04 / 10 / 2024

BİMTAŞ isteyenin evine parasıyla deprem testi yapıyor!

BİMTAŞ isteyenin evine parasıyla deprem testi yapıyor!

Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketlerinden BİMTAŞ, binaların depreme dayanıklılığını ölçüyor. Ancak bu test ücretli. Örneğin 12 daireli bir apartmandan 2200 TL isteniyor...




Van'da meydana gelen 7.2'lik depremin ardından olası İstanbul depremi bir kere daha gündeme oturdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanların başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'deki çürük ve kaçak yapıların yıkılacağını açıklamasıyla birlikte de İstanbullular oturdukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki ama bu araştırma için kime, hangi birime başvurmak gerekiyor

ÇARPMA ETKİSİ
Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi BİMTAŞ, (Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş.) depreme dayanıklılık testi uygulayan kuruluşlardan biri... Şirket, İstanbulluların talepleri doğrultusunda, binaların depreme dayanıklılığını ölçüyor. 2009 Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" uyarınca binalar analiz edilerek binaya ait deprem raporu veriliyor. Uzmanlar zayıf/ yumuşak kat, kısa kolon, ağır çıkma, komşu binalarla ilişkiler (çarpma etkisini) araştırarak sonuca varıyor.

RAPOR HAZIRLANIYOR
Bu çalışmanın sonucunda yapının mevcut haliyle korunması, takviye edilmesi veya yıkılması alternatifleri değerlendirilerek rapor haline getiriliyor. Ancak BİMTAŞ'm yaptığı deprem dayanıklılık testi ücretli. İşte dayanıklılık testi ücret tarifesi:

Örneğin 12 dairelik bir apartman için 2200 TL talep ediliyor.
Müstakil evler, villalar için de yaklaşık 1700 TL isteniyor.
İlk dört daire için 700 TL, dört daireden sonra her daire başına da 70 TL alınıyor.

Bina incelemesinde yapılan çalışmalar
Cover Master (Dedektör) Cihazı: Bu cihaz manyetik dalgalar yardımıyla çalışır. Beton kütlesi içindeki (Donatı) demirlerin yerlerini, düşey donatı sayısı, donatı çapı, pas payı ve etriye aralıklarının tespitini yapar.
Schmidt Hammer (Beton Çekici): Çıplak beton kütlesine darbe tatbik ederek, beton basınç
mukavemetini dolaylı yoldan tespit eder. (Sıva yüzeyi 30 x 30 cm ebadında kaldırılır.)
 Karot Alma : Cover Master cihazı ile donatı işaretlenir. Karat alınacak yerler titizlikle seçilir. İş bitiminde özel hızlı priz alan malzeme ile korat alım yerleri doldurulur. Laboratuvarda kesim ve başlıklama yapılarak kırım işlemi yapılır.
Kimyevi madde solüsyonu (çözeltisi) yardımı ile beton yüzeyinden içeriye doğru karbonatlaşma derinliğini ve dolayısıyla açığa çıkarılan demirin korozyona uğrama durumu (riski) tespit edilir.
Kolonlarda pas payı sıyırması ile donatı çapı tespiti yapılması.
Binaya ait betonarme projesi varsa proje ile uygulamanın kontrolü yapılması.
Yapının bilgisayar ortamında modellenip deprem güvenlik analiz raporunun hazırlanması.
Habertürk


Geri Dön