başlanacak uygulamalarda değişim sadece gayrimenkullerde olmamalı ve halk bu değişimin bir parçası olmalıdır. Sosyal rahatsızlıklara meydan vermemek için dönüşüm sonrasına yerleşik halk hazırlanmalı ve tarihi doku ön plana çıkarılmadır. Dönüşümde geleneksel ve tarihi dokuya uygun yapılaşma gerçekleştirilmeli ve yerleşik halkın eğitilmesi sağlanmalıdır diyor. Özdemir, œBölge halkının dönüşüm projesi kapsamında farklı iş kollarında çalışması ve proje tamamlandığında o bölge dokusu içinde istihdam edilmesine olanak sunulmalıdır şeklinde konuşuyor.

İstanbul"un yeni gelişen bölgelerinin modern ve çağdaş mimariye daha uygun bir imkan sağladığının altını çizen Özdemir, œBu alanlar çağdaş ve modern yapılara uygundur. Bu bölgelerde kentsel dönüşüm uygulamalarında yerleşik halka 2 alternatif sunulmalıdır. Halkın yeni alanlarda değişimin bir parçası olması istenmeli yada farklı bir yerleşim alanı sunulmalıdır. Site, hatta uydu kent ölçeğinde değerlendirebilecek bu alanlarda mevcut yapı aynı pota içinde eritilebilir diyerek sözlerini bitiriyor.

Bilge Özdemir"in dönüşüm reçetesi:
Dönüşümde tarihi doku ön plana çıkarılmalı ve uygun yapılaşma sağlanmalı.
Bölgedeki yerleşik halkın eğitim ve istihdam imkanı hazınrlanmalı.
Dönüşüm sonrası orada kalmak istemeyenlere farklı yerleşim alternatifleri sunulmalı.