Emlak Terimleri

Bina geometrisi nedir?

Bina geometrileri; Deprem yönetmeliğinde Betonarme binalarda bina geometrisi, Çelik binalarda bina geometrisi, Prefabrike betonarme binalarda bina geometrisi ve Yığma binalarda bina geometrisi olarak açıklanıyor. Peki, bina geometrisi nedir?

Bina geometrisi nedir?

Bina geometrileri, uygulanacak bina yapısına göre farklı şekilde değerlendiriliyor. Deprem yönetmeliği kapsamında bina geometrileri; Betonarme binalarda bina geometrisi, Çelik binalarda bina geometrisi, Prefabrike betonarme binalarda bina geometrisi ve Yığma binalarda bina geometrisi olarak açıklanıyor.


Betonarme binalarda bina geometrisi..

Saha çalışması ile binanın taşıyıcı sistem plan rölevesi çıkarılacaktır. Mimari projeler mevcut ise, röleve çalışmalarına yardımcı olarak kullanılır. Elde edilen bilgiler tüm betonarme elemanların ve dolgu duvarlarının her kattaki yerini, eksen açıklıklarını, yüksekliklerini ve boyutlarını içermelidir ve binanın hesap modelinin oluşturulması için yeterli olmalıdır. 


Temel sistemi bina içinde veya dışında açılacak yeterli sayıda inceleme çukuru ile belirlenecektir. Binadaki kısa kolonlar ve benzeri olumsuzluklar kat planına ve kesitlere işlenecektir. Binanın komşu binalarla olan ilişkisi (ayrık, bitişik, derz var/yok) belirlenecektir. 


Çelik binalarda bina geometrisi..

Betonatme binalarda verilen koşullar aynen geçerlidir. Sadece 

betonarme’nin yerini çelik alacaktır. 


Prefabrike betonarme binalarda bina geometrisi..

Bina geometrisi için 7.2.5.1’deki koşullar geçerlidir. Sadece betonarme’nin yerini prefabrike betonarme alacaktır. Eleman detayları için 7.2.8.2’deki koşullar geçerlidir, 

ancak bu maddedeki çelik yerine prefabrike betonarme kullanılacaktır. Malzeme özelliklerinin tespitinde 7.2.5.3’deki koşullar geçerli olmakla birlikte, beton için alınacak malzeme örneği sayısı her katta toplam üçten az olmamak ve tüm binada toplam 9’dan az olmamak koşuluyla yarıya indirilecektir. 


Yığma binalarda bina geometrisi..

Bina Geometrisi: Mimari projeler mevcut ise, binada yapılacak görsel inceleme ile mevcut geometrinin projeye uygunluğu tespit edilecektir. Mimari proje yoksa binanın sistem rölevesi çıkarılacaktır. 


Elde edilen bilgiler yığma duvarların her kattaki yerini, uzunluklarını, kalınlıklarını, boşluklarını ve kat yüksekliklerini içermelidir. Temel sistemi bina dışından açılacak bir inceleme çukuru ile gözlenecek ve belirlenecektir. 



Evim depreme dayanıklı mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com