Emlak Terimleri

Bina risk analizini kim yapar?

Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013'ten itibaren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü oluyor. Peki, bina risk analizini kim yapar?

Bina risk analizini kim yapar?

6331  sayılı  “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” çalışma ve sosyal hayatımızda önemli yenilikler ve yükümlülükler getirdi. Bu hükümlerin bir kısmı hemen, bir kısmı 6 ay sonra, bir kısmı ise 1 – 2 yıl sonra yürürlüğe giriyor. Daha sonra çıkarılan yönetmelik ve tebliğlerle kanun hükümlerine açıklamalar getiriliyor.


Apartmanlar ve siteler, çalışanların varlığı düşünüldükte birer işletme olup bu kanunun kapsamına giriyor. Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013'ten  itibaren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü olarak karşımıza çıkıyor. Apartmanların risk değerlendirmesi kapsamına girebilmesi  için sadece bir çalışanının bulunması yeterli oluyor. İşçi (yönetici, kapıcı vb) çalıştırmayan apartmanlar risk değerlendirmesi kapsamına girmiyor.


Apartmanlarda kat malikleri işveren olarak kabul ediliyor. Apartman yöneticisi de işveren vekili olarak tanımlanıyor.  Bu durumda risk değerlendirmesini yönetici bizzat yapması veya yaptırması gerekiyor.


Tehlike sınırları listesine göre az tehlikeli sınıf kapsamında olan apartman ve sitelerde risk değerlendirmesinin nasıl yapılacağı Bakanlığın yayınladığı web sayfasında açıklanıyor. 


Bakanlığın yayınladığı rehberde, az tehlikeli sınıf (işyeri)  olarak kabul edilen apartman ve sitelerde,  yöneticilerin  01.Ocak.2013 de yürürlüğe giren risk değerlendirmesinin nasıl yapacağı açıklanıyor. Peki, bina risk analizini kim yapar?



İşverenin (kat maliklerinin) Ekibi Kimlerden Oluşacak?

1.İşveren veya işveren vekili.

2. İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.

3. İşyerindeki çalışan temsilcileri.

4. İşyerindeki destek elemanları.

5. İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.


Bu arada işveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabiliyor. 


Bina risk analizi nedir nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com