Kent Haberleri

Bilim kurgu değil korkunç gerçek! Deprem, ilçeyi şehirden 20 santim uzaklaştırdı!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektör yardımcısı Şenol Hakan Kutoğlu, Düzce'deki 5.9 büyüklüğündeki depremin Gölyaka ile Düzce'yi birbirinden 20 santimetre uzaklaştırdığını söyledi.Dr

ZBEÜ Rektör Yardımcısı ve Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, depremin Kuzey Anadolu Fayı'ndan (KAF) ayrı, kuzeye yönlü bir başka kolda gerçekleştiğini ifade ederek, "Analizler incelendiğinde yatay ve düşeyde hareketler meydana geldiği yani fayın hem yatay hem de düşey hareket yapan oblik fay olduğu ortaya çıktı. Düzce merkezin bulunduğu doğu tarafında 4-5 santim kadar, Düzce'nin batı tarafında 15-16 santimetre boyutunda bir hareket olduğu görülüyor. Toplamda 19 ila 20 santimetre Düzce'nin doğusuyla batısı, bir tarafı kuzeye giderken bir tarafı güneye doğru kaymış. Bu şunu gösteriyor; bu fay Kuzey Anadolu Fayı'ndan bağımsız bir fay. Çünkü KAF'ın hareket karakteristiği sağ yatay hareket yapar. Bu değerlendirmeler, bu fayın yaklaşık 10 kilometre boyunda sol yatay hareket yaptığını ortaya koyuyor.” İfadelerini kullandı.

“DEPREME DAYANIKLI BİNALARDA YAŞAMAK ÖNEMLİ”

Düzce'deki depremin Kuzey Anadolu Fay hattında gerçekleşmediği için Marmara depremine etkisi olmayacağını ifade eden Kutoğlu, Türkiye'nin fay cenneti olduğunu ancak depreme dayanıklı binalarda yaşamanın hayat kurtardığını söyledi.

Depreme dayanıklı binalarda yaşarsak hiçbir yere kaçıp gitmeye gerek olmayacağını söyleyen Kutoğlu, “Zaten Türkiye'de nereye kaçacaksınız? Daha önce hiç dile getirilmeyen bir yerde, hiç bilmediğimiz unutulmuş bir fay kendini gösterdi. Kaçmak çözüm değil önemli olan doğru yapılarda yaşamak." Dedi.

DEPREMİN UYDU GÖRÜNTÜLERİ TEK TEK İNCELENDİ

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği’nde çalışan  araştırma görevlisi Doç. Dr. Çağlar Bayık, Düzce depremiyle ilgili üniversitenin Uzay Teknolojileri ve Konumsal Analiz Laboratuvarı’nda radar uydu görüntülerini inceleyerek, sarsıntının yüzeyde yarattığı etkiyi ilk kez ortaya çıkarmış oldu.

Uydu görüntülerini inceleyen Bayık, depremin etkilerini hızla belirleyebilmenin önemli olduğunu belirterek "Yaptığımız çalışmalara göre iki adet çerçeve kullandık. Sonuçta yatay ve düşey hareketleri net olarak belirledik. Belirlediğimiz değerler 7,5 santimetre ile 9 santimetre arasında değişiyor. Etkilenen alanlar Düzce merkez ve Gölyaka’ya doğru olan kısımda belirli bir alanı kapsıyor. Sonuçlar sol yanal atımlı bir fay özelliğine sahip olduğunu gösteriyor. Farklı bir sonuç olarak da Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın sağ atımlı yanal bir fay hattı olduğunu biliyoruz fakat burada sol yanal atımlı bir fay oluşumu etkisi görmüş olduk" ifadesini kullandı.

Haberi duyan kulaklarına inanamıyor! Bir ilimizde su tarifesine indirim! 5 tona kadar…

SGK Uzmanı, asgari ücrete yapılacak zam tahminini açıkladı: Bu rakamın üzerine çıkmaz!

Gram altın için 2023’e dikkat! Ezberler bozulacak! Hemen bakın!