Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği!
Sulh Hukuk veya Asliye Hukuk mahkemelerinde açılan davalarda bilirkişi raporu istenebiliyor. Taraflar bu rapora itiraz edebiliyor. Peki, dilekçe nasıl yazılır? İşte bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği..
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği!
Sulh Hukuk veya Asliye Hukuk mahkemelerinde açılan davalarda bilirkişi raporu istenebiliyor. Bilirkişinin hazırladığı raporda tarafların bazı hakları bulunuyor.
Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilirler.
Mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden, yeni sorular düzenlemek suretiyle ek rapor alabileceği gibi, tayin edeceği duruşmada, sözlü olarak açıklamalarda bulunmasını da kendiliğinden isteyebilir.
Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabiliyor.
Peki, bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi nasıl yazılır? Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği şu şekilde:
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi..
Dosya Esas: .../…
Duruşma Günü: …/…/…
1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ EDEN
(DAVALI) Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No
Adres :
DAVACI : Adı ve Soyadı
Adres
TALEP KONUSU : Bilirkişi raporuna itiraz
AÇIKLAMALAR :
1- Mahkemenizde görülmekte olan kamulaştırma, bedel tespiti ve tescil davasında inceleme yapan bilirkişi kurulu davacının dava dilekçesinde belirtmiş olduğu hususları tekrarlamış ve bunları doğrudan doğruya raporuna almıştır.
2- Oysa kamulaştırılan taşınmazın şehir içindeki konumu, bu bölgede son zamanlarda yapılan satış işlemleri, taşınmazların değer artışı gibi konular dikkate alınmamış, yeterli inceleme yapılmadan rapor kaleme alınmıştır. Rapor kendi içinde de hesap hataları içermektedir.
3- Bu hali rapor gerçeği yansıtmamaktadır. Yeterli araştırma ve inceleme yapılmadın hazırlanmıştır. Bundan dolayı söz konusu mahkeme kararına dayanak olmaktan uzaktır. Bu nedenle yapılan bilirkişi raporuna itirazımın kabulü ile, yeni bir bilirkişi kuruluna inceleme yaptırılarak rapor alınmasını talep etme zarureti hâsıl olmuştur.
DELİLLER : Her tür delil
HUKUKİ NEDENLER : HUMK. md. 283 ve İlgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, bilirkişi raporuna itirazımın kabulü ile yeni bir bilirkişi kuruluna inceleme yaptırılarak rapor alınmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…
İhtiyati tedbir kararına itiraz eden
Adı ve Soyadı
İmza
Bilirkişi görev süresi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com