29 / 04 / 2024

Bina ortak alanları DASK kapsamında mıdır?

Bina ortak alanları DASK kapsamında mıdır?

Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlerde depremin neden olacağı maddi zararların tazmin edilmesini sağlamaya yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemi olarak biliniyor. Peki, bina ortak alanları DASK kapsamında mıdır?



Bina ortak alanları DASK kapsamında mıdır?

DASK sigortasının kapsamındaki binalar ile ilgili hususlara 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giriyor. 


Sigortayı yukarıda tarif edilen bağımsız bölümler ve binalar için sahipleri veya varsa faydalanma hakkına sahip kişiler yaptırmak zorunda oluyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıl olarak belirleniyor. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor.


DASK, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyor. Yıllık olarak düzenlenen deprem sigortası için gerekli belgelerin temin edilmesi ve sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.



DASK için gereken belgeler..

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin  brüt yüzölçümü 

* Meskenin  kullanım şekli 


Bina ortak alanları Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında değildir; ancak güvenli bir yaşam için bina yönetimleri Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaları gerekiyor. 



DASK primi nasıl belirlenir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön