Emlak Terimleri

Bina enerji performans sınıflandırması nasıl yapılır?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince bina enerji performansının belirtildiği enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu oluyor. Peki, bina enerji performans sınıflandırması nasıl yapılır? İşte yanıtı..


Bina enerji performans sınıflandırması nasıl yapılır?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince bina enerji performansının belirtildiği enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu oluyor.


Bu belge; binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olarak tanımlanıyor.


Peki, bina enerji performans sınıflandırması nasıl yapılır?


Gerçek bina için yapılan hesaplamanın aynısı, hayali referans bina için de yapılır. 


Hesaplamaların sonuçları karşılaştırılarak, gerçek binanın enerji performansı referans binanınkine  oranlanır. Elde edilen orana göre, binanın enerji sınıfı belirlenir. İşlem sonucunda bina için enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olur. 


Referans bina ile aynı değerlere sahip bir binanın Ep değeri 100’dür, Referans bina D sınıfının üst sınırına yerleşmektedir; 


Enerji sınıfı Ep aralıkları

A 0-39

B 40-79

C 80-99

D 100-119

E 120-174

F 140-174

G 175-...



Enerji kimlik belgesi başvurusu nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com