Bina tamamlama sigortası almadan konut satılamaz!
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcı Tanrıverdi, müteahhitlerin artık bina tamamlama sigortasını almadan konut satışı yapamayacaklarını söyledi. Tanrıverdi konut sahibi olmak isteyen tüketicilerin bazı haklara kavuşturulduğunu söyledi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcı Nesih Tanrıverdi, müteahhitlerin artık bina tamamlama sigortasını almadan konut satışı yapamayacaklarını söyledi.Daha önce müteahhitlerin yapı ruhsatı almadan ve bina tamamlama sigortasını yaptırmadan tüketicilerle anlaşma yaptığını ancak yeni konut yasası çıktıktan sonra yapı ruhsatının ve bina tamamlama sigortasının zorunlu hale geldiğini söyleyen Tanrıverdi, “Tüketicilerimiz sözleşmeyi yaptıktan ve belli miktar ödeme yaptıktan sonra müteahhidin ölmesi veya ortadan kaybolması durumunda bina tamamlama sigortasından faydalanabilecekler ve mağduriyet yaşamamış olacaklar” dedi.
Konut sahibi olmak isteyen tüketicilerin bazı haklara kavuşturulduğunu söyleyen Tanrıverdi, "Bu konuda daha önce mağduriyet yaşanıyordu. Para ödemesi yapıp sonra ev teslim almak istedikleri zaman müteahhitlerin ortadan kaybolması söz konusu olabiliyordu. Makette taahhüt edilen konutlar lüks olurken, teslim edilen konutlar farklılık gösterebiliyordu. Eski yasada maketten konut satışına ilişkin özel bir düzenleme yoktu. Yeni yasa özellikle İstanbul’da sıklıkla yaşanan mağduriyetleri önleme adına yeni yasada önemli düzenlemeler yapıldı. Yani ön ödemeli konut satışı adı altında bir başlık kondu. O başlığın altında da tüketicilerin sahip olduğu haklar açıkça belirtildi. Bunların öncelikle bir sözleşme yapılması gerekiyor. Bu sözleşme öncesinde tüketicilere ön bilgi formu verilip, en az 1 gün tüketicinin bu bilgi formu üzerinden düşünerek sözleşmeyi imzalaması sağlanıyor. Konutla ilgili ve yapılacak sözleşmeyle ilgili ön bilgilendirme zorunluluğu getirildi. Yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle herhangi bir sözleşme yapılamayacağına dair bir yasak getirdi. O arsaya yapı ruhsatı aldıktan sonra tüketicilerle sözleşme imzalayabiliyor.”
TÜKETİCİYE CAYMA HAKKI
Yapı ruhsatı alınmadan bir sözleşme düzenlenmişse bu sözleşmenin hiçbir sonuç doğurmayan bir sözleşme niteliğinde olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, şöyle devam etti:“Yaşanan mağduriyetlerden biride, inşaatlar yapılıyordu tüketiciler taşındıktan sonra müteahhit ortadan kayboluyordu ve tüketici belediyeyle yapı ruhsatı sorunu yaşıyordu. Satışların sadece sözleşme üzerinden değil de tapusuyla tescil edilmesi ya da noterden düzenleme kaydıyla satış veriş sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bu yasada getirilen en önemli hak tüketiciler açısından bina tamamlama sigortası zorunlu hale geldi. Tüketici 14 gün içerinde hiçbir gerekçe göstermeden, hiçbir yükümlülük altına girmeden cayma hakkı getirildi. 14 gün içinde düşünebilir, taşınabilir şartlar kendisine ağır geliyorsa ya da istemediği bir sözleşme olduğunu düşünüyorsa bir gerekçe bile göstermesine gerek yok. Fakat bu 14 gün içindeki cayma hakkı kadar koşulsuz, şartsız ve külfetsiz değil. Külfeti yüzde 2’ye kadar, o da sözleşmede yazılmışsa müteahhit tüketiciden bir bedel alabilir. Bu da çok mağdur edebilecek bir miktar değil. Çünkü daha önce yüzde elli, yüzde kırk kesintilerle müteahhidi ikna edebilirseniz cayabiliyordunuz. Diğer taraftan tüketicinin ölmesi, yaralanması, iş yapamaz hale gelmesi yani para kazanmaktan yoksun kalması durumlarında da herhangi bir cezai müeyyide olmadan tüketiciler cayma hakkın sahip olabiliyorlar.”
Yeşil Afşin