Genel

Bilişim Vadisi'nde çalışmalar tam gaz ilerliyor!

AA muhabirinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, Bilişim Vadisi'nde çalışmalar ilerliyor. Türkiye'nin en büyük Kuluçka Merkezi'ni bünyesinde barındıran Bilişim Vadisi'nde 3 milyon metrekarelik alanın tamamı projelendirildi.

Plan onay süreci tamamlanan Bilişim Vadisi'nde 3 milyon metrekarelik alanın tamamı projelendirildi.


AA muhabirinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, 10 bin metrekarelik kapalı ofis alanıyla Türkiye'nin en büyük Kuluçka Merkezi'ni bünyesinde barındıran Bilişim Vadisi, TÜBİTAK Prototip ve Test Merkezi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ortaklığıyla kurulan inovasyon merkeziyle birlikte toplam 70 bin metrekarelik kapalı alan için ruhsat alımı aşamasına geldi. Ağustos ayı sonu itibariyle birinci etabın birinci kısmının inşasına ve eş zamanlı olarak, tüm teknoloji geliştirme bölgesi alanının altyapı çalışmalarına başlanacak.


Bilişim Vadisi'nde Türkiye ve dünyanın önde gelen teknoloji firmaları yer alacak. Sektör odaklı stratejilerin yanı sıra Koç ve Sabancı Üniversiteleri ile başlatılan "Üniversitelerin Bilişim Vadisi Yapısına Entegrasyonu" çalışmaları kapsamında, Vadide "Çok Üniversiteli Ortak Araştırma Projeleri" odaklı yeni iş modelleri geliştirilecek.


Teknoloji ve inovasyon üssü olacak


Üniversitelerin ve sanayicilerin işbirliğinde tematik inovasyon merkezlerinin kurulması planlanan Bilişim Vadisi'nin, teknolojinin ve yeniliğin üssü olması hedefleniyor.


Tematik inovasyon merkezinde siber güvenlik alanında uzman yabancı üniversitelerle de işbirliği yapılacak. TİM ve Bilişim Vadisi, tematik inovasyon merkezinin ana aktörleri olacak. Bilişim Vadisi'nde ayrıca, Türkiye'nin ilk yüksek güvenlikli internet Ar-Ge'si ve üretim faaliyetleri için özel bir ofis kurulacak. Robot teknolojileri alanında Türkiye'nin önde gelen firmaları, Bilişim Vadisi'nde 3 bin metrekare üzerine kendi Ar-Ge merkezini kuracak. Vadi, lojistik yazılım alanında faaliyet gösteren firmaları da bünyesinde bulunduracak.


Arazi tahsisi 2015'te başlayacak


Bilişim Vadisi'nin kurulmasıyla ilgili ilk çalışmalara 2010 yılında başlanmış ve 2012 yılında Gebze'de kurulması kararı verilmişti.


Vadinin kurulacağı bölge, Sabiha Gökçen Havaalanı'na 10 dakika, 3. köprünün tamamlanmasının ardından Atatürk Havaalanı'na bir saatten az, Cengiz Topel Havaalanı'na yarım saat uzaklıkta bulunuyor. Türkiye'nin en rahat ulaşılabilir bölgesinde 3 milyon metrekare büyüklükteki alana, global ve yerli firmaların rahatlıkla gelebileceği düşünülüyor.


Altyapı çalışmalarında bir aksaklık yaşanmazsa, 2015 yılından itibaren alana kendi binasını yapmak isteyen firmalara yer tahsisi yapılması da planlanıyor.


AA