27 / 04 / 2024

Bina enerji kimlik belgesi ne zaman alınır?

Bina enerji kimlik belgesi ne zaman alınır?

Bina enerji kimlik belgesi ile binaların enerji sınıflandırması yapılıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Peki, bina enerji kimlik belgesi ne zaman alınır?



Bina enerji kimlik belgesi ne zaman alınır?

Ülkemizdeki binaların enerjiyi daha verimli kullanmları yolunda gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili birimlerinin oldukça yoğun çalışmaları bulunuyor. 


2007 yılında yayınlanan "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 2008 yılında yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almaya başladı. Mevcut binalara ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. 


Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli sayılıyor. 


Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılıyor.  A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB deniliyor.


Bina enerji kimlik belgesi ne zaman alınır?

Enerji kimlik belgesi almak için mevcut binalar için 2017 yılına kadar süre bulunuyor. Ancak yakın zaman diliminde mevcut binaların enerji sınıfı ile ilgili sınırlama getirilecek ve enerji tüketim sınıfları kötü olan binaların iyileştirilmesi zorunlu hale getiriliyor. 


Bu durumda binada yapılacak revizyon maliyetlerinin ödenmesini kolaylaştırmak için enerji kimlik belgesini vakit kaybetmeden almak ve durum değerlendirmesi yaparak 2017 yılına kadar binayı istenilen enerji tüketim seviyesini sağlayacak şekilde tadil etmek tadilat ödemelerinin rahat yapılmasını sağlanıyor. 


Ayrıca enerji kimlik belgesi ile enerji tüketim sınıfının iyi olduğunu kanıtlayan binalar için vergi indirimleri uygulanması konusunda çalışmalar yürütülüyor.  Enerji verimliliği kanununda alım satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesinin alıcı veya kiracıya verilmesi gerekliliğine söz konusu oluyor. 


Bina enerji kimlik belgesi süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön