Bina ortak alanlarında değişiklik yapılabilir mi?
Posta köşe yazarı Tamer Heper, '10 dairelik apartmana görüntülü diafon talep ediliyor. Sadece ben kabul etmiyorum. Katılmazsam zilimin iptal olacağı söyleniyor. Hukuken buna hakları var mı?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '10 dairelik apartmana görüntülü diafon talep ediliyor. Sadece ben kabul etmiyorum. Katılmazsam zilimin iptal olacağı söyleniyor. Hukuken buna hakları var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
10 dairelik apartmana görüntülü diafon talep ediliyor. Sadece ben kabul etmiyorum. Sebebi cihazımı kendim yeni değiştirmiştim, masraf yaptım. Katılmazsam zilimin iptal olacağı söyleniyor. Hukuken buna hakları var mı? Bu konuda ne yapabilirim? l N.G.
Bir binada ortak tesislerin birlik halinde kullanılması esastır. Bunun için yasamızda kullanılan cümle şöyledir: “Kat malikleri ana gayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarına bir değişiklik yapamazlar. Ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.”
Okuyucumun sorduğu sistem, ortak tesis olup, şayet yeterli çoğunluk ile yararlanmasının artacağı bir sisteme dönüştürülecek ise bu madde uygulanır. Binaları 10 bağımsız bölüm ve anlaşıldığı kadarıyla 9 bağımsız bölüm sistemi değiştirmek istiyor. Yani yeteri kadar oy var. Bu oylar karşısında sistem değiştirilecek.
Değiştirilecek sistemde okuyucumun kendi yaptırdığı cihaza dokunulmadan yeni sistemi binada oturtmak mümkünse bu yapılır ama okuyucum yine de ortak gidere katılır. Şayet teknik olarak okuyucumun cihazını yeni sisteme adapte etmek şartsa okuyucumun buna izin vermesi gerekecektir. Ancak ‘zilinin iptali’ diye bir uygulamanın tatbikinin yapılmaması gerekir. Zira ortak tesisten hiç kimsenin ‘dışlanması’ diye bir karar alınamaz.