22 / 12 / 2024

Bina dayanıklılık testi her zaman yaptırılabilir mi?

Bina dayanıklılık testi her zaman yaptırılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '5/7 hissesi annem, babam ve bende olan binada 2/7 hisse bir başka ailenin. Evi yeniden yaptırmak istiyoruz ama 2/7 hisseye sahip olanlar buna yanaşmıyor. Depreme dayanıklılık testi yaptırıp sonra yeni bina yaptırabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı



 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '5/7 hissesi annem, babam ve bende olan binada 2/7 hisse bir başka ailenin. Diğer hissedar ile aramız bozuk. Evin deprem dayanıklılığı şüpheli. Biz yıktırıp yeniden yaptırmak istiyoruz ama 2/7 hisseye sahip olanlar maddi imkanları olmadığı gerekçesi ile buna yanaşmıyor. Depreme dayanıklılık testi yaptırıp binayı yıktırarak, sonra yeni bina yaptırabilir miyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 


Bina dayanıklılık testi her zaman yaptırılabilir mi?

 

5/7 hissesi annem, babam ve bende olan binada 2/7 hisse bir başka ailenin. Diğer hissedar ile aramız bozuk. Evin deprem dayanıklılığı şüpheli. Biz yıktırıp yeniden yaptırmak istiyoruz ama 2/7 hisseye sahip olanlar maddi imkanları olmadığı gerekçesi ile buna yanaşmıyor. Depreme dayanıklılık testi yaptırıp binayı yıktırarak, sonra yeni bina yaptırabilir miyiz?

● Z.K.

 

Binanın dayanıklılık testini yaptırmak her zaman mümkün. Binadaki maliklerden herhangi birinin müracaatı üzerine binada incelemeler yapılabilir ve bir rapor halinde taraflara sunulabilir. İnceleme sonucunda binanın depreme dayanıksız olduğuna dair rapor alınırsa ikamet edenlere bildirimde bulunularak binanın tahliyesi istenir. Tahliye edilmezse altı ayın sonunda binanın elektriği suyu kesilebilir. Bu hali ile zaten ikamete elverişli olmaz ama ikamete devam edilmesi halinde 30 gün ek süre verilebilir ve sonrasında yıkımı söz konusu olur ve sonuçta bina belediye imkanları ile yıktırılır.

★ ★ ★

Bu halde hissedarlar artık arsaya ortak olurlar. Bu durumda da müşterek mülkiyet-paylı mülkiyet durumu arsa üzerinde söz konusu olur. Yeniden inşaat yaptırmak için ise maliklerin üçte ikisinin oyu gerekir. Böyle bir durumda elbette bir maliyet söz konusu olacaktır, tabii ki bu halde ortaya ikinci bir hukuki durum çıkacaktır. Binada üçte iki oyu sağlayanlar tarafından bir ortaklığın giderilmesi talebi söz konusu olabilir veya inşaat yaptırılırken bir katılım bedeli için takip gündeme gelebilir. Sair hukuki girişimler düşünülebilir.

Eviniz ne kadar sağlam?


Geri Dön