Teknoloji

Bilişim dünyasının gelirleri yüzde 74 oranında arttı!

“Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması-Bilişim 500”ün ilk verilerine göre, 2022 yılında sıralamaya giren şirketlerin toplam geliri, 2021 yılına göre yüzde 74 büyüyerek 372 milyar TL oldu. Ortaya çıkan verilere göre, 2022 yılında sıralamaya girme başarısı gösteren şirketlerin toplam geliri, 2021 yılına göre yüzde 74 büyüyerek 372 milyar liraya yükseldi

Türkiye bilişim sektörünün en önemli referans kaynağı olan “Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması-Bilişim 500”de ilk veriler açıklandı. Ortaya çıkan verilere göre, 2022 yılında sıralamaya girme başarısı gösteren şirketlerin toplam geliri, 2021 yılına göre yüzde 74 büyüyerek 372 milyar liraya yükseldi. Şirketlerin 187’sinin yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdiği araştırmada, 89 yeni şirket listede yer alma başarısı gösterdi.

 TÜRKİYE MERKEZLİ ŞİRKETLER % 84 BÜYÜDÜ

 ‘Türkiye Merkezli Üretici Yazılım’ kategorisinde ortaya çıkan büyüme oranı yüzde 84 olarak gerçekleşirken, Türk bilişim sektöründe itici gücün yazılım olduğu bir kez daha kanıtlandı. 

 M2S Araştırma Şirketi Genel Müdürü Özlem Unan, araştırmadan elde edilen ilk verileri değerlendirirken, 2022’de Bilişim 500 sıralamasında yer alan şirket gelirlerinin 22 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, “Gelirler 10 yıl öncesine oranla dolar bazında yüzde 41 azaldı. Ancak buna rağmen 2022 yılı sıralamasında yer alan şirketler dolar bazında ortalama yüzde 10 büyüdüler. Sıralamadaki 165 şirket dolar bazında bu ortalamanın da üzerinde büyüdü” ifadesini kullandı.

 

GELECEK BULUT VE YAPAY ZEKADA

Özlem Unan, 2022’de iş süreçlerinde verimlilik için yapay zeka ve nesnelerin interneti yatırımlarının arttığını da belirterek,  “24 yıldır yaptığımız araştırma ile bilişim sektörünün çok önemli kilometre taşlarını ortaya çıkarıyoruz. Operasyonları kolaylaştırmak için bugünün yeni dünya düzeninde sürdürülebilirlik ve dijital dönüşümün önemini artık herkes kabul ediyor. Küresel salgının hızlandırdığı dijital dönüşüm ile sektörün geleceğinin nesnelerin interneti, bulut, yapay zeka ve veri yönetimine ve güvenliğine yönelik yatırımlarla inşa edildiğini görmekteyiz. Artık operasyonları bulut gibi istediğimiz zaman büyüttüğümüz ve en güncel teknolojileri kullandığımız bir yapıya getirdik. Tüm bu teknolojilerin ve verilerin güvenliği en önemli başlık olarak yer aldı. Siber güvenlik çözümleri ve siber güvenlik hizmetleri de önümüzdeki yıllarda hızla büyümesini sürdürecek” şekline konuştu.