Emlak Terimleri

Bina ruhsatı nereden alınır?

Bina inşaatına başlamak için öncelikle bina projesinin imar yönetmeliğine uygun olup olmadığına bakılması ve yasal izinlerin de alınması gerekiyor. Peki, bina ruhsatı nereden alınır?

Bina ruhsatı nereden alınır?

Bina inşaatına başlamak için öncelikle bina projesinin imar yönetmeliğine uygun olup olmadığına bakılması ve yasal izinlerin de alınması gerekiyor. Ancak yasal izin alındıktan sonra bir arsa üzerinde bina inşa edilebiliyor.


Aksi halde gerekli izinler alınmadan başlanan bina inşaatları için durdurma ve yıkma kararları alınabiliyor. Bu nedenle bina ruhsatı alınıyor. 


İmar yönetmeliği gereğince inşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve süresi içinde ruhsat yenilemesi yapılmayan yapılar, ruhsatsız yapı olarak değerlendiriliyor. Peki, bina ruhsatı nereden alınır? Bina ruhsatı nasıl alınır?


Mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri) veriliyor.


Bina ruhsatı için gerekli belgeler:

-  Dilekçe

-  Taahhütname

-  Tapu Senedi

-  Vekaletname ve muvaffakatnameler (Gerektiğinde)

-  Mimari proje

-  Statik proje

-  Elektrik, mekanik tesisat projeleri 

-  Çevre ve peyzaj projeleri

-  Yol ve alt yapı katılım payı ödendi belgeleri

-  Teknik kontrol için istenecek diğer belgeler 



Yıkım ruhsatı nereden alınır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com